Verdens mest bæredygtige virksomhed er - igen - fra Danmark

Coporate Knights’ årlige opgørelse har netop udråbt Vestas som verdens mest bæredygtige selskab i verden. Og bæredygtige selskaber præsterer bedre, konstaterer listens bagmænd.

i 2021 lå Vestas på en 21. plads i Corporate Knights opgørelse. I år udråbes de som verdens mest bæredygtige selskab. Foto: Corporate Knights.

20.01.2022

CSR.dk

Hvert år leder analysehuset Corporate Knights efter verdens 100 mest bæredygtige selskaber.

Processen går fra at have næsten 7.000 virksomheder med over en milliard dollar i omsætning som potentielle vindere, til at udnævne én virksomhed som verdens mest bæredygtige virksomhed. Og I år er det vindmølleproducenten Vestas, der løber med den endelige sejr. Et flot løb hvor virksomheden på et år er gået fra en placing som nummer 21 til at stå øverst på skamlen. 

Læs også: Vestas lancerer strategisk venture-investeringsprogram for at fremskynde udviklingen af bæredygtige energiløsninger

Det er godt gået af Vestas. Men der er med danske øjne mere at komme efter på årets liste.

Dansker-dominans
Det vildeste ved årets liste er nemlig, at ud af de 100 virksomheder er fem danske, hvilket er en klar overrepræsentation ift. Danmarks størrelse. Bare på top ti er der tre danske virksomheder og selv i top tre finder man to virksomheder fra Danmark.

Således er Chr. Hansen nummer to på listen, Ørsted indtager 7.-pladsen, mens Novozymes og Coloplast er henholdsvej nr 35 og 83.

Ser man tilbage på de sidste 10 års lister er danske virksomheder virkelig langt fremme. I 2020 blev Ørsted kåret som nr 1, året før da var det Chr. Hansen og tilbage i 2012 vandt Novo Nordisk titlen.

"Det her er flot og langt fra ligegyldigt! De flotte bæredygtighedsplaceringer sætter en tyk streg under de danske selskabers fokuserede bæredygtighedsindsats. Selvom det er umuligt at måle resultatet direkte forretningsmæssigt i form af nye aktionærer eller nye kunder, så er tendensen klar, siger Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen til Euroinvestor om den samlede danske placering.

”Vi bevæger os hastigt mod en fremtid hvor bæredygtighedsaktører som Vestas vil skabe betydeligt mere profitable afkast sammenlignet med deres konkurrenter. Det vil danne et stærkt fundament for at opnå en CO2-neutral økonomi, der stemmer overens med de globale klimamål”, lyder det fra Corporate Knights’ CEO, Toby Heaps, i forbindelse med kåringen.

Bæredygtige virksomheder er foran på flere fronter
Corporate Knights analyserer ikke blot de enkelte virksomheder, men benchmarker også den samlede Top 100-gruppe op mod et anerkendt globalt aktieindeks. Ud af den analyse kan man se, at Top 100 præsterer bedre eller prioriterer anderledes end gennemsnitsvirksomheden:

  • Top 100 har 47 procent af deres indtægter fra produkter og services baseret på "rene teknologier" (clean technologies) mod 30 procent af kontrolgruppen
  • Top 100 kanaliserer 48 procent af deres investeringer, forskning og udvikling og opkøb i retning af clean technology, modsat 34 procent i kontrolgruppen
  • Top 100's markedsværdi er siden foråret 2020 steget 22% mere end kontrolgruppen
  • Top 100 producerer mere end fire gange så meget pr udledt CO2 og otte gange mere pr enhed energi brugt end kontrolgruppen
  • Top 100 knytter ledelsens aflønning til bæredygtighedsmål i 87 procent af virksomhederne mod kun 34 procent hos kontrolgruppen.
  • Ud af de 100 virksomheder har 65 virksomheder meldt sig under fanerne hos Science Based Target intiative

Virksomhederne har også bedre vilkår for deres medarbejdere i forbindelse med sygdom og forholdstallet mellem den øverste chefs løn og gennemsnitslønnen i virksomheden er lavere. På områderne diversitet og skat er der dog ikke rigtig nogen forskel at spore.

Hvad Vestas stadig kæmper med
Analysehusets opgørelse baserer sig på evaluering af 23 forskellige parametre, der alle relaterer sig til en virksomheds bæredygtighedsarbejde. 

I Vestas tilfælde roser Corporate Knights bl.a. vindmølleproducentens bæredygtighedsstrategi fra 2020. I den indgår bl.a. et mål om CO2-neutralitet for egne aktiviteter i 2030 (scope 1 og 2), et relativt reduktionsmål for selskabets værdikæde (scope 3) og en målsætning om at producere fuldt genanvendelige vindmøller i 2040.

Vestas forklarer i en artikel i Børsen, at man dog langt fra er i mål med den. Bl.a. fordi 99 procent af selskabets CO2-aftryk stammer fra værdikæden. Så selvom kontorer og fabrikker drives på vedvarende energikilder og bilparken er ved at blive udskiftet, så er der stadig en bid vej igen. 

“Det er en ambitiøs strategi og forpligtelse. Jeg kan ikke sige, at vi præcist kender hvert enkelt skridt og hver detalje for, hvordan vi når CO2-neutralitet, men vi har en god forståelse for de fokusområder og udfordringer, vi har, og vi har også en del tillid til teknologiudvikling. Det skal også hjælpe os med at nå målene,” Lisa Ekstrand, bæredygtighedschef hos Vestas, til Børsen. 

Læs også: Bæredygtige investeringer er mere end vindmøller og solceller

“Nogle af nøgleudfordringerne er især i vores forsyningskæde,” siger hun også.

Det er især udledninger fra produktionen af stål, som er en hård nød at knække. Det gælder dog ikke bare for Vestas, faktisk indgår stålproduktion i den ene af de to sektorer, som er kategoriseret som svære at omstille: tung industri og tung transport. Derfor arbejder Vestas netop med deres stålleverandører for at skubbe på udviklingen og øge udbuddet af "grøn stål".

- EHS/HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet