Ved at kortlægge usikkerheder vil nyt projekt fremme grønne byggematerialer

Omstillingen til bæredygtige byggematerialer er et must, hvis byggebranchen skal nå sine målsætninger for CO2-reduktion. Men de bæredygtige materialer kommer ikke uden en vis mængde risici. Det vil Realdania og Værdibyg nu lave om på.

De gamle byggematerialer, beton, tegl og stål, er alle meget energikrævende materialer at producere. Foto: Jonathan Grevsen.

20.09.2022

CSR.dk

Individuelle interviews og rækker af workshops. De skal lægge en vidensbund om bæredygtige byggematerialer til gavn for hele byggebranchen.

For på baggrund af dem vil Realdania og Værdibyg i et nyt projekt udarbejde en rapport, som finder og blotlægger de usikkerheder og risici, byggebranchen møder, når de vælger bæredygtige materialer fremfor det traditionelle beton, tegl og stål.

”Vi oplever fra alle sider i byggeriet en stor vilje til at bygge mere bæredygtigt. Men mange af de gode intentioner strander, når de møder den store usikkerhed, der er omkring brugen af nye materialer eller genbrug af gamle byggematerialer,” siger Nina Koch-Ørvad, projektchef i Værdibyg.

De grønne materialer såvel som metoderne til genbrug af gamle materialer er nyt territorium for branchen, og derfor kender ingen helt deres begrænsninger og faldgruber. Det er netop dette som det nye projekt vil gøre op med, så gennemsigtigheden bliver større og usikkerhederne mindre.

Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere

”Med dette projekt kan vi tage nogle afgørende skridt for at afdække og kortlægge den usikkerhed og den risiko, der er, når man gerne vil bruge nye bæredygtige byggematerialer. Barriererne kan være teknologiske, procesmæssige eller strukturelle,” lyder det fra programdirektør Rolf Simonsen fra Værdibyg, der sammen med Nina Koch-Ørvad har ansvaret for udarbejdelsen af rapporten.

”Vi vil i analysen nedbryde de forskellige risici til nogle størrelser, der er mere håndterbare på det enkelte byggeprojekt, så det ikke bliver en stopklods for udviklingen,” fortsætter han.

Byggebranchen står for omkring 30 procent af Danmarks CO2-udledning og er landets fjerdestørste branche.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle