Trods net zero-mål: Over halvdelen af verdens største virksomheder modarbejder klimahandling

I en omfattende undersøgelse af knap 300 internationale industrigiganter afslører InfluenceMap, at over halvdelen fremsætter net zero-målsætninger, men er samtidig engagerede i lobbyarbejde, der modkæmper lovgivning på klimaområdet. Rapporten kaldes et wake-up call af FN-formand og rejser spørgsmål om greenwashing.

Flere af selskaberne sætter sig både mål om nuludledning og arbejder for at udvide fossilindustrien. Foto: 123rf.com.

16.11.2023

CSR.dk

Verdens største, internationale virksomheder forpligter sig i stigende grad til målsætninger om en net zero forretning. Men flere af selskaberne viser sig også at have en skyggeside i deres klimapolitiske arbejde.

For ifølge en analyse af 293 selskaber fra Forbes’ 2000-liste påviser forskere fra nonprofit-tænketanken InfluenceMap, at 58 procent af selskaberne har fremsat mål for nuludledning eller lignende, men at de samtidig lobbyer mod politiske beslutningstageres arbejde med at implementere lovgivninger, som skal højne fokus på eller forbedre klimaet.

Det skriver tænketanken i en pressemeddelelse.

Læs også: Udskældt forskningsrapport bliver en del af retssag mod Danish Crown

”Regeringer formår ikke at fremsætte klimapolitikker hurtigt nok, og virksomhedernes indflydelse er nøgleårsagen,” siger Will Aitchison, der er hovedforfatter af undersøgelsen og direktør hos InfluenceMap.

”Medmindre virksomhederne matcher deres klimaforpligtelser med ambitiøs støtte til regeringsledte tiltag, kommer vi aldrig til at nå de mål, som Parisaftalen har sat.”

Et wake-up call
Virksomhedernes lobbyarbejde er dog ikke kun noget, der forhindrer internationale og regionale reguleringer og lovgivninger fra at blive stemt igennem.

Sidste år udgav FN’s ‘High-Level Expert Group on Net Zero Emissions Commitments of Non-State Entities’ (HLEG) guiden ‘Integrity Maters’, der fungerer som et slags kort til at undgå greenwashing.

Og ved at bruge den rapport som benchmark viser InfluenceMaps undersøgelse, at industrigiganter som Chevron, Nippon Steel Corporation, Glencore International, Delta Air Lines, Duke Energy, ExxonMobil, Repsol, Stellantis, Southern Company og Woodside Energy Group er blandt de 21,5 procent af virksomheder, der er i ’betydelig risiko’ for at greenwashe på grund af diskrepansen mellem deres klimamål og lobbyarbejde. 

Derudover er 36,5 procent i ’moderat risiko’.

Læs også: 17 flyselskaber får en tur i greenwashing-maskinen

Det er resultater, der bør være et ’wake-up call’ for selskaber verden over, mener Catherine McKenna. Hun er formand for HLEG, CEO hos rådgivningsvirksomheden Climate and Nature Solutions, og forhenværende miljø- og klimaminister i Canada. 

”Det er tydeligt, at selvom firmaer er hurtige til at fremvise deres klimaforpligtelser, bakker alt for mange af dem ikke op om initiativer, der kan gøre en positiv forskel på området. Ikke alene vælger mange virksomheder at underminere deres egne tiltag ved at lobbye mod reel klimaaktion – deres net zero-løfter er simpelthen ikke troværdige,” siger hun.

Modsætter sig klimahandling
Tænketanken eksemplificerer sine resultater gennem casestudier, som illustrerer, hvordan de 10 ovenstående virksomheder, der har sat sig mål om at udlede nul CO2, også advokerer for at svække centrale klimapolitikker og/eller forsøger at arbejde for at udvide den fossile industri.

I undersøgelsen nævnes blandt andet bilproducenten Chevron, der har forpligtet sig til net zero-udledning i 2050, men at de i år har lobbyet for at forhindre emissionsstandarder for amerikanske køretøjers udstødningsrør. 

Mineselskabet Glencore International, som har sat samme reduktionsmål som Chevron, har også sidste år modsat sig vedtagelsen af EU’s seneste klimaplan om 55 procents reduktion i 2030.

Læs også: Pensionskasser svarer på kritik om investeringer i kul og olie

Og trods et mål om at blive CO2-neutral i 2050 har japanske Nippon Steel Corporation stillet sig i opposition til indførelsen af en CO2-afgift i landet sidste år.

Ifølge Catherine McKenna er det imidlertid netop virksomheder som disse, der kan gøre en mærkbar forskel i klimakampen.

”Vi har brug for selskaber til at skabe et handlingsloop, hvor lederskab i den private sektor tilskynder og styrker deres regeringer i ambitiøse klimahandlingsplaner,” siger hun.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online