Var kronprinsessen i gammel plastik fra H&M?

Mere genbrug og nye materialer. H&M spiller på mange tangenter i udviklingen af mere bæredygtig mode. Også til kronprinsesser.

Cecilia Brannsten er ekspert i bæredygtighed hos H&M..

13.05.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det sidste år har budt på en del historier om sikkerheden hos H&M’s leverandører i Bangladesh. I et omfang som næsten kommer til at overskygge den indsats virksomheden i øvrigt gør for at fremme bæredygtighed.

Seneste melding fra giganten er, at de vil være en 100 procent cirkulær virksomhed. Som for H&M betyder, at alle materialer i produktionen af deres produkter er genbrug eller kommer fra bæredygtige kilder, og at det affald man producerer genbruges af en selv eller andre.

H&M har ikke sat tal på hvornår målet skal nås. Dertil er opgaven for stor.

”Det er en dristig og modig vision vi har udstukket, og vi ved ikke præcis, hvordan vi når derhen. Vi arbejder allerede med vores ”conscious materials”, vi har vores mål om at al bomuld i vores produktion skal komme fra mere bæredygtige kilder i 2020, men i det samlede regnskab er andelen af genbrugte materialer i dag forholdsvis lille. Så her får vi brug for en stor mængde innovation,” sagde Cecilia Brannsten, fra H&M’s bæredygtighedsteam under et interview med CSR.dk under Copenhagen Fashion Summit.

Kemisk genbrug og stof af appelsinskræl
H&M arbejder i dag sammen med en række virksomheder. Cecilia Brannsten fremhæver især et partnerskab med britiske Worn Again, hvor man arbejder på at udvikle metoder til kemisk genbrug af polyester og bomuld, så fibrene kan trækkes ud og bruges igen.  

”Når det bliver muligt, vil det gøre en afgørende forskel for os,” sagde hun.

Også inden for nye materialer prøver man at skubbe til udviklingen. F.eks. gennem H&M Conscious Foundations konkurrence “Global Change Award”, hvor 10 udvalgte ideer får økonomi og anden støtte til at udvikle deres idé over et år. F.eks. arbejder to italienske kvinder i øjeblikket med at udvikle et silkelignende materiale baseret på fibrene fra skrællen fra citrusfrugter. Som samtidig kunne gøre et indhug i mængden af affaldsprodukter fra citrusindustrien, hvor den sicilianske produktion alene producerer 700.000 tons organisk affald om året.

Ikke alene – men vigtig
H&M er langt fra alene om at arbejde med at reducere modebranchens miljøbelastning betydeligt. Det er der også brug for. Industrien som helhed er den andenmest forurenende i verden, kun overgået af olie.

På Copenhagen Fashion Summit, som nogle har kaldt ”modebranchens COP21”, var de næsten 1.200 deltagere fra hele verden vidne til et utal af ytringer om målet om at lukke kredsløbet. I samme åndedrag blev det også sagt, at arbejdet med at vende branchen krævede samarbejde.

H&M ser sig selv som en vigtig aktør i det arbejde.

”Vi er nok verdens største modevirksomhed,” sagde Cecilia Brannsten, ”og vi kan se at vores Conscious Collections, hvor vi arbejder bl.a. med nye materialer, bliver fulgt nøje af mange andre. F.eks. vores kjoler lavet af genbrugsplastikflasker.”

Måske var det ligefrem genbrugsplast Kronprinsesse Mary var iført, da hun optrådte på konferencen? H&M’s medarbejdere havde i al fald straks spottet, hvad Mary var iført. Det var H&M Conscious Exclusives. Det var nu ikke plastik, men økologisk silke og et lyocell, et forholdsvis nyt materiale lavet af genbrugte træfibre. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus