“Det er nu, det afgøres, hvad din virksomhed skal leve af”

Vær med, når fremtrædende forskere og internationale lederskikkelser mødes for at drøfte hvordan samfund og virksomheder i løbet af de næste 1000 dage skal omstille sig til helt nye vilkår.

11.02.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Betingelserne for at konkurrere og overleve som virksomhed vil blive markant forandrede indenfor de kommende år. Alt vil afhænge af evnen til hurtigt at afkode nye udfordringer og i samme takt ændre fokus og strategier. Omstillingshastigheden kan dermed blive en eksistensbetingelse.  Den udfordring er baggrunden for arrangementet “Omstilling til en ny virkelighed”, der finder sted i København d. 4. april. 

Begivenheden er en del af projektet “Navigating 360” og som drives af Mandag Morgen og Sustainia. På mødet vil op til 50 deltagere komme i dialog med en kreds af fremtrædende forskere og eksperter, som afdækker perspektiver og konsekvenser af de vigtigste og mest akutte kriser og tegne konturerne af den nye virkelighed. 

Læs også: COWI vil kun have grøn omsætning om fem år

Virksomhedernes muligheder og svar leveres på mødet af to fremtrædende lederskikkelser: Paul Polman, tidligere topchef i Unilever og Mads Nipper, administrerende direktør for Ørsted. Polman tager afsæt i sin nye bog “Net Positive: How Courageous Companies Thrive by Giving More Than They Take”. Den er opskriften på “the next corporate revolution”.

Underlægningsmusikken i Navigating 360 er fire brede og gensidigt forstærkende kriser. De er ud over at være kriser i egen ret også ”multipliers of change”. Kilde: 360 Navigator.

Dermed sætter mødet bæredygtighed og samfundsansvar i et skarpt og aktuelt relief.

Initiativtager og stifter af “Navigating 360” er Erik Rasmussen - også stifter af Mandag Morgen og tænketanken Sustainia, og CSR.dk har interviewet Erik Rasmussen om ideen bag og forventningerne til arrangementet.

- Det er meget store fænomener og emner, der er på dagsordenen d. 4. april. Hvorfor er de relevante for danske virksomheder - det går jo godt i Danmark?

Fænomenerne er ikke større, end de er direkte relevante for enhver virksomhed, der ønsker at kende de markeder og de betingelser, de skal operere i. Om det er klimaforandringer eller pandemier, har de en direkte og afgørende indflydelse på alle virksomheders vilkår. Corona er et godt og overbevisende eksempel, og dem bliver der flere af. Udfordringerne har det til fælles, at de hænger sammen og accelererer næsten eksponentielt.

Den netop udkomne Global Risks Report 2022 fra World Economic Forum udtrykker det meget direkte: Enhver virksomhed skal indenfor de næste 1000 dage - tre år - omstille sig til markant anderledes vilkår og konkurrencebetingelser. Omstillingsevnen kan derfor blive en overlevelsesbetingelse. Det er budskabet fra de 1000 internationale eksperter og 12.000 ledere fra 124 lande, der har givet input til rapporten. Trukket skarpt op handler det om, hvad din virksomhed skal leve af i fremtiden. Den overvejelse skal sandsynligvis gøres indenfor de nærmeste år.

Ja, det går måske godt i Danmark og også for mange virksomheder, men succes har det med at blive en sovepude. Succes giver ofte en falsk fornemmelse af urørlighed og ubegrundet selvtilfredshed. Det går ud over den konstruktive bekymring, der løbende motiverer en virksomhed til at være på vagt og konstant opmærksom på såvel nye trusler som nye muligheder.

- Hvad er det nye? Vi har jo talt om klima, polarisering og fake news i årevis?

Korrekt, vi har drøftet disse emner i årevis, men alligevel accelerer problemerne. Vi har måske talt forkert om dem, ikke taget dem alvorligt eller forsøgt at løse dem som enkeltstående kriser.

"De vigtigste erhvervsnyheder handler ikke om erhvervslivet, men hvad der har størst betydning for erhvervslivet, og det er sjældent det samme," siger Erik Rasmussen, stifter af Mandag Morgen og Sustainia, og en af hovedkræfterne bag initiativet Navigating 360, som mødet "Omstilling til en ny virkelighed" indgår i. .

Det nye er, hvordan de hænger sammen, muterer og gensidigt forstærker hinanden. Det er den sammenhæng “Navigating 360” afdækker, og hvordan vi i praksis skal håndtere helt nye trusler, og dermed også identificere helt nye løsninger.

Det er bl.a. grunden til, at vi ved mødet ”Omstilling til en ny virkelighed” d. 4. april for første gang ser en række forskellige forskere fra forskellige institutter gå sammen for at give et integreret bud på den virkelighed, erhvervslivet skal omstille sig til fra nu af. At forstå hvordan, den nye virkelighed bliver ens virksomheds nye virkelighed, er en eksistensbetingelse.

- Hvad er det konkret en virksomheds ledelse kan gøre? Hvordan ser en strategi, som er tilpasset den nye virkelighed, du beskriver, ud?

Det første skridt er, at topledelsen udvider sit fokus, sin interessesfære. Det vil sige orienterer sig i en verden udenfor sektor- og branchespecifikke begivenheder. De største overraskelser kommer som regel der, hvor opmærksomheden er mindst. De vigtigste erhvervsnyheder handler ikke om erhvervslivet, men hvad der har størst betydning for erhvervslivet, og det er sjældent det samme.

Som en konkret ide vil jeg foreslå topledere at nærlæse den netop udkomne Global Risks Report 2022 fra World Economic Forum. Den er et overbevisende og udfordrende input til strategisk udvikling for virksomheder. Den rapport er også det aktuelle afsæt for arrangementet den 4. april.

Med den og tilsvarende rapporter som kilde, bør ledelsen forholde sig til hvilken rolle, hvilket ansvar og hvilken strategi, virksomheden skal forfølge, hvis de ikke vil risikere at blive overrasket af de forudsigelige udfordringer. At gøre det, bliver i realiteten bestemmende for overlevelsesmulighederne.

Læs også: Virksomheder sætter ambitiøse klimamål, men ikke alle følger op

Ét er sikkert: Det vigtigste konkurrenceparameter i en verden under konstante og accelererende forandringer er omstillingsevnen. En virksomhed, der ikke i løbet at 1000 dage kan transformere sig selv, kan beskrives som en truet race. Et centralt spørgsmål for enhver direktion og bestyrelse bliver at afgøre, hvad virksomheden skal leve af om fem år, fordi forudsætningerne konstant forandrer sig. 

- Hvad kan man få med hjem fra d. 4. april, som kan hjælpe en med at tilpasse sig?

Vi kan selvsagt ikke levere færdigsyede svar på alle virksomheders udfordringer. Men vi kan forhåbentlig give nogle vigtige input og generelle værktøjer til at både at forstå de nye vilkår, og hvordan man kan omstille sig til dem.

Men dybest set handler det om et mindset, om at se hvordan selv de største risici kan forvandles til endnu større muligheder. Forskellen på en risiko og en mulighed er, hvor hurtigt du opdager den

Klik her for at tilmelde dig ”Omstilling til en ny virkelighed” med 30 procent rabat på billetprisen

- Har du set filmen “Don’t look up”? Og i hvilket omfang vil du sidestille situationen i filmen med den virkelighed, der behandles på mødet d. 4. april? Her tænker jeg ikke på om truslen er en meteor eller f.eks. klimakrisen, men på reaktionsmønstre. Og hvor tit har du følt dig som forskerne i filmen?

Jeg har set filmen. Det er en både underholdende og tankevækkende satire. Og jo, jeg kan en gang imellem godt identificere mig med de forskere, der i tide udsender skarpe men alligevel overhørte advarsler. De bliver først taget alvorligt, når vi har passeret tipping points, og hvor det ikke handler om at løse, men at leve med kriserne. Det har de seneste år givet mange eksempler på.

Personligt har jeg set og ved gentagne lejligheder påpeget og advaret om de stadig mere oplagte og synlige udfordringer. I dag præges min optimisme af, at kriserne nu har et omfang og en styrke, så de fleste efterhånden kan se og mærke dem. Det burde i sig selv udløse nytænkende svar. Nogle af dem håber jeg, vi kan præsenteres den 4. april.

Tilmeld dig ”Omstilling til en ny virkelighed” gennem CSR.dk og spar 30 procent på billetprisen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C