Undersøgelse: Det er krævende at bygge bæredygtigt

Ifølge en ny undersøgelse fra Stark oplever en stor del af håndværkerne, at det er krævende at bygge bæredygtigt. Bæredygtighedsekspert efterlyser information og simple retningslinjer.

”Alle byggevirksomheder arbejder allerede med bæredygtighed som en del af det gode håndværk. Der, hvor man ofte kommer til kort, er hvordan man samler delelementerne i et samlet bæredygtighedsfokus. Det kræver viden, men også hjælp”, siger bæredygtighedsekspert Kasper Lynge. Foto: Stark..

02.11.2017

CSR.dk

Her er 1.700 kunder, hvoraf de 922 er små og mellemstore håndværksvirksomheder, blevet spurgt ind til håndværkernes holdninger til bæredygtighed og hvilke udfordringer, de typisk møder i dagligdagen.

Her svarer fire ud af ti, at en af de største udfordringer ved bæredygtighed er, at det er tidskrævende på grund af ekstra administration. Dertil angiver næsten 60 procent, at manglende viden er en udfordring.

”Undersøgelsen er interessant, fordi den kaster lys over en del af branchen, som ofte bliver glemt, når visionerne for bæredygtighed bliver formuleret, nemlig små og mellemstore håndværksvirksomheder”, siger Britta K. Stenholt, der er ceo i Stark, og fortsætter:

”Svarene i undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem virksomhedens størrelse og holdningen til bæredygtigt byggeri; Jo større virksomheden er, desto mere positivt stemt er man. Så noget tyder på, at bæredygtighed indtil videre mest er for de største spiller i branchen”.

Mere information og simple retningslinjer
I undersøgelsen svarer over halvdelen af håndværkerne i smv'erne, at de ofte eller altid tænker på bæredygtighed, når de skal vælge byggematerialer. Virksomhederne har altså med andre ord interesse for bæredygtighed, men oplever også udfordringer, når det skal omsættes til praksis.

Det er en tendens, Kasper Lynge kan genkende. Han er bæredygtighedsekspert og arbejder samtidig på Aarhus Universitet, hvor han er udviklingschef for byggeområdet på Ingeniørhøjskolen.

”Alle byggevirksomheder arbejder allerede med bæredygtighed som en del af det gode håndværk. Der, hvor man ofte kommer til kort, er hvordan man samler delelementerne i et samlet bæredygtighedsfokus. Det kræver viden, men også hjælp”, siger han og fortsætter:

”Vi ved for eksempel ikke meget om, hvordan de enkelte byggematerialer påvirker miljøet eller indeklimaet, hvordan skal den mindre virksomhed så vide det? Vi har brug for information og nogle simple retningslinjer, for at det bliver nemt at tænke i bæredygtige processer og materialer”.

Hele branchen har et ansvar
Når de små og mellemstore håndværksvirksomheder oplever, at det ikke er nemt at vælge den bæredygtige vej, er det også en udfordring for branchen, fortæller Britta Stenholt.

”Vi skal hjælpe håndværkerne og skabe nogle rammer, der gør, at håndværkerne for eksempel undgår at skulle afse uforholdsmæssigt megen tid foran computeren med at dokumentere de løsninger, de bruger, når de i stedet kunne bruge tiden ude på byggepladsen med at skabe værdi for deres kunder”.

Hun påpeger samtidig, at der ikke findes noget entydigt svar på, hvem der har ansvaret for at hjælpe udviklingen på vej, men at et samarbejde på tværs af værdikæden er altafgørende.

Læs også: Kommuner og regioner vælger bæredygtigt træ

”Og så ville det være hjælpsomt, hvis man fra politisk side skruer lidt på nogle håndtag, der kan skabe bedre rammer”, siger hun.

-EL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online