Unge er ligeglade med global opvarmning

Det nytter ikke at fylde mere viden om global opvarmning og CO2-udledning på unge. Det får dem nemlig ikke til at handle mere klimavenligt i hverdagen, viser ny undersøgelse fra Københavns Universitet.

02.07.2012

CSR.dk

”De unge, der ved allermest om klimaet, handler ikke mere klimavenligt end andre unge, der er med i vores undersøgelse, siger Peter Gundelach, der er professor i sociologi på Københavns Universitet.

Sammen med to forskerkolleger har Peter Gundelach netop analyseret, hvordan unge danskere mellem 18 og 35 år forholder sig til klodens klima og den globale opvarmning. I alt har 2.548 unge deltaget i undersøgelsen "Klimaets sociale tilstand."

CO2 er for nørdet
Peter Gundelach mener, at samfundsdebatten om klimaet, som medierne formidler, har været alt for teknisk, abstrakt og kompleks:

”Klimaet fylder ikke meget i de unges bevidsthed eller hverdag. Det skyldes blandt andet, at den viden, der bliver formidlet om klimaet er for nørdet. Jeg kan sagtens følge de unge, for jeg kan heller ikke selv forholde mig til, at jeg har sparet miljøet for to tons CO2, fordi jeg har deltaget i en cykelkampagne. CO2-opgørelser siger mig ikke noget, men problemet er, at det heller ikke siger de unge noget,” siger Peter Gundelach i en pressemeddelelse

Nye energiformer
En anden ting, der kan være med til at forklare undersøgelsesresultatet er, at der på Christiansborg og andre steder ofte bliver talt om en omlægning af energiformerne:

"Fagfolk og politikere taler meget om, at vi skal omlægge nutidens energiformer. Vi skal gå fra fossile brændsler til bæredygtige energier, som for eksempel vindmøller i fremtiden. Men en omlægning holder klimaspørgsmålet på afstand af de unges hverdag og signalerer, at vi ikke kommer til at lide afsavn, og vi ved jo ikke, hvad der kommer til at ske," siger Peter Gundelach.

De ’hverdagsbekvemme’
Forskerne bag undersøgelsen har målt, hvor klimavenlige de unge i undersøgelsen er. Jo højere uddannelsesniveau, desto mere klimavenlig er deltageren typisk. Der er også en tendens til at kvinder er mere klimavenlige end mænd, ligesom politisk tilhørsforhold spiller en rolle. Deltagerne, der stemmer på partier på venstrefløjen er mere klimavenlige end unge, der stemmer på højrefløjen.

Til trods for at klimavenligheden kan variere, så kalder forskerne bag undersøgelsen hovedparten af de unge for ’hverdagsbekvemme’. De 'hverdagsbekvemme' kan ikke overskue klimaproblematikken, og de gør ikke noget særligt, fordi de bliver fastholdt af vaner og muligheder for at handle klimavenligt.

Ifølge forskerne, er de unge klimavenlige, så længe det ikke er for besværligt i hverdagen. Peter Gundelach forklarer det for eksempel med, at en deltager i undersøgelsen siger, det er i orden, at have to biler, når familien bor ude på landet.

Flyrejsen er hellig
Hverdagsbekvemmeligheden skinner i høj grad igennem, når de unge skal forholde sig til flyrejser, der er udnævnt til den største synder og trussel mod klimaet. Undersøgelsen konkluderer, at ingen vil undvære flyrejserne, uanset hvor klimavenlige de ellers er:

”Flyrejser er meget hellige for de unge. Rejserne er billige, hurtige, bekvemme og forbundet med en lystfølelse, der sætter fornuften ud af spil. Mange unge opfatter det næsten som en rettighed – at de har ret til at flyve et sted hen i verden, hvor solen skinner, fordi vejret ofte er dårligt i Danmark,” fortæller Peter Gundelach.

-LA

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K