Undersøgelse: Det er krævende at bygge bæredygtigt

Ifølge en ny undersøgelse fra Stark oplever en stor del af håndværkerne, at det er krævende at bygge bæredygtigt. Bæredygtighedsekspert efterlyser information og simple retningslinjer.

”Alle byggevirksomheder arbejder allerede med bæredygtighed som en del af det gode håndværk. Der, hvor man ofte kommer til kort, er hvordan man samler delelementerne i et samlet bæredygtighedsfokus. Det kræver viden, men også hjælp”, siger bæredygtighedsekspert Kasper Lynge. Foto: Stark..

02.11.2017

CSR.dk

Her er 1.700 kunder, hvoraf de 922 er små og mellemstore håndværksvirksomheder, blevet spurgt ind til håndværkernes holdninger til bæredygtighed og hvilke udfordringer, de typisk møder i dagligdagen.

Her svarer fire ud af ti, at en af de største udfordringer ved bæredygtighed er, at det er tidskrævende på grund af ekstra administration. Dertil angiver næsten 60 procent, at manglende viden er en udfordring.

”Undersøgelsen er interessant, fordi den kaster lys over en del af branchen, som ofte bliver glemt, når visionerne for bæredygtighed bliver formuleret, nemlig små og mellemstore håndværksvirksomheder”, siger Britta K. Stenholt, der er ceo i Stark, og fortsætter:

”Svarene i undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem virksomhedens størrelse og holdningen til bæredygtigt byggeri; Jo større virksomheden er, desto mere positivt stemt er man. Så noget tyder på, at bæredygtighed indtil videre mest er for de største spiller i branchen”.

Mere information og simple retningslinjer
I undersøgelsen svarer over halvdelen af håndværkerne i smv'erne, at de ofte eller altid tænker på bæredygtighed, når de skal vælge byggematerialer. Virksomhederne har altså med andre ord interesse for bæredygtighed, men oplever også udfordringer, når det skal omsættes til praksis.

Det er en tendens, Kasper Lynge kan genkende. Han er bæredygtighedsekspert og arbejder samtidig på Aarhus Universitet, hvor han er udviklingschef for byggeområdet på Ingeniørhøjskolen.

”Alle byggevirksomheder arbejder allerede med bæredygtighed som en del af det gode håndværk. Der, hvor man ofte kommer til kort, er hvordan man samler delelementerne i et samlet bæredygtighedsfokus. Det kræver viden, men også hjælp”, siger han og fortsætter:

”Vi ved for eksempel ikke meget om, hvordan de enkelte byggematerialer påvirker miljøet eller indeklimaet, hvordan skal den mindre virksomhed så vide det? Vi har brug for information og nogle simple retningslinjer, for at det bliver nemt at tænke i bæredygtige processer og materialer”.

Hele branchen har et ansvar
Når de små og mellemstore håndværksvirksomheder oplever, at det ikke er nemt at vælge den bæredygtige vej, er det også en udfordring for branchen, fortæller Britta Stenholt.

”Vi skal hjælpe håndværkerne og skabe nogle rammer, der gør, at håndværkerne for eksempel undgår at skulle afse uforholdsmæssigt megen tid foran computeren med at dokumentere de løsninger, de bruger, når de i stedet kunne bruge tiden ude på byggepladsen med at skabe værdi for deres kunder”.

Hun påpeger samtidig, at der ikke findes noget entydigt svar på, hvem der har ansvaret for at hjælpe udviklingen på vej, men at et samarbejde på tværs af værdikæden er altafgørende.

Læs også: Kommuner og regioner vælger bæredygtigt træ

”Og så ville det være hjælpsomt, hvis man fra politisk side skruer lidt på nogle håndtag, der kan skabe bedre rammer”, siger hun.

-EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.03.2025CSR.dk

Dansk cementgigant får penge til CO2-fangst

13.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: 36 virksomheder ansvarlige for over halvdelen af globale udledninger

12.03.2025Dansk Retursystem

Sponseret

Pantsystemet er effektivt som aldrig før: 99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb

12.03.2025CSR.dk

Nye bæredygtighedscertifikater skal fremme den grønne turisme

12.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vance Kitira har skiftet til solenergi

11.03.2025Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

10.03.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vestforbrænding og Copenhagen Infrastructure Partners indgår partnerskab om CO2-fangstprojekt

07.03.2025CSR.dk

Ny Alliance for produktlevetid for elektronik på vej

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Seminar
ISO 45001 Inspirationsseminar

ISO 45001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for kravelementerne i ISO 45001 standarden samt betingelserne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409, og hvad det vil sige at være certificeret efter ISO 45001 standarden samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409.

Dato

17.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

WEBINAR 4: ESRS S4 Forbrugere og slutbrugere

Dato

18.03.2025

Tid

11:00

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Opdaterede klimafaktorer for genanvendelse af affald

På seminaret får du indsigt i nye klimafaktorer for kombinerede indsamlinger af husstandsaffald til genanvendelse, for restaffald til forbrænding, og der er opdaterede klimafaktorer for blandt andet genanvendelse af mad- og drikkevarekartoner. Både kommuner og virksomheder kan bruge klimafaktorerne i formidlingen af deres klimaarbejde, og flere eksempler fremlægges.

Dato

18.03.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus