’Food cold-chain’-fokus forbedrer forholdene for indiske landmænd, men fokusset skævvrider

Mange indiske landmænd har været holdt tilbage fra de større markeder på grund af manglende kølekapacitet til deres produkter. Derfor har den indiske regering udarbejdet en ambitiøs cold-chain-plan. Der er bare det men, at den overser de små landmænd med få midler.

Mange indiske landmænd har ikke ressourcer til at investere i regeringens cold-chain-planer, og det skævvrider samfundet, lyder det i ny rapport. Arkivfoto..

01.08.2019

CSR.dk

Flere indiske landmænd holder sig til afgrøder som gulerødder, kartofler og løg og er nødsaget til at handle til lave priser på små lokale markeder. Det skyldes manglende kølekapacitet, der gør, at landmændene ikke kan fragte produkterne længere eller producere produkter, der kræver køling.

Læs også: Storbritanniens landbrug vil være kulstof-neutralt i 2040

Det problem har den indiske regering prøvet at komme til livs ved at lave en såkaldt ’Food cold-chain’ indsats, der går ud på at hjælpe landmænd med at anskaffe udstyr til kølig opbevaring samt kølingstransport.

Regeringen tilbyder tilskud, bevillinger, lån og uddannelse til at hjælpe landmænd, landmandsorganisationer og private virksomheder med at investere i cold-chains, herunder pakkehuse, hvor letfordærvelige afgrøder opbevares, modningskamre og køletransport.

Men selvom initiativet har hjulpet flere landmænd til at få gang i forretningen, så overser systemet de landmænd, der ikke har råd til at investere i store kølingsfaciliteter, lyder det fra kritikere.

For stort fokus på de store spillere
En rapport, kaldet ”Promoting Clean and Energy Efficient Cold-Chains in India”, der for nyligt blev udgivet af Shakti Sustainable Energy, viser, at regeringen skævvrider forholdene for landmændene ved at koncentrere sig om store kølingslagre i stedet for små lokale lagre.

”Opmærksomheden har været fokuseret på køleopbevaring snarere end på cold-chains som helhed. I flere stater skaber den nuværende politik store kølerum i stedet for at lokalisere mindre kølerum eller pakkehuse tæt på gårde, hvilket ville muliggøre bedre brug af lagerpladsen”, står der i rapporten.

Rapporten klargør yderligere, at det kun er fire procent af de fødevarer, som landets landmænd producerer, der bliver fragtet rund i cold-chains. Det er blandt andet med til at forklare, hvor Indien har et stort problem med madspild. Det er også noget som den danske containergigant Mærsk arbjeder med - netop at reducere madspild ved hjælp af cold-chains.

Læs også: Centralasiatisk land vil lave økologisk landbrug

”Promoting Clean and Energy Efficient Cold-Chains in India” er baseret på snesevis af interviews og omfattende feltbesøg med landmænd fra staterne Haryana, Punjab, Maharashtra og Karnataka.

- SDN

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

17.11.2025CSR.dk

Klimavenlig e-handel vokser op til Black Friday

10.11.2025CSR.dk

Værdikædeindsats som omkostning? Tænk igen

10.11.2025KLS PurePrint A/S

Sponseret

Stærke partnerskaber er nøglen til Scope 3-succes

09.11.2025CSR.dk

Umuligt at nå klimamål uden Scope 3

07.11.2025Uniteam Group

Sponseret

Sådan bliver samarbejde om Scope 3-data en god forretning for hele værdikæden

28.10.2025CSR.dk

Gode data kan give nye forretningsmuligheder

27.10.2025CSR.dk

Logistikvirksomhed vokser, men har lavere energiforbrug end for otte år siden

17.10.2025CSR.dk

Isoleringsvirksomhed vil gøre tekstilaffald til byggemateriale

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

17.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

UN Global Compact Network Denmark
Workshop
Kom godt i gang med ESG og arbejdet med bæredygtighed i praksis - Århus

Dette arrangement har til formål at hjælpe små og mellemstore virksomheder, der gerne vil i gang med at lave en ESG-opgørelse eller allerede har taget de første skridt mod bæredygtighed, men har behov for konkrete værktøjer, viden og sparring for at komme videre i praksis.

Dato

19.11.2025

Tid

12:00

Sted

Rytoften 3, 8210 Aarhus, Danmark

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27002:2022 Foundation - Certificeret af PECB

Vores ISO/IEC 27002 Foundation giver dig det nødvendige overblik over de nye sikkerhedsforanstaltninger til beskyttelse af informationer. Kurset afvikles som fysisk klasseundervisning og giver adgang til at tage online-eksamen og opnå den tilhørende ISO/IEC 27002 Foundation certificering hos PECB.

Dato

20.11.2025

Sted

København Ø

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2025 Lead Auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

20.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

20.11.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia