Var kronprinsessen i gammel plastik fra H&M?

Mere genbrug og nye materialer. H&M spiller på mange tangenter i udviklingen af mere bæredygtig mode. Også til kronprinsesser.

Cecilia Brannsten er ekspert i bæredygtighed hos H&M..

13.05.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det sidste år har budt på en del historier om sikkerheden hos H&M’s leverandører i Bangladesh. I et omfang som næsten kommer til at overskygge den indsats virksomheden i øvrigt gør for at fremme bæredygtighed.

Seneste melding fra giganten er, at de vil være en 100 procent cirkulær virksomhed. Som for H&M betyder, at alle materialer i produktionen af deres produkter er genbrug eller kommer fra bæredygtige kilder, og at det affald man producerer genbruges af en selv eller andre.

H&M har ikke sat tal på hvornår målet skal nås. Dertil er opgaven for stor.

”Det er en dristig og modig vision vi har udstukket, og vi ved ikke præcis, hvordan vi når derhen. Vi arbejder allerede med vores ”conscious materials”, vi har vores mål om at al bomuld i vores produktion skal komme fra mere bæredygtige kilder i 2020, men i det samlede regnskab er andelen af genbrugte materialer i dag forholdsvis lille. Så her får vi brug for en stor mængde innovation,” sagde Cecilia Brannsten, fra H&M’s bæredygtighedsteam under et interview med CSR.dk under Copenhagen Fashion Summit.

Kemisk genbrug og stof af appelsinskræl
H&M arbejder i dag sammen med en række virksomheder. Cecilia Brannsten fremhæver især et partnerskab med britiske Worn Again, hvor man arbejder på at udvikle metoder til kemisk genbrug af polyester og bomuld, så fibrene kan trækkes ud og bruges igen.  

”Når det bliver muligt, vil det gøre en afgørende forskel for os,” sagde hun.

Også inden for nye materialer prøver man at skubbe til udviklingen. F.eks. gennem H&M Conscious Foundations konkurrence “Global Change Award”, hvor 10 udvalgte ideer får økonomi og anden støtte til at udvikle deres idé over et år. F.eks. arbejder to italienske kvinder i øjeblikket med at udvikle et silkelignende materiale baseret på fibrene fra skrællen fra citrusfrugter. Som samtidig kunne gøre et indhug i mængden af affaldsprodukter fra citrusindustrien, hvor den sicilianske produktion alene producerer 700.000 tons organisk affald om året.

Ikke alene – men vigtig
H&M er langt fra alene om at arbejde med at reducere modebranchens miljøbelastning betydeligt. Det er der også brug for. Industrien som helhed er den andenmest forurenende i verden, kun overgået af olie.

På Copenhagen Fashion Summit, som nogle har kaldt ”modebranchens COP21”, var de næsten 1.200 deltagere fra hele verden vidne til et utal af ytringer om målet om at lukke kredsløbet. I samme åndedrag blev det også sagt, at arbejdet med at vende branchen krævede samarbejde.

H&M ser sig selv som en vigtig aktør i det arbejde.

”Vi er nok verdens største modevirksomhed,” sagde Cecilia Brannsten, ”og vi kan se at vores Conscious Collections, hvor vi arbejder bl.a. med nye materialer, bliver fulgt nøje af mange andre. F.eks. vores kjoler lavet af genbrugsplastikflasker.”

Måske var det ligefrem genbrugsplast Kronprinsesse Mary var iført, da hun optrådte på konferencen? H&M’s medarbejdere havde i al fald straks spottet, hvad Mary var iført. Det var H&M Conscious Exclusives. Det var nu ikke plastik, men økologisk silke og et lyocell, et forholdsvis nyt materiale lavet af genbrugte træfibre. 

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online