Zara og H&M vil gøre op med "brug og smid væk"-kulturen

Et stigende antal kæder i modebranchen er blevet opmærksomme på mulighederne i genanvendelse, og opfordrer derfor forbrugerne til at komme forbi med deres aflagte tøj. Men faktisk kan den samlede effekt gå stik i mod tankerne bag.

Alene i Storbritannien forventer man at have sendt 235 millioner items til deponering i dette forår, hvilket har fået flere tøjkæder til at reagere. Arkivfoto..

30.05.2017

CSR.dk

Når man går ind i en high-street butik, er det som regel for at kigge på nyt tøj og ikke en ældre, brugt sag. Men nu viser en ny tendens, at tøjbutikker i højere grad giver kunderne mulighed for at komme forbi med deres aflagte tøj.

Alene i Storbritannien forventer man at have sendt 235 millioner items til deponering i dette forår, der i stedet kunne være blevet genanvendt, skriver The Guardian.

Læs også: H&M's ambitioner kan flytte hele branchen

Som en reaktion på dette øger mærker som H&M og Zara nu deres genbrugsinitiativer, som gør det muligt for kunderne at tage forbi med deres aflagte tøj. Men de er imidlertid ikke de eneste, der har fokus på genanvendelse.

Således kunne virksomheder som Adidas og Kering (ejeren af mærker som Alexander McQueen og Gucci), til denne måneds Copenhagen Fashion Summit annoncere, at de vil fastsætte 2020-mål for beklædningsgenstande.

Tanken er at øge tekstilindsamling og genanvendelse og reducere unødvendigt affald til deponering.

Vil fortsætte med udvikling
Hos H&M har man meddelt, at man har samlet omkring 40.000 tons tøj ind siden starten af deres ordning i 2013, men det betyder ikke, at modegiganten har tænkt sig at stoppe her.

I stedet vil de nemlig øge samlingen til 25.000 tons om året fra 2020 gennem reklamekampagner, kuponer og uddannelse af medarbejdere, der kan informere kunderne om ordningen.

Spanske Zara meddeler, at man snart vil have afsluttet opsætningen af indsamlingsspande (bins) i sine butikker i Kina. I Europa begyndte man at udrulle dem sidste år, og kædens ejer, Inditex, donerer det indsamlede tøj til velgørende organisationer, herunder Røde Kors.

Kan fordre øget forbrug
Kritikere stiller imidlertid spørgsmålstegn ved den samlede effekt af initiativer som disse. I det store perspektiv kan de godt være gavnlige for ressourceeffektiviteten, men isoleret set kan der også være en bagside af medaljen.

"Det kan risikere at understøtte et mere samvittighedsløst forbrugsmønster, hvor kunderne tænker, at det er en god idé at købe og bruge (eller ikke bruge) i evigt stigende mængder uden at tænke på tøjets indlejerede værdi i form af arbejdskraft og ressourcer", siger leder for bæredygtig mode ved London College of Fashion, Dilys Williams, til The Guardian.

Læs også: Endnu en undersøgelse efterlyser transparens i tøjindustrien

Derudover sker der, som teknologien er til det i dag, et ganske stort værditab, når det indsamlede tøj skal genanvendes, påpeger Cyndi Rhoades, grundlægger af genbrugsteknologivirksomheden Worn Again, og efterlyser derfor en mere cirkulær tilgang.

Råmaterialerne i tøjet skal således genudvindes og returneres til tøjfabrikanterne til konkurrencedygtige priser, i stedet for som i dag, at bliver solgt billigt videre og brugt til karklude og lignende, der ofte ender som affald til forbrænding.

- EL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online