Verdens mest bæredygtige virksomhed er - igen - fra Danmark

Coporate Knights’ årlige opgørelse har netop udråbt Vestas som verdens mest bæredygtige selskab i verden. Og bæredygtige selskaber præsterer bedre, konstaterer listens bagmænd.

i 2021 lå Vestas på en 21. plads i Corporate Knights opgørelse. I år udråbes de som verdens mest bæredygtige selskab. Foto: Corporate Knights.

20.01.2022

CSR.dk

Hvert år leder analysehuset Corporate Knights efter verdens 100 mest bæredygtige selskaber.

Processen går fra at have næsten 7.000 virksomheder med over en milliard dollar i omsætning som potentielle vindere, til at udnævne én virksomhed som verdens mest bæredygtige virksomhed. Og I år er det vindmølleproducenten Vestas, der løber med den endelige sejr. Et flot løb hvor virksomheden på et år er gået fra en placing som nummer 21 til at stå øverst på skamlen. 

Læs også: Vestas lancerer strategisk venture-investeringsprogram for at fremskynde udviklingen af bæredygtige energiløsninger

Det er godt gået af Vestas. Men der er med danske øjne mere at komme efter på årets liste.

Dansker-dominans
Det vildeste ved årets liste er nemlig, at ud af de 100 virksomheder er fem danske, hvilket er en klar overrepræsentation ift. Danmarks størrelse. Bare på top ti er der tre danske virksomheder og selv i top tre finder man to virksomheder fra Danmark.

Således er Chr. Hansen nummer to på listen, Ørsted indtager 7.-pladsen, mens Novozymes og Coloplast er henholdsvej nr 35 og 83.

Ser man tilbage på de sidste 10 års lister er danske virksomheder virkelig langt fremme. I 2020 blev Ørsted kåret som nr 1, året før da var det Chr. Hansen og tilbage i 2012 vandt Novo Nordisk titlen.

"Det her er flot og langt fra ligegyldigt! De flotte bæredygtighedsplaceringer sætter en tyk streg under de danske selskabers fokuserede bæredygtighedsindsats. Selvom det er umuligt at måle resultatet direkte forretningsmæssigt i form af nye aktionærer eller nye kunder, så er tendensen klar, siger Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen til Euroinvestor om den samlede danske placering.

”Vi bevæger os hastigt mod en fremtid hvor bæredygtighedsaktører som Vestas vil skabe betydeligt mere profitable afkast sammenlignet med deres konkurrenter. Det vil danne et stærkt fundament for at opnå en CO2-neutral økonomi, der stemmer overens med de globale klimamål”, lyder det fra Corporate Knights’ CEO, Toby Heaps, i forbindelse med kåringen.

Bæredygtige virksomheder er foran på flere fronter
Corporate Knights analyserer ikke blot de enkelte virksomheder, men benchmarker også den samlede Top 100-gruppe op mod et anerkendt globalt aktieindeks. Ud af den analyse kan man se, at Top 100 præsterer bedre eller prioriterer anderledes end gennemsnitsvirksomheden:

  • Top 100 har 47 procent af deres indtægter fra produkter og services baseret på "rene teknologier" (clean technologies) mod 30 procent af kontrolgruppen
  • Top 100 kanaliserer 48 procent af deres investeringer, forskning og udvikling og opkøb i retning af clean technology, modsat 34 procent i kontrolgruppen
  • Top 100's markedsværdi er siden foråret 2020 steget 22% mere end kontrolgruppen
  • Top 100 producerer mere end fire gange så meget pr udledt CO2 og otte gange mere pr enhed energi brugt end kontrolgruppen
  • Top 100 knytter ledelsens aflønning til bæredygtighedsmål i 87 procent af virksomhederne mod kun 34 procent hos kontrolgruppen.
  • Ud af de 100 virksomheder har 65 virksomheder meldt sig under fanerne hos Science Based Target intiative

Virksomhederne har også bedre vilkår for deres medarbejdere i forbindelse med sygdom og forholdstallet mellem den øverste chefs løn og gennemsnitslønnen i virksomheden er lavere. På områderne diversitet og skat er der dog ikke rigtig nogen forskel at spore.

Hvad Vestas stadig kæmper med
Analysehusets opgørelse baserer sig på evaluering af 23 forskellige parametre, der alle relaterer sig til en virksomheds bæredygtighedsarbejde. 

I Vestas tilfælde roser Corporate Knights bl.a. vindmølleproducentens bæredygtighedsstrategi fra 2020. I den indgår bl.a. et mål om CO2-neutralitet for egne aktiviteter i 2030 (scope 1 og 2), et relativt reduktionsmål for selskabets værdikæde (scope 3) og en målsætning om at producere fuldt genanvendelige vindmøller i 2040.

Vestas forklarer i en artikel i Børsen, at man dog langt fra er i mål med den. Bl.a. fordi 99 procent af selskabets CO2-aftryk stammer fra værdikæden. Så selvom kontorer og fabrikker drives på vedvarende energikilder og bilparken er ved at blive udskiftet, så er der stadig en bid vej igen. 

“Det er en ambitiøs strategi og forpligtelse. Jeg kan ikke sige, at vi præcist kender hvert enkelt skridt og hver detalje for, hvordan vi når CO2-neutralitet, men vi har en god forståelse for de fokusområder og udfordringer, vi har, og vi har også en del tillid til teknologiudvikling. Det skal også hjælpe os med at nå målene,” Lisa Ekstrand, bæredygtighedschef hos Vestas, til Børsen. 

Læs også: Bæredygtige investeringer er mere end vindmøller og solceller

“Nogle af nøgleudfordringerne er især i vores forsyningskæde,” siger hun også.

Det er især udledninger fra produktionen af stål, som er en hård nød at knække. Det gælder dog ikke bare for Vestas, faktisk indgår stålproduktion i den ene af de to sektorer, som er kategoriseret som svære at omstille: tung industri og tung transport. Derfor arbejder Vestas netop med deres stålleverandører for at skubbe på udviklingen og øge udbuddet af "grøn stål".

- EHS/HCL

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J