Vigtig aftale lander på første COP28-dag

En fond, hvor fattige lande, der rammes hårdt af klimaforandringer, kan søge midler til at reparere skader, er efter mange års forhandlinger blevet til virkelighed.

Foto: 123rf.com

01.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kender I det, når noget man troede var svært, lykkes i første forsøg? Sådan virker det til, at samtlige kommentatorer har det med den aftale, COP28 leverede i går.

For det var på topmødets første dag, at forhandlerne godkendte aftalen om den ”loss and damages”-fond, som bl.a. CSR.dk har på sin liste over succeskriterier for COP 28. 

”Det er uhørt at lukke en afgørende del af puslespillet så tidligt,” siger Jens Mattias Clausen, der leder tænketanken Concitos topmødeteam.

”Jeg kan ikke komme i tanker om noget fortilfælde, hvor der er indgået en så vigtig aftale på topmødets første dag«, siger John Nordbo fra NGO’en Care – begge til Politiken. 

Læs også: Trods net zero-mål: Over halvdelen af verdens største virksomheder modarbejder klimahandling

Fonden skal administreres gennem Verdensbanken med en bestyrelse hvor de fattige lande har flertal. Den skal dække omkostninger forbundet med konsekvenserne af ekstreme vejrfænomener i verdens fattigste lande.  

Risikoen for ganske mange flere af dem i de kommende år blev samme dag understreget af konklusionerne i den årlige statusrapport fra FN’s meteorologiorganisation, WMO. 

”CO2-udledningerne er rekordhøje. De globale temperaturer er rekordhøje. Havniveaustigningen er rekordhøj. Isen på Antarktis er rekordlav. Det er en øredøvende kakofoni af knuste rekorder,” sagde WMO’s generalsekretær, Petteri Taalas ifølge nrk.no.

Millioner at starte på

Danmark har meldt ud, at vi vil sende 175 millioner kroner direkte til den nye klimafond. Både værtslandet, De Forenede Arabiske Emirater, og Tyskland har lovet bidrag på 680 millioner og Storbritannien med 510 millioner kroner. USA’s bidrag på 120 millioner har mødt stærkt kritiske røster, ligesom få er imponeret af Japans løfte om 68 millioner. 

Læs også: Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Kontrasten til de lovede millioner kan man bl.a. se i en ny rapport fra Oxfam som anslår, at Danmarks udslip af drivhusgasser i et enkelt år, 2020, medfører klimaskader for 116 milliarder kroner andre steder i verden i resten af dette århundrede i form af udgifter til befolkningens sundhed, tab af landbrugsproduktion, skader på bygninger, veje og anden infrastruktur samt mistet indkomst. En anden aktuel analyse viser ifølge Information, at klimaændringer globalt medførte tab og skader for 1.500 milliarder dollar sidste år.

Nu kommer det svære

Om end begejstringen og glæden over aftalen om fonden er stor, var man dårligt holdt op med at klappe, før talen blev drejet hen mod COP28’s helt store emne: udfasning af fossile brændsler.  

Endnu er det stadig helt uvist om man overhovedet kan nå frem til at omtale dem i den endelige udtalelse fra mødet. Og hvis man kan, bliver det så både kul, olie og gas eller kun kul? Bliver det alt eller kun den ”urensede” del, hvor man ikke har prøvet f.eks. at fange CO2 under produktionen og gemme den. 

Det spørgsmål er der åbenlyst bundet mange interesser op på, så her forventes der lange og krævende forhandlinger over de næste to uger. CSR.dk følger med. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)