Zara og H&M vil gøre op med "brug og smid væk"-kulturen

Et stigende antal kæder i modebranchen er blevet opmærksomme på mulighederne i genanvendelse, og opfordrer derfor forbrugerne til at komme forbi med deres aflagte tøj. Men faktisk kan den samlede effekt gå stik i mod tankerne bag.

Alene i Storbritannien forventer man at have sendt 235 millioner items til deponering i dette forår, hvilket har fået flere tøjkæder til at reagere. Arkivfoto..

30.05.2017

CSR.dk

Når man går ind i en high-street butik, er det som regel for at kigge på nyt tøj og ikke en ældre, brugt sag. Men nu viser en ny tendens, at tøjbutikker i højere grad giver kunderne mulighed for at komme forbi med deres aflagte tøj.

Alene i Storbritannien forventer man at have sendt 235 millioner items til deponering i dette forår, der i stedet kunne være blevet genanvendt, skriver The Guardian.

Læs også: H&M's ambitioner kan flytte hele branchen

Som en reaktion på dette øger mærker som H&M og Zara nu deres genbrugsinitiativer, som gør det muligt for kunderne at tage forbi med deres aflagte tøj. Men de er imidlertid ikke de eneste, der har fokus på genanvendelse.

Således kunne virksomheder som Adidas og Kering (ejeren af mærker som Alexander McQueen og Gucci), til denne måneds Copenhagen Fashion Summit annoncere, at de vil fastsætte 2020-mål for beklædningsgenstande.

Tanken er at øge tekstilindsamling og genanvendelse og reducere unødvendigt affald til deponering.

Vil fortsætte med udvikling
Hos H&M har man meddelt, at man har samlet omkring 40.000 tons tøj ind siden starten af deres ordning i 2013, men det betyder ikke, at modegiganten har tænkt sig at stoppe her.

I stedet vil de nemlig øge samlingen til 25.000 tons om året fra 2020 gennem reklamekampagner, kuponer og uddannelse af medarbejdere, der kan informere kunderne om ordningen.

Spanske Zara meddeler, at man snart vil have afsluttet opsætningen af indsamlingsspande (bins) i sine butikker i Kina. I Europa begyndte man at udrulle dem sidste år, og kædens ejer, Inditex, donerer det indsamlede tøj til velgørende organisationer, herunder Røde Kors.

Kan fordre øget forbrug
Kritikere stiller imidlertid spørgsmålstegn ved den samlede effekt af initiativer som disse. I det store perspektiv kan de godt være gavnlige for ressourceeffektiviteten, men isoleret set kan der også være en bagside af medaljen.

"Det kan risikere at understøtte et mere samvittighedsløst forbrugsmønster, hvor kunderne tænker, at det er en god idé at købe og bruge (eller ikke bruge) i evigt stigende mængder uden at tænke på tøjets indlejerede værdi i form af arbejdskraft og ressourcer", siger leder for bæredygtig mode ved London College of Fashion, Dilys Williams, til The Guardian.

Læs også: Endnu en undersøgelse efterlyser transparens i tøjindustrien

Derudover sker der, som teknologien er til det i dag, et ganske stort værditab, når det indsamlede tøj skal genanvendes, påpeger Cyndi Rhoades, grundlægger af genbrugsteknologivirksomheden Worn Again, og efterlyser derfor en mere cirkulær tilgang.

Råmaterialerne i tøjet skal således genudvindes og returneres til tøjfabrikanterne til konkurrencedygtige priser, i stedet for som i dag, at bliver solgt billigt videre og brugt til karklude og lignende, der ofte ender som affald til forbrænding.

- EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)