Vejen fra FN til dansk erhvervsliv er ikke så lang endda

FN’s generalforsamling vedtager i september 2015 17 fælles mål for udviklingen af en bæredygtig verden. Det er relevant for alle virksomheder, siger flere aktører. Læs hvordan her.

FNs Sustainable Development Goals dækker 17 områder. Som virksomhed giver det muligheder i forhold til forretningsudvikling såvel som noget at spejle sin CSR-indsats i. .

01.09.2015

CSR.dk

Sustainable Development Goals (SDG) er en liste over 17 målsætninger som hele verdenssamfundet bør arbejde hen i mod i de næste 15 år. Målene fremhæves vidt og bredt som et nyt fænomen: At man faktisk er blevet enige om, at etablere fælles mål for hvad hele verden skal arbejde med, for at trække udviklingen i den bæredygtige retning.

Det gælder også for virksomheder, som bliver specifikt bedt om at levere deres bidrag til fremdriften. For de fleste giver det nok udmærket mening, hvis man tænker på Shell, Maersk, Unilever, Google etc., hvis aktiviteter er tilsvarende globale. Men hvad med en dansk mellemstor virksomhed?

CSR.dk har talt med Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen og FSR- Danske Revisorer at få deres bud på hvordan danske virksomheder kan bruge SDGerne. Ved at sætte de nye mål på dagsordenen for de tre organisationers fælles konference den 7. september, har de nemlig gjort sig til centrale aktører i at fragte FNs tankegods til Danmark.

Dansk Erhverv, Louise Koch, CSR-chef

Hvorfor er SDGerne relevante for danske virksomheder?
For det første kan de overveje, om der er nogle af deres produkter eller teknologier som kan bruges til at fremme opfyldelsen af et eller flere mål. For det andet kan de bruge dem som ramme i deres arbejde med at drive ansvarlig virksomhed, og overveje hvor deres aktiviteter kan bidrage negativt og positivt. Så det  handler både om forretningsudvikling og ansvarlighed.

Gælder det også for mindre virksomheder?
Selvom man ikke er stor, kan man jo godt have teknologiske løsninger, som er meget relevante for de globale udfordringer, og hvis man kan lave den kobling, så har man medvind fra starten af. Desuden så bidrager mindre, lokale projekter jo stadig til udviklingen, og budskabet bliver stærkere, hvis man kan fortælle historien om sin indsats til medarbejder og kunder inden for rammen af verdens fælles projekt.  Det er ligesom den klassiske historie om forskellen på at hugge sten og være med til at bygge en katedral.

Hvad er Dansk Erhvervs rolle i forhold til SDGerne?
Vi skal rådgive og skabe opmærksomhed om dem, hvor det er relevant. Målene vil sandsynligvis også få konsekvenser i form af politiske initiativer, fordi den danske regering i et vist omfang vil være forpligtet til at handle for at fremme målsætningerne. Her er vi en del af forhandlingerne om, hvad virksomhedernes rolle og bidrag skal være.

FSR - danske revisorer, Birgitte Mogensen, formand for FSRs CSR-udvalg

Hvorfor er SDGerne relevante for danske virksomheder?
SDGerne fortæller hvilke megatrends vi står overfor og virksomhederne bør undersøge om de kan påvirke eller selv bliver påvirket af de udfordringer, som SDGerne fremhæver. Det gælder både for egen drift, men også for relationer bagud og fremad i værdikæden. Det er strategisk tænkning – er der noget der kan forhindre os i eller hjælpe os til at have en god forretning også om 3, 5 og 10 år?

Gælder det også for mindre virksomheder?
Uanset størrelse, så skal en virksomhed have en plan, en strategi, noget som fortæller en selv, ens bank, ens aktionærer, ens medarbejdere hvor virksomheden er på vej hen. SDGerne er ikke operationelt orienterede – de er strategiske for den enkelte virksomhed. De understøtter virksomhedens arbejde med "sin fremtid" og at dens license to operate er intakt. Med SDGerne får de mindre virksomheder nu en mere klar ramme at arbejde indenfor - og det kommer til at lette de mindre virksomheder i deres CSR arbejde.

Hvad er FSRs rolle i forhold til SDGerne?
Revisorernes roller går ud over at tale om tallene i regnskaberne, de yder også både formel og uformel sparring om virksomhedens strategi og udfordringer. Så derfor er det vigtig, at man som revisor og revisorforening også har et blik for hvilke udfordringer det er verden står overfor i dag.

Erhvervsstyrelsen, Marie Voldby, Kontorchef

Hvorfor er SDG’erne relevante for danske virksomheder?
Når landene i FN i slutningen af september vedtager SDG’erne, giver landene samtidigt håndslag på, at de vil samarbejde i retning af disse fælles mål. Det betyder, at der både fra politisk side og ude i virksomhederne i Danmark, der opererer globalt, bliver et stærkt fokus på, hvordan SDGerne kan hjælpe med at sætte retning for den fremtidige bæredygtige vækst. Vi har i Danmark allerede ovgivning, der understøtter bæredygtighed, fx paragraf 99A og 99B i årsregnskabsloven, der skaber åbenhed omkring virksomhedernes arbejde med CSR og diversitet. Det bliver spændende at følge, hvordan SDGerne konkret kan drive en ny vækstdagsorden.

Gælder det også for mindre virksomheder?
Alle aktører – store eller små – vil skulle forholde sig til den fælles ramme for fremtidens prioriteter, som SDGerne udgør, hvis man opererer på det globale marked. Selvom de største virksomheder måske i første omgang er de aktive, vil det også involvere smv’er, hvis de fx er underleverandører til store virksomheder. Her har vi heldigvis allerede i Danmark generelle  værktøjer, som fx CSR-kompasset, og målrettede brancheinitiativer, der kan hjælpe SMV’er videre til at indfri potentialet i deres bæredygtighedsindsats.

Hvad er Erhvervsstyrelsens rolle i forhold til SDGerne?
Erhvervsstyrelsen er generelt regeringens forlængede arm på CSR-området og har som opgave at understøtte danske virksomheders arbejde på området i samarbejde med bl.a. Udenrigsministeriet. Det gør vi fx gennem vejledning og virksomhedsrettede værktøjer. I forhold til SDG’erne er styrelsens rolle derfor også at være med til at oversætte og konkretisere betydningen af dem for danske virksomheder.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Valified

Sponseret

Finans som drivkraft for bæredygtig vækst & Impact

23.02.2024Odense Renovation

Sponseret

Ny lys opfindelse på skraldebilerne

21.02.2024Valified

Sponseret

Position Green og Valified lancerer banebrydende ESG-Løsning til brancheforeninger

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online