Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor

En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.

Rapporten konkluderer, at en reducering af problematiske kemikalier er udfordrende og kræver lederskab, træning og incitamenter til medarbejdere og leverandører samt investeringer i data-management systemer..

01.06.2016

CSR.dk

For nylig udgav Chemical Footprint Project en rapport, der blandt andet stiller skarpt på de økonomiske risici, virksomheder står overfor i forbindelse med skadelige kemikalier i deres produkter og forsyningskæder. Projektet, der bakkes økonomisk op af flere virksomheder og investorer, ønsker at hjælpe virksomheder med at måle, analysere og handle, så de kan mindske afhængigheden af potentielt farlige kemikalier. Det skriver greenbiz.com.

Læs også: Ny kemi-vagthund skal rådgive forbrugerne

Rapporten indeholder de vigtigste konklusioner fra en undersøgelse, der blev foretaget blandt en lang række virksomheder sidste år, herunder Levi’s Strauss og Co., Seagate Technology og Johnson & Johnson. I rapporten er der blandt andet en vurdering af, hvordan virksomheder kan håndtere de potentielle forpligtelser i forbindelse med farlige kemikalier samt muligheder for forbedringer.

Disse finansielle forpligtelser omfatter; lovgivningsmæssige risici, herunder udgifter til nuværende og fremtidige regler; omdømmerisici, herunder omkostninger ved at blive eksponeret offentligt i forhold til sine farlige kemikalier i produkter eller forsyningskæden; og redesign-risici, herunder omkostninger ved ikke at redesigne eller ændre produkter, før reglerne på området ændrer sig eller markeder skifter.

Resultaterne i rapporten er baseret på deltagernes svar på 20 spørgsmål, hvor de forholder sig til deres kemikalie-performance inden for fire kategorier: ledelsesstrategi; kemisk oversigtsliste; måling af fodaftryk samt videregivelse og verifikation.

Blandt de vigtigste resultater i rapporten kan nævnes:

1. Lederskab er afgørende
De 29 procent af virksomhederne, der på bestyrelsesniveau eller fra den øverste ledelse har oversigt over kemikalier i produkter og forsyningskæde, klarer sig generelt bedre end virksomheder, hvor dette ikke er tilfældet.

I rapporten fremgår det i forbindelse hermed, at virksomheder, der ikke har politikker, der adresserer kemiske farer i fremstillingsprocessen, forsyningskæder, emballering og produkter, står over for skjulte forpligtelser og kemiske risici.

2. Tiltag offentliggøres ikke
Virksomhederne i undersøgelsen har flere tiltag for kemikalier på plads, end de vælger at offentliggøre. Eksempelvis har 83 procent af de deltagende en juridisk begrænset liste, men kun 17 procent af virksomhederne har valgt at gøre listen offentlig.

3. "Design for Health ”-virksomheder er på forkant
Virksomheder, hvis hele produktporteføljer er baseret på at minimere eller eliminere problematiske kemikalier, klarede sig meget bedre end gennemsnittet.

4. Kemisk fodspor er stadig nye og udfordrende
Før virksomheder kan reducere deres kemiske fodspor, har de brug for at kende de kemiske ingredienser i deres produkter og identificere problematiske kemikalier. Derfor er det ifølge rapporten ingen overraskelse, at virksomhederne – i første år af undersøgelsen - har scoret lavt i forhold til at måle deres kemiske fodaftryk.

Læs også: Modefirmaer bruger færre kemikalier i forsyningskæden

Rapporten konkluderer desuden, at en reducering af problematiske kemikalier er udfordrende og kræver lederskab, træning og incitamenter til medarbejdere og leverandører samt investeringer i data-management systemer.

-SSM

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

access2innovation
Morgenmøde
Vitual A2i Talk: Visions for improved trade relations with Africa

Boosting trade relations between Denmark and the African continent with a focus on value chains and sustainable transition.

Dato

06.12.2024

Tid

09:30

Sted

Virtualt