Trods net zero-mål: Over halvdelen af verdens største virksomheder modarbejder klimahandling

I en omfattende undersøgelse af knap 300 internationale industrigiganter afslører InfluenceMap, at over halvdelen fremsætter net zero-målsætninger, men er samtidig engagerede i lobbyarbejde, der modkæmper lovgivning på klimaområdet. Rapporten kaldes et wake-up call af FN-formand og rejser spørgsmål om greenwashing.

Flere af selskaberne sætter sig både mål om nuludledning og arbejder for at udvide fossilindustrien. Foto: 123rf.com.

16.11.2023

CSR.dk

Verdens største, internationale virksomheder forpligter sig i stigende grad til målsætninger om en net zero forretning. Men flere af selskaberne viser sig også at have en skyggeside i deres klimapolitiske arbejde.

For ifølge en analyse af 293 selskaber fra Forbes’ 2000-liste påviser forskere fra nonprofit-tænketanken InfluenceMap, at 58 procent af selskaberne har fremsat mål for nuludledning eller lignende, men at de samtidig lobbyer mod politiske beslutningstageres arbejde med at implementere lovgivninger, som skal højne fokus på eller forbedre klimaet.

Det skriver tænketanken i en pressemeddelelse.

Læs også: Udskældt forskningsrapport bliver en del af retssag mod Danish Crown

”Regeringer formår ikke at fremsætte klimapolitikker hurtigt nok, og virksomhedernes indflydelse er nøgleårsagen,” siger Will Aitchison, der er hovedforfatter af undersøgelsen og direktør hos InfluenceMap.

”Medmindre virksomhederne matcher deres klimaforpligtelser med ambitiøs støtte til regeringsledte tiltag, kommer vi aldrig til at nå de mål, som Parisaftalen har sat.”

Et wake-up call
Virksomhedernes lobbyarbejde er dog ikke kun noget, der forhindrer internationale og regionale reguleringer og lovgivninger fra at blive stemt igennem.

Sidste år udgav FN’s ‘High-Level Expert Group on Net Zero Emissions Commitments of Non-State Entities’ (HLEG) guiden ‘Integrity Maters’, der fungerer som et slags kort til at undgå greenwashing.

Og ved at bruge den rapport som benchmark viser InfluenceMaps undersøgelse, at industrigiganter som Chevron, Nippon Steel Corporation, Glencore International, Delta Air Lines, Duke Energy, ExxonMobil, Repsol, Stellantis, Southern Company og Woodside Energy Group er blandt de 21,5 procent af virksomheder, der er i ’betydelig risiko’ for at greenwashe på grund af diskrepansen mellem deres klimamål og lobbyarbejde. 

Derudover er 36,5 procent i ’moderat risiko’.

Læs også: 17 flyselskaber får en tur i greenwashing-maskinen

Det er resultater, der bør være et ’wake-up call’ for selskaber verden over, mener Catherine McKenna. Hun er formand for HLEG, CEO hos rådgivningsvirksomheden Climate and Nature Solutions, og forhenværende miljø- og klimaminister i Canada. 

”Det er tydeligt, at selvom firmaer er hurtige til at fremvise deres klimaforpligtelser, bakker alt for mange af dem ikke op om initiativer, der kan gøre en positiv forskel på området. Ikke alene vælger mange virksomheder at underminere deres egne tiltag ved at lobbye mod reel klimaaktion – deres net zero-løfter er simpelthen ikke troværdige,” siger hun.

Modsætter sig klimahandling
Tænketanken eksemplificerer sine resultater gennem casestudier, som illustrerer, hvordan de 10 ovenstående virksomheder, der har sat sig mål om at udlede nul CO2, også advokerer for at svække centrale klimapolitikker og/eller forsøger at arbejde for at udvide den fossile industri.

I undersøgelsen nævnes blandt andet bilproducenten Chevron, der har forpligtet sig til net zero-udledning i 2050, men at de i år har lobbyet for at forhindre emissionsstandarder for amerikanske køretøjers udstødningsrør. 

Mineselskabet Glencore International, som har sat samme reduktionsmål som Chevron, har også sidste år modsat sig vedtagelsen af EU’s seneste klimaplan om 55 procents reduktion i 2030.

Læs også: Pensionskasser svarer på kritik om investeringer i kul og olie

Og trods et mål om at blive CO2-neutral i 2050 har japanske Nippon Steel Corporation stillet sig i opposition til indførelsen af en CO2-afgift i landet sidste år.

Ifølge Catherine McKenna er det imidlertid netop virksomheder som disse, der kan gøre en mærkbar forskel i klimakampen.

”Vi har brug for selskaber til at skabe et handlingsloop, hvor lederskab i den private sektor tilskynder og styrker deres regeringer i ambitiøse klimahandlingsplaner,” siger hun.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)