Undersøgelse: Det er krævende at bygge bæredygtigt

Ifølge en ny undersøgelse fra Stark oplever en stor del af håndværkerne, at det er krævende at bygge bæredygtigt. Bæredygtighedsekspert efterlyser information og simple retningslinjer.

”Alle byggevirksomheder arbejder allerede med bæredygtighed som en del af det gode håndværk. Der, hvor man ofte kommer til kort, er hvordan man samler delelementerne i et samlet bæredygtighedsfokus. Det kræver viden, men også hjælp”, siger bæredygtighedsekspert Kasper Lynge. Foto: Stark..

02.11.2017

CSR.dk

Her er 1.700 kunder, hvoraf de 922 er små og mellemstore håndværksvirksomheder, blevet spurgt ind til håndværkernes holdninger til bæredygtighed og hvilke udfordringer, de typisk møder i dagligdagen.

Her svarer fire ud af ti, at en af de største udfordringer ved bæredygtighed er, at det er tidskrævende på grund af ekstra administration. Dertil angiver næsten 60 procent, at manglende viden er en udfordring.

”Undersøgelsen er interessant, fordi den kaster lys over en del af branchen, som ofte bliver glemt, når visionerne for bæredygtighed bliver formuleret, nemlig små og mellemstore håndværksvirksomheder”, siger Britta K. Stenholt, der er ceo i Stark, og fortsætter:

”Svarene i undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem virksomhedens størrelse og holdningen til bæredygtigt byggeri; Jo større virksomheden er, desto mere positivt stemt er man. Så noget tyder på, at bæredygtighed indtil videre mest er for de største spiller i branchen”.

Mere information og simple retningslinjer
I undersøgelsen svarer over halvdelen af håndværkerne i smv'erne, at de ofte eller altid tænker på bæredygtighed, når de skal vælge byggematerialer. Virksomhederne har altså med andre ord interesse for bæredygtighed, men oplever også udfordringer, når det skal omsættes til praksis.

Det er en tendens, Kasper Lynge kan genkende. Han er bæredygtighedsekspert og arbejder samtidig på Aarhus Universitet, hvor han er udviklingschef for byggeområdet på Ingeniørhøjskolen.

”Alle byggevirksomheder arbejder allerede med bæredygtighed som en del af det gode håndværk. Der, hvor man ofte kommer til kort, er hvordan man samler delelementerne i et samlet bæredygtighedsfokus. Det kræver viden, men også hjælp”, siger han og fortsætter:

”Vi ved for eksempel ikke meget om, hvordan de enkelte byggematerialer påvirker miljøet eller indeklimaet, hvordan skal den mindre virksomhed så vide det? Vi har brug for information og nogle simple retningslinjer, for at det bliver nemt at tænke i bæredygtige processer og materialer”.

Hele branchen har et ansvar
Når de små og mellemstore håndværksvirksomheder oplever, at det ikke er nemt at vælge den bæredygtige vej, er det også en udfordring for branchen, fortæller Britta Stenholt.

”Vi skal hjælpe håndværkerne og skabe nogle rammer, der gør, at håndværkerne for eksempel undgår at skulle afse uforholdsmæssigt megen tid foran computeren med at dokumentere de løsninger, de bruger, når de i stedet kunne bruge tiden ude på byggepladsen med at skabe værdi for deres kunder”.

Hun påpeger samtidig, at der ikke findes noget entydigt svar på, hvem der har ansvaret for at hjælpe udviklingen på vej, men at et samarbejde på tværs af værdikæden er altafgørende.

Læs også: Kommuner og regioner vælger bæredygtigt træ

”Og så ville det være hjælpsomt, hvis man fra politisk side skruer lidt på nogle håndtag, der kan skabe bedre rammer”, siger hun.

-EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet