"Vi skal opbygge en stærk grøn genanvendelsessektor"

Der er gode takter mange steder, men vi skal reducere affaldsmængderne og have implementeret flere af de politisk vedtagne planer. Og så er koblingen mellem cirkulær forretning og digitalisering værd at holde øje med. Det fortæller Iben Kinch Sohn, som er fagleder på cirkulær økonomi hos Dansk Industri.

Iben Kinch Sohn er fagleder for cirkulær økonomi hos Dansk Industri. Foto: DI.

28.03.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvordan, vurderer du, går det med omstillingen til cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Går det for langsomt, lige tilpas eller forskelligt afhængigt af sektor/område man kigger på? Eller går det lige som det skal?
Vi er i gang, men det går stadig for langsomt. Rigtig mange virksomheder har omstillet eller er i gang med at omstille til cirkulære forretningsmodeller, hvor man skaber deleordninger, genbruger produkterne, sælger ydelser frem for produkter. Flere er også i gang med at skifte virgine råvarer ud med genanvendte materialer. Men det skal op i skala. Det er vigtigt, fordi omkring halvdelen af de samlede globale udledninger af drivhusgasser og mere end 90 procent af tabet af biodiversitet skyldes, at vi udvinder og forarbejder naturressourcer.

Både forbrugere og virksomheder skal gøre op med gamle vaner, som skaber alt for meget affald, og vi skal sikre, at råvarer bliver udnyttet optimalt i virksomhederne. Og så skal vi have politikerne på banen.

Politisk har der de seneste år været fokus på at sikre mere genanvendelse - altså en mere cirkulær håndtering af vores affald, end blot at brænde det af. Men vi skal også tage skridt i forhold til at reducere affaldsmængderne.

Hvem oplever du som frontløbere og hvem har lang vej igen - hvis man kigger på sektorer? Og har du et bud på, hvorfor det fordeler sig sådan?
Der er tiltag i gang i alle sektorer i forhold til at sikre en mere bæredygtig produktion og mere bæredygtige produkter. I en DI-undersøgelse kan man se, at mere end fire ud af fem af de adspurgte virksomheder har foretaget grønne tiltag. De største virksomheder har taget flest initiativer, men virksomheder over hele landet er med på den grønne bølge – godt understøttet af stigende krav fra kunderne.

Virksomhederne har i sær fokus på at mindske spild af materialer og affald og på at sikre energieffektiviseringer.  Men også det at genanvende materialer i produktionen går igen hos mange.

I forhold til cirkulær økonomi er det særligt indenfor byggeri, møbler, elektronik og emballager, at vi ser frontløbere, men eksempler på virksomheder med cirkulære forretningseksempler dukker op i alle sektorer. Også hos de private virksomheder i affaldssektoren er der godt i gang investeringerne for at sikre mere og bedre genanvendelse af affaldsmængderne.

Det er i de sektorer, hvor der er store potentialer for en cirkulær økonomi, og i de sektorer, hvor der først har været en efterspørgsel eller lovgivningsmæssige krav, at man er kommet først i gang - og altså der, hvor vi ser flest frontløbere.

Hvis du kunne bede om to - men også kun to - ting, i rammebetingelserne, som de nødvendige parter bør investere i at ændre, hvad ville det så være? Eller handler de næste skridt måske slet ikke om nye rammebetingelser?
Vi er kommet rigtig langt på affaldsområdet med Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi i forhold til at sikre mere ensartet sortering og indsamling af affald i hele landet og dermed større og mere homogene affaldsmængder, der gør det muligt at investere i de anlæg, der skal sikre genanvendelse af affaldet. Men vi er endnu ikke i mål med at få implementeret alle elementerne i klimaplanen. Bl.a. skal affaldet bydes ud på markedet og affaldstilsynet skal styrkes. Så implementeringen skal på plads, så vi kan komme i gang med at opbygge en stærk grøn genanvendelsessektor i Danmark.

Og så skal vi have en national affaldsforebyggelsesstrategi. Med ca. 850 kg affald pr. indbygger pr. år er Danmark ifølge Eurostat det land i EU, der producerer mest affald pr. indbygger. Det er ikke en førsteplads, som vi i DI ønsker. Vi har en vigtig opgave i at sikre mere bæredygtigt forbrug og produktion – og i at reducere vores affaldsmængder. Det er nødvendigt for at begrænse trækket på klodens ressourcer og reducere klimabelastningen. En national affaldsforebyggelsesstrategi bør indeholde initiativer, som for alvor vil knække affaldskurven, og et klart mål om, at reducere mængden af affald pr. indbygger.

Hvad, tror du, kommer til at overraske virksomheder i det næste år eller to, når det handler om krav om cirkularitet?
Fra EU kommer der en hel tsunami af krav til produkters bæredygtighed, affaldsforebyggelse og brug af genanvendte materialer de næste par år.

I 2025 træder et producentansvar for emballage i kraft. Her får alle virksomheder, som sætter produkter på markedet - der har emballage om sig - et ansvar for, at emballagen indsamles, når det er blevet til affald, og genbruges eller genanvendes. Det kommer til at stille nye krav til emballagernes design, og det kommer til at koste over 2 milliarder kroner om året. Det bliver en stor omstilling - både i forhold til den måde virksomhederne arbejder med emballager på, og i affaldssektoren, hvor helt nye roller skal i spil.

I slutningen af marts i år kommer EU med et lovforslag om bæredygtige produkter. En del af forslaget er en ny forordning - ecodesignforordningen - som erstatter det hidtidige ecodesigndirektiv, der har leveret massive energieffektiviseringer i over ti år. Nu lægges der op til, at flere produkter skal omfattes, og at det ikke kun skal handle om energiforbrug. Fremadrettet skal der stilles krav om at designe produkter til cirkularitet, så de lever længe, kan repareres og skilles ad, så de i sidste ende kan genanvendes.

Men ikke nok med det.  Lovforslaget om bæredygtige produkter betyder også, at alle produkter over tid skal have et såkaldt ”digitalt produktpas”. Passet sørger for, at nyttig information følger produktet gennem værdikæden.

Hvad er dit yndlingseksempel på cirkulær innovation? Hvem, synes du, gør det rigtig godt?
Det er svært at pege på ét eksempel. Vi ser hele tiden nye og virkelig spændende måder at arbejde med cirkulær økonomi på. I DI har vi samlet en efterhånden større casesamling med virksomheder, der har cirkulære forretningsmodeller. Men der hvor vi kan mærke, at der virkelig er noget, som rykker, er i koblingen mellem digitalisering og cirkulære forretningsmodeller.

Der er eksempler på digitaliserede returmodeller for emballage, nye digitale løsninger til sortering af affald, sporing af materialer i værdikæder og brug af Internet of Things, der muliggør, at virksomheder hele tiden kan holde øje med produkternes behov for service og vedligeholdelse, hvilket betyder, at produkterne kan holdes i brug så længe som muligt. Her ser vi virkelig store potentialer.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi 2022

Hvad er status på cirkulær økonomi i Danmark i 2022? Hvad kan vi fejre, hvad skal vi ægre os over og hvor skal vi virkelig se at komme i gang? Eksperter og praktikere byder ind med erfaringer, holdninger og eksempler. 

Relateret indhold

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

27.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

27.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved