Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

Ny rapport fra Tænketanken EQUALIS afdækker for første gang, hvordan private virksomheder håndterer afrapportering på måltal for kønsfordeling i ledelse - og hvilke måltal de sætter. Stort set alle efterlever afrapporteringskravene, og virksomhederne er fortsat et stykke fra deres måltal.

Foto: 123rf.com

25.11.2024

CSR.dk

Langt de fleste danske virksomheder arbejder aktivt med at fremsætte måltal for det underrepræsenterede køn i deres bestyrelser og direktioner. Det viser en ny rapport fra Tænketanken EQUALIS. 

Rapporten undersøger, hvordan virksomhederne håndterer lovkravet om afrapportering på deres måltal og hvilke måltal, de sætter. Knap 94 pct. af de omfattede virksomheder (ca. 2.400) lever op til lovkravet om at offentliggøre deres nuværende kønsfordeling og deres måltal for at forbedre balancen mellem kønnene i virksomhedernes øverste lag. 

Kvinder udgør i dag 24 pct. af de omfattede virksomheders øverste ledelseslag, imens de sidder på godt 19 pct. af bestyrelsesposterne. De gennemsnitlige måltal, virksomhederne sætter, er godt 32 pct. for ledelseslag og godt 31 pct. for bestyrelser. 

Analysen viser

  • De gennemsnitlige måltal, virksomhederne sætter, er 31,4 pct for bestyrelser og 32,4 pct for øverste ledelser. Det er hhv. 12,3 procentpoint og 8,5 procentpoint fra virksomhedernes nuværende kønsfordelinger.
  • Det hyppigste måltal, der sættes på bestyrelsesniveau, er 33 pct. og på de øvrige ledelseslag 40 pct.
  • Det hyppigste målår, som virksomhederne sigter efter at nå måltallene inden for, er 2025 for begge ledelsesniveauer.
  • Der er ikke signifikant forskel på virksomhedernes arbejde med måltal på tværs af virksomhedernes størrelse eller geografi.

En afgørende vej til forandring

Ifølge lovgivningen er det en politisk prioritering at opnå ligelig kønsfordeling i de øverste ledelseslag, og vil man ændre den nuværende balance, er netop virksomhedernes afrapportering på måltal afgørende, pointerer adm. direktør i Tænketanken EQUALIS, Gine Maltha Kampmann.

”At skulle sætte konkrete måltal og at skulle fortælle omverdenen om dem i sin årsrapport sikrer, at man som øverste ledelse i virksomhederne har kontinuerligt fokus på at få flere af det underrepræsenterede køn i toppen. Og det er en af de afgørende veje til at skabe forandring”, siger hun.

Dårlig idé at slække på kravene

Lovgivningen om afrapportering af måltal diskuteres løbende på Christiansborg. Senest har Regeringen stillet forslag om at droppe afrapporteringskravet og i stedet læne sig op ad implementering af EU’s Kønsbalancedirektiv. Direktivet kræver ikke afrapportering på måltal for bestyrelser, men alene på reelle kønsbalancer og kun fra landets største børsnoterede virksomheder, dvs. ca. 50-60 virksomheder.

”At rulle den danske lovgivning tilbage og dermed slække på kravene til landets store og mange mellemstore virksomheder vil være et klart tilbageskridt for udviklingen mod at skabe bedre kønsbalance i ledelser og bestyrelser”, siger professor i økonomi Nina Smith, der er leder af EQUALIS’ faglige advisory board.

I stedet for at gå baglæns, bør vi hjælpe virksomhederne til at arbejde med og fortælle omverden, hvilke måltal de sætter, siger Gine Maltha Kampmann.

”Ud over at give incitament til forandring hos den enkelte virksomhed, giver det os vigtig viden om virksomhedernes ambitioner og om deres evner til at realisere dem. Hvis vi har mulighed for at følge måltallene år for år, kan vi følge hvilke typer virksomheder, der bliver ved med at hæve barren og hvilke, der stagnerer.

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K