Vand – knap ressource og forretningsmulighed

Tiden med vand som en rigelig resource er ovre. Det giver allerede fordele til danske virksomheder. Men alle skal forstå det nye vandparadigme.

25.06.2015

CSR.dk

Efterspørgslen på vand vil overstige udbuddet med 40% i 2030, hvis vi fortsætter i det nuværende spor. Det skriver McKinsey i en artikel fra maj 2015. I samme artikel redegøres for at kontrol af vandforbruget ikke længere kun et spørgsmål om ansvar, men at det for lande, regioner og virksomheder også udgøre en regulær risiko. 

Læs også: Danmark fordobler eksport af vandteknologi til Kina

Presset på vandressourcerne kan dog sagtens være en fordel, for de danske virksomheder som arbejder med vand. Interessen for optimering af vandforbrug og reduktion af spild vokser simpelthen, og de danske vandselskaber og virksomheder er ofte langt fremme med løsninger til overvågning og reduktion af forbruget.

Efterspørgsel og investeringer i vandteknologi
Innovationsfonden investerer således også 50 millioner kroner i 2015 i at udvikle ny teknologi, der kan spare på industriens brug af rent drikkevand. Samtidig investerer 14 virksomheder og fem vidensmiljøer i Danmark et tilsvarende millionbeløb. Når teknologierne er udviklet, er det ambitionen, at de skal skabe nye eksportsucceser for dansk viden og teknologi på vandområdet.

Udover udvikling af løsninger til eksport er der allerede masser af aktivitet. 

"Vi ser stadig flere eksempler på at danske rådgiverselskaber, producenter og vandselskaber sammen arbejder for at hjælpe store byer i f.eks. USA eller Kina med at få bedre styr på deres vandforsyning. Mange er bl.a. fascineret af, at i Danmark er vandtabet – dvs. den andel af vandet der forsvinder på rejsen mellem vandselskabet og kundens vandhaner – kun 7-8 procent, mens tallet i lande som Norge og Kina er 40-50 procent", siger Karsten Bjørno, som er kommunikationschef i Danva, interesseorganisationen for dem, der arbejder professionelt med vand og spildevand.

Læs også: Fødevareindustrien skal bruge 15-30 procent mindre vand

Et nyt vandparadigme
Ifølge McKinsey er der seks ting virksomheder skal vide og være opmærksomme på for at forstå den nye virkelighed omkring vand:

 1. Vand både koster og har værdi
  I mange områder af verden er udgifter til vand begyndt at påvirke bundlinjen. Men prisen på vand handler ikke kun om at købe vand og at skille sig af med spildevand. Vand transporterer varme, kemikalier, forurenende stoffer og andet, og sådanne værdifulde næringsstoffer og energi bør hentes ud af ens spildevand, før det sendes ud af virksomhedens eget system.
 2. Dårlig regulering af vand kan være dyrt
  Regulering og ny lovgivning i forhold til vand har ofte ikke den ønskede effekt. For virksomheder kan svag lovgivning og implementering være stærkt problematisk. Et projekt under FNs Global Compact, CEO Water Mandate, peger på at dårlig vandkvalitet kan være dyrt for virksomheder, som f.eks. kan være nødt til selv at betale for rensning af vand, før de kan bruge det til egne processer.  
 3. Vand kan ødelægge en virksomheds omdømme
  Virksomheder forventes at beskytte retten til adgang til rent vand og som minimum ikke påvirke den negativt. Hvis virksomheder har vand mens lokalsamfundet mangler – så er der basis for alvorlige skader på omdømmet. Senest har man set hvordan Nestlés produktion af flaskevand har været målet for underskriftindsamlinger og demonstrationer i Californien, som er ramt af vandmangel for fjerde år i træk.
 4. Vand kræver samarbejde på tværs af sektorer
  Lovgivning med særlige privilegier til nogle sektorer kan i mange tilfælde erstattes af bedre løsninger på tværs af sektorer. Det kan f.eks. være landbrug og industri som samarbejder om at udnytte hinandens rest- eller affaldsprodukter i vandregi.
 5. Virksomheder skal omstille sig til cirkulær vandøkonomi
  I dag er det typisk sådan, at vand bliver stadig mere forurenet på sin vej gennem systemet, og i sidste ende er uegnet til genbrug. Men fremover skal virksomheder omstille sig til at se vand som noget der altid skal kunne genbruges og på et tidspunkt kunne vende tilbage til det naturlige kredsløb.
 6. Virksomheder skal tage ansvar for mere end eget forbrug
  Den engelske alkoholproducent Diageo har for nylig udvidet deres målsætninger for vandforbrug og spildevand til også at dække deres leverandører. Det er bare et eksempel på at ansvaret for den globale udvikling inden for vand ikke kan isoleres til reduktion af eget forbrug. Man er nødt til at tænke bredere. 

-EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Lovforslaget om implemen­tering af Rapporterings­direktivet (CSRD)

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

11.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen – Marts 2024

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

10.04.2024CSR.dk

Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald

10.04.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Teknikgrossist skærer ned på emballage sammen med producent og installatør

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online