Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op

Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.

Danmarks Naturfredningsforening har igangsat en affaldsjagt denne uge for at sætte fokus på vores massive forbrug af engangsemballage. Arkivfoto..

21.03.2023

CSR.dk

I år falder vores overshootday, altså den dag, hvor vi har trukket de ressourcer, som kloden kan producere på ét år, den 28. marts. Derefter tager vi hul på næste år – og vi skal derfor op på små fire jordkloder for at leve, som vi gør.

Og det kan vi være alt andet end stolte af, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, der på Affaldsindsamlingen i denne uge sætter fokus på et klasseeksempel på vores ressourcefrås.

”Hvis vi skal overlevere en bæredygtig klode til vores børn og børnebørn, er vi tvunget til at gøre op med vores ‘brug og smid væk’-kultur. Og her er netop takeaway-emballage et godt eksempel, hvor løsninger ligger lige for”, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Læs også: Frankrig tager stort opgør med engangsemballage

Engangsplast-emballager er blandt de store klumper i affaldsdyngen. Ikke mindst den type engangsemballage, der er anvendt til to-go.

Det udgør næsten halvdelen af alt menneskeskabt affald i verdenshavene, og er traditionelt set også det, som bliver indsamlet meget af på Affaldsindsamlingen.

På globalt plan udgør engangsplast-emballager til føde- og drikkevarer ‘to go’ næsten halvdelen af alt menneskeskabt affald i verdenshavene, og herhjemme er det også noget, der traditionelt set bliver fundet meget af på Affaldsindsamlingen.

225.000 danskere er i denne uge på affaldsjagt, og sigtekornet stillet særligt skarpt på kaffekopper, slikpapir og andre former for engangsemballage. Her skal deltagerne ikke bare samlet det op, men også tælle det, og formålet er klart. Man får viden denne indsats en bedre viden om hvor det ligger og hvor meget der er.

Læs også: Halm, hamp og tang. Der er ingen grænser for fremtidens emballagematerialer

Det hele skal anskueliggøre, at vores ‘brug og smid væk’-kultur er den forkerte vej at gå, og nu er der også hjælp at hente i form af pantsystemer for takeaway-emballage. Det arbejder blandt andet Aarhus og København på.

”Det er i mine øjne en no-brainer at indføre et retursystem for takeaway-emballage baseret på en genpåfyldelig løsning, hvor emballagen tages retur og bruges igen og igen. Det er et skridt væk fra ‘brug og smid væk’-kulturen, og alle analyser på området viser, at hvis et retursystem skrues ordentligt sammen, så er der store gevinster at hente både hvad angår klima, ressourceforbrug, affald i naturen og faktisk også økonomisk”, siger Maria Reumert Gjerding.

At anvende pant passer fint med det system, som gjorde Danmark til et foregangsland, da pant på flasker blev indført.

”Det er rigtig positivt, at byer som Aarhus og København nu viser vejen, og at vi får dannet os nogle erfaringer. Nu mangler vi bare en ambition fra Christiansborg om at gøre systemet landsdækkende,” siger Maria Reumert Gjerding.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

14.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

10.10.2024CSR.dk

Biodiversitetsrådets vurdering: Her skal indsatsen for mere og bedre natur i Danmark målrettes

10.10.2024CSR.dk

Ny rapport: Verdens bestande af vilde dyr er faldet 73 procent siden 1970

09.10.2024CSR.dk

Aktivister slår til ved Danish Crown og Arlas hovedkvarterer

08.10.2024Food Nation

Sponseret

Klimahandling giver grobund for yderligere eksportvækst for danske fødevarer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J