WWF sætter miljøagendaen i Sverige

Efter regeringerne kastede håndklædet i ringen ved det mislykkede COP 15 i Danmark i december 2009, skal miljøkampen i stedet vindes i byerne og i virksomhederne. Det mener WWF Sverige. I Danmark koncentrerer WWF sig om at hverve nye medlemmer, så længe miljødebatten er på vågeblus.

03.05.2010

CSR.dk

Mens miljødebatten er fladet ud i Danmark efter COP 15 i december 2009 og ikke længere spiller en betydende rolle i den politiske debat, står det anderledes til i Sverige. Her vil WWF via aktive byer og fremsynede virksomheder skabe bedre forhold for både miljøet og de teknologivirksomheder, som skal gøre det muligt at reducere CO2-udledningerne. Det starter i Stockholm, der i 2010 er udnævnt af EU som Europas første miljøhovedstad, og i andre svenske byer, men skal udbredes til så mange byer i Europa og resten af verden som muligt. Det sker med projektet ”Earth Hour Challenge”, der er WWF Sveriges udfordring til alle byer og kommuner om at konkurrere om at opnå hæderen: ”Earth Hour Capital 2011”, der uddeles i efteråret 2011.

Miljøvisionerne er store i Sverige. Og det er WWF Sverige, der inviterer de forskellige aktører til at tage plads om det store runde bord, hvor miljøagendaen udtænkes, og planerne gennemføres.

”WWF er ikke en græsrodsbevægelse, der beskæftiger sig med at kritisere eller være konfrontatorisk over for økonomiske og politiske magthavere. I Sverige er det os, der sætter agendaen på miljøområdet. Det omfatter både det, der sker i politik og i virksomhederne. Det kan vi gøre med god samvittighed, da vi har vores mandat fra den svenske befolkning,” forklarer Lasse Gustavsson, generalsekretær for WWF i Sverige.

Alle lytter til WWF
Med 180.000 svenske medlemmer i ryggen tøver WWF’s generalsekretær Lasse Gustavsson, der tydeligvis er mere general end sekretær, ikke med at mobilisere både virksomheder og politikere for at skabe forandringer i retning af et bedre miljø. Det så man med al ønskelig tydelighed på Earth Hour-konferencen i Stockholm i slutningen af marts, hvor over 250 mennesker havde indløst billet for at høre om, hvordan foregangsbyer som Stockholm, Malmø, Freiburg og Hamborg kan løse de miljøproblemer, som verdens- og regeringspolitikere ikke magter at finde fælles løsninger for.

Udover by-sporet var der også et spor om, hvordan de fremmeste miljøvirksomheder med tæppeproducenten, InterfaceFLOR, i spidsen kan være med til at inspirere og hjælpe andre virksomheder til at reducere og på et tidspunkt helt eliminere deres miljøpåvirkning. For InterfaceFLOR er målet, at virksomheden i 2020 ikke sætter sig noget miljøfodaftryk overhovedet. Misison Zero, kalder InterfaceFLOR sin ambitiøse plan, som blev annonceret i 1995, og som ifølge den europæiske CEO, Lindsey Parnell nu er nået mere end halvvejs.

Sverige vil være miljøduks
Det var også helt naturligt, at WWF-konferencen, der fandt sted i den kæmpestore gyldne sal på Stockholms Rådhus, havde samlet et panel med fire landspolitikere, bl.a. Sveriges miljøminister Andreas Carlgren og formanden for det grønne parti, Maria Wetterstrand, til en debat om, hvordan Sverige kan fastholde og udbygge sin position som rollemodel for lande med en seriøs miljøbevidsthed. Debatten blev ledet af en kendt og vist nok populær svensk tv-vært Göran Rosenberg, der fik de fire landspolitikere til at formidle et billede af en stort set enslydende ambition om, at Sverige skal være et foregangsland inden for miljø.

Den eneste lille antydning af uenighed opstod, da et spørgsmål om atomkraftens rolle i Sveriges bestræbelser på at reducere CO2-udledningen med op til 80 procent blev bragt på banen. Det skete i anledning af, at WWF-konferencen blev afholdt på 30-årsdagen for Sveriges folkeafstemning i 1980 om atomkraftens rolle i Sverige. Den gang førte folkeafstemningen til, at der blev sat en stopper for yderligere udbygning af atomkraft i Sverige. En beslutning som de politiske partier i øjeblikket diskuterer en mulig lempelse af, så atomkraft igen kan blive brugt som et aktivt middel til CO2-reduktion på linje med andre miljøteknologier. Det politiske reformforslag om lempelse af atomkraftstoppet kommer til afstemning senere i 2010.

Men har WWF da slet ingen fjender eller modstandere?
”Næ, ikke i Sverige,” siger Lasse Gustavsson smilende og nuancerer billedet ved at tilføje, at der er enkelte regeringspolitikere og overstatslige politikere, som må betragtes som modstandere og i hvert fald som bagstræberiske i forhold til WWF’s offensive miljøagenda.

Danmark hviler ud
Kunne man forestille sig et lignende højtprofileret initiativ fra den danske WWF-organisation, hvor ministre, landspolitikere, borgmestre og topchefer fra multinationale virksomheder drøfter WWF’s vigtigste temaer på et offentligt arrangement, som tilhørerne endda betaler penge for at deltage i?

Ikke hvis man spørger WWF’s danske kommunikationschef, Rasmus Helveg Petersen, der fastslår at Sveriges WWF-afdeling er en af de stærkeste i hele Europa og dermed spiller i en helt anden liga end WWF i Danmark. Det er ifølge kommunikationschefen kun i England og Holland, at WWF har tilnærmelsesvis lige så mange medlemmer i ryggen og dermed mulighed for at styre den offentlige opinion på samme overbevisende måde.

”Man skal også tænke på, at vi i Danmark brugte mange kræfter op til COP 15-mødet i december, hvor vi faktisk opnåede stor gennemslagskraft i medierne med vores synspunkter,” forklarer Rasmus Helveg Petersen og tilføjer:

”I 2010 er vi nødt til at koncentrere os om at hverve flere medlemmer og rejse flere økonomiske midler, inden vi kan profilere os igen. Derfor ser man ikke initiativer af den størrelse og betydning i Danmark, som dem svenskerne gennemfører i øjeblikket,” siger Rasmus Helveg Petersen.

Samarbejde om flaskeautomater
WWF i Danmark har ca. 18.000 medlemmer og har siden 2008 været gennem en periode med fyringer, økonomisk nedgang og udskiftning på toplederposten. Helveg Petersen forklarer, at danske WWF gør alt, hvad de kan, for at tage ved lære af de succesfulde svenske WWF’ere. Det gælder især den måde, der hverves nye medlemmer på. Svenskerne har også lært danske WWF om tættere virksomhedssamarbejder. Det har dog endnu ikke ført til samme store strategiske samarbejder, som dem svenskerne har med IKEA og på vej med andre virksomheder. I Danmark har WWF indtil videre lavet et samarbejde med Coop om flaskeautomater, så danskerne selv kan vælge, om de vil donere pengene til WWF eller tage dem selv, når de afleverer tomme flasker i genbrugsautomaterne.

”Vi regner med et bedre økonomisk resultat, når vi har gjort året op i juli, end det vi havde sidste år,” siger Rasmus Helveg Petersen.

- LL

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

06.05.2024CSR.dk

”Den grønne omstilling risikerer at strande på kajkanten”

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

Jobmarked

Se alle

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus