Usikkerhed om fremtiden for danske havvindmøller

Udsigten til at opsætte nye havvindmøller i Danmark ser sort ud. Storinvestoren PKA frygter nemlig, at den politiske linje for fremtidige havvindmøller er usikker. Tusinder af danske job kan dermed være i fare.

Vindenergi dækkede 33,2 procent af det samlede danske elforbrug i 2013. Det er en stigning på 3,12 procentpoint i forhold til 2012. Foto: Vindmølleindustrien. .

19.05.2014

CSR.dk

Fremtiden er dyster for opsætning af havvindmøller i Danmark. Det varsler en af landets største investorer i vindmøller, pensionsgiganten PKA Pension. Med sammenlagt 200 milliarder kroner i pengekassen står PKA bag en stor del af de milliarddyre investeringer, der gør havvindmøller i Danmark muligt. Det skriver Børsen. 

"Når man ser den politiske debat herhjemme, så er der noget, der tyder på, at når man har lavet den udbygning, der er planer om nu, så er jeg ikke spor sikker på, at man fortsætter. I forhold til for fem år siden er der langt flere kritiske røster. Det er klart, at det må vi tage bestik af," siger Peter Damgaard, administrerende direktør i PKA, til Børsen.

Læs også: Vindenergi satte rekorder i 2013

PKA har i dag investeret 2,5 milliarder kroner i Anholt Vindmøllepark, men pensionsfirmaet frygter, at den politiske tilskudsordning til vindmøller, PSO, bliver skåret ned i forbindelse med de fremtidige havvindmølleparker, Horns Rev 3 og Kriegers Flak. Regeringen har meldt ud, at man planlægger at hente knap 6 milliarder kroner i besparelser på støtte til vindkraft frem til 2020. 

Investeringer rykker til i udlandet 
Usikkerheden på det danske vindmøllemarked kan betyde, at PKA kigger mod udlandet. 

"I bund og grund er det PSO'en, der gør os i stand til at investere. Laver man en anden aftale, må vi kigge på. Hvad der sker fremadrettet, må vi se på. Vi har en klimavenlig strategi, så en vindmølleinvestering i Afrika er lige så god som i Danmark," siger Peter Damgaard. 

Ifølge Siemens Wind Power, der er verdensledende på havvindmøller og har over 5.000 ansatte i Danmark, kan det være en bombe under den danske vindmølleindustri, hvis investeringerne rykker til udlandet. En af grundene til at vindmøllegiganten er tilstede i Danmark, er nemlig det gode politiske klima. 

Læs også: Nyt dansk projekt skal nedbringe prisen på vindenergi

Hos brancheorganisation Vindmølleindustrien er direktør Jan Hylleberg rystet. 

"Dette er en katastrofe. Det er et signal fra en af vores største investorer på havvindmøller, de har pengene, de har viljen, men de mangler, at der bliver skabt rammer for investeringer. Danmarks unikke position på dette felt udvandes. Kommer der ikke nye store projekter, ser vi ind i en helt anden fremtid for den danske vindmølleindustri," siger Jan Hylleberg. 

-TK

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

23.05.2024Foxway A/S

Sponseret

In-store vs online trade-ins: which one is better for your business?

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online