Vandet kommer, danske byer investerer stort

Klimaforandringerne har de seneste år fået flere danske byer til at forberede sig mere grundigt på massive regnskyl, oversvømmelser og stormfloder. Der bliver brugt midler i millionklassen, og den politiske bevågenhed på området er solid. CSR.dk har set på nogle konkrete resultater.

Sankt Annæ Plads i det centrale København er blevet til en grøn skybrudsgade som et led i kommunens klimastrategi. Foto: Anders Kampmann.

23.05.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

”De kraftigste storme vil blive endnu voldsommere. Vi vil få flere dage med ekstremnedbør, og de store begivenheder vil falde tættere. Det vi kalder en 10-års hændelse, vil i slutningen af dette århundrede indtræffe omkring hvert 6. år. Jo mere ekstrem en begivenhed, vi kigger på, jo klarere vil tendensen være til, at den forekommer hyppigere."

Sådan sagde seniorforsker ved forsknings- og udviklingsafdelingen Klima og Arktis under DMI, Ole Bøssing Christensen, ved et arrangement den 18. maj, hvor en gruppe CSR-folk fik lejlighed til at se nærmere på en lille håndfuld konkrete klimatilpasningsprojekter i netop hovedstadsregionen.

På den måde kridtede han banen op for en dag, hvor det hurtigt blev klart, hvor stor den politiske og erhvervsmæssige bevågenhed på området efterhånden er blevet, og hvordan de to elementer kan spille sammen for at forberede vores byer på fremtidens (u)vejr.

Midten af pladsen er sænket som en skål for at kunne opmagasinere regnvand og lede det mod havnen, når det er nødvendigt. Foto: Anders Kampmann.

Fra dårligt byrum til grøn skybrudsgade
I København anerkender man, at klimaforandringerne er en uundgåelig realitet, hvorfor man er klar med en omfattende stormflodsplan. Første stop på turen var da også Sankt Annæ Plads i den centrale den af byen, hvor projektleder i Rambøll, Brian Bryder Rasmussen, fortalte om tankerne og prioriteringerne bag det renoverings- og klimatilpasningsprojekt, der gennemført i området.

”Pladsen her havde længe fungeret dårligt som byrum, så kommunen ville gerne revitalisere den, og så besluttede man samtidig at klimasikre så vidt som muligt. Området ligger lavt og har tidligere været plaget af oversvømmelser, men nu er hele pladsen omlagt til det vi kalder skybrudsgade. Vi sløjfede en masse parkeringspladser, plantede nogle træer og såede noget græs, og så har gaden fået form som en skål med det laveste punkt i midten, hvorfra vandet hurtigt kan ledes væk ned mod havnen. Det har kostet 110 mio., men så skal det også gerne kunne håndtere i hvert fald 30-års hændelser, altså nogle ganske voldsomme regnskyl og lignende”, sagde han.

Med andre ord, så handler det i høj grad om at forebygge og være klar til de store vandhændelser, således at man kan undgå de massive ødelæggelser og efterfølgende million- eller milliardregninger, der har det med at knytte sig til den slags.

Det store bassin i Kilen-projektet i Solrød kan rumme ca. 2.000 m3 vand. Foto: Anders Kampmann.

Bassiner til vand, sport og undervisning
Det er også tankerne bag projektet Kilen i Solrød, hvor borgmester Niels Hörup fortalte om det netop indviede anlæg, som basalt set består at to bassiner, et stort og et mindre, der kan opsamle i alt ca. 3 mio. liter vand og dermed aflaste nærområdet og (efter planen) redde kældre og lignende.

Anlægget, der har et samlet budget på omkring 14,5 mio. kr., ligger desuden klods op af både et boligområde og byens gymnasium, og derfor har man tænkt rekreativt og indrettet bassinerne med både sport og undervisning i baghovedet.

”Det handler om rettidig omhu. Vi har ikke været hårdt ramt af oversvømmelser i Solrød, men vi har en ambitiøs klimaplan, der også omfatter en solid reduktion af vores CO2-udslip, og hvor forebyggelse er et centralt element. Her har vi så valgt at kombinere klimasikring med nogle faciliteter, der vil give noget værdi til borgerne i området, også når der ikke er behov for vandopsamling”, sagde Niels Hörup, der anslår at de rekreative elementer har lagt ca. to mio. oven i budgettet, men at man får ”meget merværdi” for de penge og at det derfor ikke var nogen svær beslutning.

Nybyggerierne i Søndre Havn i Køge er forpligtet til at kunne lede regnvand væk, hvilket flere steder bliver udnyttet kreativt. Foto: Anders Kampmann.

Store hændelser har sat klima på agendaen
Lidt længere sydpå, i Køge, har man gennem årene, bl.a. i 2011, oplevet større problemer, når vandet er kommet væltende fra oven eller ude fra bugten. Derfor er klimasikring også her et centralt element i den udvikling, der i disse år sker på Søndre Havn i byen, hvor boliger, erhverv og kulturtilbud skyder op i de gamle industriområder.

Også her har Rambøll været involveret og sammen med et rådgiverteam udviklet en totalløsning, der klimasikrer området mod både oversvømmelser fra den nærliggende kyst, og mod ekstremregn. Ligesom i Solrød har det ikke været svært at sætte klimadagsordenen, men sådan har det ikke altid været.

Læs også: Rambøll skal gøre New York skybrudsklar

”Vi kan tydeligt mærke, at klimaet er kommet på agendaen på en anden måde de sidste fem års tid. De store hændelser har klart påvirket myndighederne, som tidligere har været præget af en del træghed, når det kom til at inddrage de her parametre omkring fx regnvandshåndtering. Men nu er bygherrerne her forpligtet til at nybyggerierne skal kunne lede regnvand væk, på samme måde som de skal være mangfoldige i størrelser og priser”, forklarede Global Service Line Leader, Climate Adaptation and Flood Risk Management i Rambøll, Christian Nyerup Nielsen.

Sillebro Ådal byder på 80 ha klimasikring i storskala, det hele pakket ind i natur med snoet å, stier, mountainbikeruter og meget andet. Foto: Anders Kampmann.

Kæmpe spildevandsteknisk installation pakket ind i å og park
I Frederikssund, der fik en del vand, da stormen Bodil strøg forbi i december 2013, har man valgt en mere naturpræget tilgang til at adressere klimaforandringerne. Med den 80 ha store Sillebro Ådal har man et af Danmarks arealmæssigt største klimatilpasningsprojekter, der omfatter 16 regnvandsbassiner, den reetablerede Sillebro å komplet med sving, plante- og dyreliv samt stier og rekreative anlæg.

Derudover er der gravet en anseelig mængde infrastruktur ned i ådalens muld. Spildevandsledninger, drikkevandsrør, lyslederkabler til telefoni og internet, høj- og lavspændingskabler, gasledninger og lignende. Dermed er området et godt eksempel på, hvordan en anlægsløsning kan komme både myndigheder, erhvervsliv og borgere til gode i samme moment, fortalte projektleder i Frederikssund Kommune, Troels Karlog.

”Selvom der var usikkerhed i planlægningsfasen, så er området blevet taget rigtig godt i mod af stort set alle indbyggere i byen og oplandet. Og det er jo de færreste, der tænker over, at de faktisk bevæger sig rundt i en kæmpemæssig spildevandsteknisk installation, men det var så absolut den bedste løsning, både finansielt og samfundsmæssigt. Skulle vi have lavet betonreservoirer under jorden havde det kostet 20 gange så meget pr. kubikmeter vand”, sagde han.

Ådalen, der i øvrigt strækker sig helt ud til bydelen Vinge, hvor bæredygtighed er centralt i planlægningen, kostede omkring 6,5 mio. at anlægge. At midlerne er godt givet ud, skal der ifølge Troels Karlog på ingen måde herske tvivl om. Udover at masser af borgere benytter de rekreative muligheder, så er huspriserne langs arealet også steget betragteligt efter indvielsen i 2014, fortalte han.

Få det bedste ud af det ekstreme vejr
Således demonstrerede de fire lokationer på hver sin måde, hvordan truslen fra klimaforandringerne kan vendes til noget positivt og være med til at skabe bedre byrum, naturområder og boliger, og gode investeringsmuligheder for både myndigheder og private virksomheder.  

Læs også: Københavnsk klimaindsats åbner op for dansk eksporteventyr

Og som klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har sagt: ”Ekstremt vejr ligner noget, vi i højere grad skal til at vænne os til, og derfor er det vigtigere nu end nogensinde før, at vi arbejder målrettet på at forberede os til fremtidens vejr.” Så kan man jo lige så godt få det bedste ud af det.

Rundturen var arrangeret af innovationsnetværket Vand i Byer.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online