”Vi kalder det bæredygtig optimering”

Polar Seafood har skiftet CSR-begrebet ud med noget, der giver mening i deres virksomhed. Tilgangen er, at det skal give gevinst for forretningen, for netop sådan får de ændret kulturen inde fra.

28.11.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Det har været for let at lave de hurtige løsninger hvor holdbarheden kun er 5 år i stedet for at finde løsninger der koster dobbelt så meget, men holder 15 år. Det er det, der bliver CSR for os,” siger Thomas Holmstrup, der er ansvarlig for CSR-arbejdet hos Polar Seafood.

Den grønlandsk-danske fødevarevirksomheds arbejde for at komme ordentligt i gang med CSR har både været hårdt med mange spørgsmål at finde svar på og ret begrænsede ressourcer, men også et arbejde der i sidste ende kan mærkes på bundlinjen. En ny tilgang til begrebet har været med til at sætte skub i tingene.

”Optimering kan de fleste være med på”
”Vores virksomhed er af den gamle skole, så CSR kan i nogles optik opfattes som en slags undskyldning for at drive virksomhed. Det vil vi gerne væk fra, så vi valgte derfor at kalde det for ’bæredygtig optimering’. Optimering kan de fleste være med på, og det bæredygtige kan man lige så godt tænke ind i optimeringen fra start,” siger Thomas Holmstrup.

Ved at modificere CSR begrebet og fokusere på dets brugbarhed i forretningsøjemed er Polar Seafood begyndt på den kulturændring som er nødvendig for at implementere CSR i virksomheden.

”Forandring fryder, men hvis fordelene er svære at finde fordi man først kan høste dem om 5-10 år så kan jeg godt forstå at man kan se CSR som uigennemskueligt. For os har det vigtigste altså været at få ’bæredygtig optimering’ ud på en måde, hvor folk kan se, at ikke nok med at det gavner forretningen, og at vi tjener mere på bundlinjen, så gavner det også jordkloden,” siger han.

Lovkrav og SDG’er
Den oprindelige motivation for arbejdet med CSR var §99a’s opståen. Da opdateringen af den paragraf kom i 2016, kunne Polar Seafood se, at der nok skulle lidt andre boller på suppen, når de skulle rapportere i 2018. Samtidig var det for Thomas Holmstrup spændende at se, om de nye lovkrav kunne vendes til virksomhedens fordel og blive en mulighed for at spare ressourcer.

”Så vi begyndte at analysere hele koncernen på en masse parametre i samarbejde med Green Network. Det resulterede i et overblik over nuværende performance og en strategi for hvordan vi kunne lave en mere bæredygtig forretning,” forklarer Thomas Holmstrup.  

”Vi tog udgangspunkt i de SDG’er, hvor vi er ”værst” så at sige. Det er her, vi virkelig kan gøre noget. For os er det klima, livet i havet og rent vand og sanitet. Her er vi storforbrugere og har både flest knapper at skrue på og mulighed for at spare penge på den lange bane” siger han.

Trawlere, vandledninger og svævende fiskenet
For hvert af de tre SDG’er har Polar Seafood forskellige projekter. Inden for klima har virksomheden f.eks. brugt 600 millioner på to nye trawlere, som bruger markant mindre brændstof. Man kunne godt have fået en billigere model, som fiskede lige så effektivt, men med større klimapåvirkning.

Inden for ”livet i havet” arbejder man med at løse problemer med bifangst og ødelæggelse af faunaen på havbunden, bl.a. gennem samarbejder med universiteter og Grønlands Naturinstitut. Desuden arbejder Polar Seafood på at få MSC-certificeret flest muligt af deres produkter.

På vandområdet handler indsatsen bl.a.om de store mængder vand deres fabrikker bruger til kogning og pilning af rejer. F.eks. i Aasiaat i Grønland, hvor drikkevand er en knap ressource s med at det er et krav fra Fødevarestyrelsen, at der skal benyttes helt rent vand i produktionen.

”Vi har lagt en rørledning ud i havet, langt ud. Her henter vi Grønlands meget rene vand, kører det igennem en række filtre på vej ind i fabrikken og sparer millioner af liter rent drikkevand på den her fabrik. Der tager hensyn til lokalsamfundet og til vores økonomi. Desuden skyller vi produktionsvandet ud via samme rørledning – som nu er fyldt af rejeskaller – ud i havet igen, hvor det fungerer som fiskeføde. Andre steder er vi nødt til at brænde skallerne, selvom vi helst vil bruge hele dyret,” fortæller Thomas Holmstrup.

Ens krav fra stakeholdere efterspørges
I 2017 har Thomas Holmstrup så fået bestyrelsens opbakning til at ”kaste nogle penge efter det”. Altså CSR. Den beslutning er i høj grad drevet af øgede kundekrav om dokumentation og certificering. Så der bliver brugt midler til f.eks. at betale for nogle tredjepartsaudits. Men manglende enighed blandt stakeholders er med til at gøre indsatsen unødig besværlig og omkostningsfuld, fortæller Thomas Holmstrup.

”Det bliver mere og mere udbredt, at vores kunder stiller krav til, at vi auditerer vores fabrikker i et socialt øjemed. Men nogle kunder vil gerne have, at det foregår inden for BSCI’s framework, nogle vil gerne have SA8000 osv., siger Thomas Holmstrup.

Han efterlyser at man finder frem til en eller anden form for enighed om, hvilken standard man vil bruge, og så implementerer den på tværs af hele industrien.

”Det er fint, at kunderne gerne vil have dokumentation. Men med alle de forskellige standarder og ordninger bliver det umuligt at navigere i. Og dyrt. Vi har produktionssteder i Grønland, Danmark, Norge og Rusland, og hvis vi skal auditere alle vores fabrikker på forskellige standarder, bliver det meget omkostningstungt,” siger Thomas Holmstrup.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C