Ølinnovation er godt nyt for klimaudsatte landbrug

Hos Carlsberg har man gennem gensekvensering udviklet en klimavenlig byg, som kan nedbringe ølproducenters klima- og miljøaftryk. Men det er ikke nødvendigvis kun gode nyheder for klimabevidste øldrikkere. Teknologien har også potentiale til at gøre andre afgrøder klimaresistente og dermed hjælpe klimaudsatte landbrug.

Carlsbergs superbyg er kun første skridt. Næste afgrøde, der kommer under laboranterne mikroskop, er humlen. Foto: anmbph/123RF.

09.08.2021

CSR.dk

Den danske ølgigant Carlsberg har været i laboratoriet for at fremavle en ny byg – en superbyg, der kræver mindre energi under maltning og brygning,og derfor har en lavere klimabelastning end sit uforædlede modstykke.

”Null-LOX3G giver energibesparelser under maltnings- og brygprocessen, øllet holder sig desuden friskt i længere tid og giver bedre skumkvalitet. I øjeblikket er vi derfor i gang med at lave større mængder, hvilket hjælper os på vejen mod nul CO2-udledning fra vores bryggerier i 2030”, forklarer Birgitte Skadhauge, som er VP i Carlsberg og samtidig chef for ølproducentens laboratorium, til FINANS.

Den klimavenlige byg har Carlsberg udviklet gennem gensekvensering, hvor forskere kan finde frem til attraktive egenskaber efter de har kortlagt afgrødens genom for derefter at fremavle dem:

Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

”Vi har simpelthen screenet kæmpestore biblioteker, vi har lavet, for at finde lige præcis den genetiske variant, vi er interesseret i. Når man finder en variant, der for eksempel ikke har en særlig høj enzymaktivitet, og så krydser den ind i andre, så kan man eliminere mange af problemerne”, siger Birgitte Skadhauge.

Det er gået så godt, at bryggeriet nu er klar til at gøre sin superbyg til den nye standard i branchen.

”Nu begynder vi at promovere det, fordi vi har nok mængder af såsæd. Vi har lavet en del kontrakter med forædlere rundt omkring i verden, der gerne vil forædle det og simpelthen begynde at supplere det som en ny maltbygstandard”, fortsætter Birgitte Skadhauge.

Til fordel for andre

Næste skridt for Carlsberg er at gensekvensere en anden centrale afgrøde indenfor ølbryggeri - nemlig humlen, der dog har et 2,5 gange så stort genom som byg.

Samtidig arbejder ølgigantens laboranter også på et relateret forskningsprojekt, som vil styrke andre planters klimaresistens, da det bliver stadigt vigtigere i en verden med stigende klimaudfordringer sideløbende med et voksende befolkningstal.

Det kan være planter som hvede, der er velkendt herhjemme, som får øget sin klimaresistens. Men det kan også være den majslignende plante sorghum, som er et af fokusområderne i projektet lige nu. Plantet er i forvejen er vigtig i tørkeplagede og varme områder. Hvis de egenskaber i planten styrkes, samtidig med at smagen forbedres, kan den i fremtiden blive en ideel fødevare i områder plaget af tørke.

Læs også: Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger

"Siden at sorghum er så tørke- og varmetolerant, gror den ret godt i områder som Indien, Afrika og Sydøstasien. Folk med lavere indkomster og måske et lille dyrkningsareal vil være mere sikret en mere stabil indkomst”, fortæller Birgitte Skadhauge.

Carlsberg kommer til at patentere en del af deres forskning, men ikke det hele. Det handler mest om at få dækket udviklingsomkostningerne, lyder det fra Birgitte Skadhauge. Men håbet er at både klimavenligt sorghum, humle og byg bliver udbredt i landbruget og fødevareproduktionen – også hos konkurrenter. I stedet satser Carlsberg på en gevinst ved at være de første på markedet.

”Lige nu er det meget Danmark, Norge og Sverige, for vi har haft nogle større dyrkningsområder I Danmark. Næste år kommer der en del til Polen og England”, afslutter hun.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus