Vedvarende energi skal ind i forsyningskæderne

Den fremtidssikrede forsyningskæde skal drives af vedvarende energi, hvilket bl.a. Ørsted vil skruer op for i de kommende år. De faldende priser på strøm fra fx vind og vand gør skiftet mere tilgængeligt.

Vedvarende energi skal i højere grad ind i de globale forsyningskæder, hvis den globale opvarmning skal bremses. Specielt vindenergi bliver billigere i disse år, hvilket gør skiftet nemmere..

23.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Hvis det berømte togradersmål fra Parisaftalen skal være inden for rækkevidde i 2100, så skal der investeres massivt i bl.a. vedvarende energi verden over. Det gælder ikke mindst i de globale forsyningskæder, som flytter enorme mængder gods hver eneste dag, og selvsagt bruger ligeså enorme mængder energi.

For at kaste lys over mulighederne og udfordringerne i det scenarie, havde Ethical Corporation i sidste uge inviteret en stribe virksomheder til en low carbon keynote-session på den 13. udgave af det stærkt besatte Responsible Supply Chain Summit Europe.

Ørsteds Morten Blomqvist på scenen i London. Foto: Anders Kampmann.

Blandt dem var danske Ørsted; et selskab, der må siges at have vedvarende energi helt inde på livet, efter at man gennem de senere år har flyttet sin kerneforretning væk fra olie og naturgas og over til mere grønne kilder, primært vindenergi.

I takt med at den transformation har ændret Ørsteds udtryk som selskab – bedst eksemplificeret ved navneskiftet væk fra DONG Energy i oktober 2017 – er man i stigende grad blev opmærksom på det klimamæssige fodaftryk fra koncernens forsyningskæde

”Vores egen supply chain står for en langt større del af vores samlede CO2-udslip – omkring 75 procent i dag – efterhånden som den energi, vi leverer, er blevet klimaneutral. Det er noget, vi vil arbejdere indgående med at adressere, eksempelvis ved at se på den fossile energi, vores forsyningsskibe bruger, når de betjener vores offshore vindfarme; kunne de måske kobles på grøn energi?”, fortalte senior sustainability advisor, Morten Blomqvist.

Når dollars og data giver mening…
Italienske Enel Green Power er ligeledes i frontlinjen for investeringer i vedvarende energi og de relaterede teknologier, og også her arbejder man med sit eget netværk for at minimere de negative effekter fra sit virke, forklarede Head of Innovation & Sustainability, Giovanni Tula:

”Vi presser vores leverandører og partnere til at være mere bæredygtige på alle de parametre, vi har indflydelse på, ligesom vi ser på alternative løsninger så vidt som muligt. Eksempelvis da vi for nylig opførte et elværk langt ude på landet i Australien. Her brugte vi en gammel jernbane til materialetransport, hvilket hverken var nemt eller billigt, men sparede miljøet for adskillige ton CO2, som mange, lange lastbilture ellers ville have udledt”, sagde han.

Derudover pegede Giovanni Tula på de faldende priser på vedvarende energi – blandt i kraft af investeringer og udbygninger som dem, Ørsted foretager – gør skiftet væk fra kul, olie osv. mere spiseligt for også mindre virksomheder.

Læs også: Samsung på vej mod 100 procent vedvarende energi

Det synspunkt blev bakket op af Sam Kimmins, der er leder af det såkaldte RE100-netværk for The Climate Group. Netværkets medlemmer, der bl.a. tæller Carlsberg, Danske Bank, Novo Nordisk, Lego, Ikea, Facebook og eBay, slår sig ifølge Kimmins i stigende grad sammen med leverandører og andre aktører i deres supply chains for at skaffe vedvarende energi, også i de lande, hvor de grønne kilder er mindre nemt tilgængelige.

”Vedvarende energi bliver hele tiden billigere, og det er meget afgørende for omstillingen. Når jeg taler med potentielle medlemmer om et skifte, så lytter de ikke nær så meget til det med klimaforandringer som de gør, når der kommer dollars and cents på bordet. De relevante data viser, at det giver forretningsmæssig mening at sadle om, og det kan vi bruge til noget”, fastslog han.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Health tech skal gøres hot

20.02.2024SOLITWORK A/S

Sponseret

Bekæmp greenwashing med AFC ESG-platformen

16.02.2024CSR.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

14.02.2024Dansk Standard

Sponseret

Ny standard for virksomheder til håndtering af klimaændringer

12.02.2024Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

08.02.2024CSR.dk

Genbrugssten får et ordentligt markedsskub med ny aftale

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

Lidl Danmark

CSR Intern, Efterår 2024

Vil du have erfaring på CV’et fra Europas største dagligvarekæde og være med til at gøre en forskel inden-for den grønne dagsorden? Og ønsker du at få hands-on erfaring med ’Corporate Social Responsibility’ (CSR) opgaver? Så er det måske dig, der er vores kommende CSR-praktikant til Lidl Danmark til efteråret 2024.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark