Udledninger skal ned med 90 procent i 2040 i EU

Nyt reduktionsmål for 2040 skal holde EU på linje med 1,5-gradsmålet. Men der er meget langt til at reduktionsmålet kan besluttes og ikke mindst implementeres i lovgivning.

07.02.2024

CSR.dk

Midt i grøntsagskastende landmænd og 1000 traktorer i gaderne i Bruxelles kom EU-kommissionen i går med sit forslag til et nyt 2040-klimamål for medlemslandene. Forslaget er baseret på anbefalinger fra EU’s eget klimaråd og er støttet af 12 lande – heriblandt Danmark.

Kommissionen foreslår et reduktionsmål på 90 procent sammenlignet med 1990. 

”I dag tager EU endnu et skridt mod klimaneutralitet i 2050. Vi skal handle nu, ellers bliver regningen for klimaomstillingen større i fremtiden,” sagde EU-Kommissær for klima, Wopke Hoekstra, under en debat om forslaget i EU-Parlamentet. 

Det kan ligne uhørt dårlig timing, at Kommissionen vælger at lægge sit forslag frem lige nu, hvor der er massive protester fra landbrugssektoren i en række lande, og den politiske højrefløj er ved at gøre klimaspørgsmålet til den nye modstands- og protestplatform.

Men logikken er snarere omvendt, for de udbredte landmandsprotester er ikke tilfældigt opstået på dette tidspunkt. Kommissionen er nemlig ifølge EU’s klimalovgivning forpligtet til at foreslå et mål for 2040 for at sikre, at det kan lykkes at nå det lovfæstede mål om, at EU skal være klimaneutralt i 2050 og bidrage til at holde temperaturstigningerne under 1,5 grader, som foreslået i Paris-klimaaftalen.

Lang vej igen

Det er dog langtfra sikkert, at målsætningen ender på 90 procent for 2040. For at imødekomme modstandere og skeptikere, var Wopke Hoekstra i EU-parlamentet meget åben for diskussion: 

”I dag indleder vi en dialog om vejen til 2040. Og lad mig understrege, at der er tale om en dialog,” sagde Wopke Hoekstra.

Landbruget har da også allerede fået en enkelt indrømmelse, efter Kommisionsformanden Ursula von der Leyen mødtes med repræsentanter for erhvervet tidligere på ugen. De europæiske bønder har således fået lov til at fortsat at dyrke visse jorder, der ellers skulle have været taget ud af drift af hensyn til klimaet og miljøet., fortæller Klimamonitor.

Og som den store ubekendte i alt, der foregår i EU de næste måneder, så kommer der til sommer både nyt parlament og ny kommission. EU-Kommissionen lægger op til, at der først efter valget til EU-Parlamentet til juni skal fremlægges konkret lovgivning om forslaget. Dermed bliver det op til en ny EU-Kommissionen at udmønte forslaget.

  • EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

05.09.2024Denteks A/S

Sponseret

CSR i Tekstilbranchen: Fra Global til Lokal Indvirkning

03.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Efterspørgslen på miljøbevidste indretninger stiger

02.09.2024CSR.dk

Byggeleverandør vil samle og genanvende 100 tons plastik

02.09.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Ny kontor- og lagerbygning overstiger alle forventninger

02.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

10.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 upstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

10.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus