UNGC: Lokale netværk og SMV’er er essentielle for verdensmålene

Lokale netværk er uundværlige for at engagere erhvervslivet i arbejdet med at opfylde verdensmålene, og det er de små og mellemstore virksomheder, der trækker læsset, påpeger Global Compact i ny rapport.

Lokale netværk som bl.a. det danske er en hjørnesten i arbejdet med SDG'erne, lyder det fra UN Global Compact i ny rapport..

16.08.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Med eksempler fra mere end 30 lande, herunder Danmark, illustrerer en ny rapport fra UN Global Compact, hvordan de enkelte landes lokale netværk kan understøtte erhvervsliv og investorer med at opfylde målsætningerne i FN’s 17 verdensmål, SDG’erne.

Global Compacts 69 lokale netværk verden over står bag en lang række aktiviteter. Illustration fra rapport..

Læs også: Sådan skal du rapportere på verdensmålene

Undersøgelsen ser på systematisk erhvervsmæssigt engagement inden for fem områder: opmærksomhedsskabelse, kapacitetsopbygning, anerkendende ledelse, policydialog og multi-stakeholder partnerskaber. Disse hænger sammen på tværs og bygger ovenpå hinanden, understreges det.

Samtidig slår rapporten fast, at forandringerne i høj grad skal ske på det lokale niveau, med henvisning til, at de små og mellemstore virksomheder, SMV’erne, udgør 95 procent af verdens virksomheder og langt størstedelen af stillingerne, og at disse hovedsageligt agerer lokalt.

Som Global Compacts topchef, danske Lise Kingo, fremhæver i rapportens forord, så tilbyder de lokale netværk ”… unikke muligheder for virksomheder og andre typer organisationer for at engagere sig i [SDG’erne] baseret på internationale standarder og global ledelsespraksis, samtidig med at de kan fokusere på nationale udfordringer og prioriteter i samarbejde med andre lokale aktører. Det er gennem disse lokale netværk, at vi virkelig kan gøre de globale mål til lokal forretning.”

Rapporten kommer rundt om en række emner relateret til inddragelsen af SDG’erne i en virksomheds drift. Eksempelvis skal et selskab, for at forstå risici og muligheder omkring SDG’erne, starte med at sikre sig, at det ”... ikke er en del af problemet” eller decideret modarbejder fremskridtet omkring målene.

For at fremme samarbejde og fælles aktioner, peger rapporten på tendensen til at øge engagementet blandt diverse stakeholder-grupper. Et italiensk initiativ kaldet “Unchain the Chain” hjælper eksempelvis virksomheder med at håndterer deres forsyningskæder i overensstemmelse med på Global Compacts egne ti principper og de 17 SDG’er.

Højt dansk SDG-kendskab, men ikke meget reel forandring
Omkring det forholdsvis nye, danske Global Compact-netværk, beretter rapporten om et højt kendskab til SDG’erne. Ud af 145 adspurgte virksomheder, svarede næsten 95 procent af de havde refereret til målene i deres CSR-rapporter eller havde intentioner om at arbejde med og integrere dem i deres initiativer for 2018.

Samtidig noterer man sig dog, at kun to af virksomhederne i rundspørgen indikerer, at SDG’erne understøtter systemisk forandring i organisationen, mens hovedparten af respondenterne ’kun’ bruger målene som et rammeværktøj til at fortælle om eksisterende aktiviteter.

Det danske netværk arbejder derfor med at gøre virksomhederne bedre til at rette deres systemer og processer ind efter SDG’erne og ændre på “business-as-usual”-rapporteringen, hvilket bl.a. en serie interaktive møder skal hjælpe med.

Derudover bemærker rapporten også, at man i Network Denmark arbejder tæt sammen med Danmarks Statistik for at etablere en portal, der monitorerer det nationale danske bidrag til målene. Her er det danske netværks rolle at inkludere virksomhedernes bidrag på platformen.

Læs også: Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

Lise Kingo var også tilstede, da rapporten blev præsenteret ved en konference i New York i juli, og her adresserede hun vigtigheden af SDG’erne som en ’global omstilling, som menneskeheden aldrig har set før’, og som der kun er 12 år til at få på plads.

”Det hele hænger på at binde SDG-landeplanerne sammen med den private sektor og investeringer for at omdirigere finansiering i retning af 2030-dagsorden. I dette arbejde er den private sektor afgørende”, konstaterede hun.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)