Udledninger skal ned med 90 procent i 2040 i EU

Nyt reduktionsmål for 2040 skal holde EU på linje med 1,5-gradsmålet. Men der er meget langt til at reduktionsmålet kan besluttes og ikke mindst implementeres i lovgivning.

07.02.2024

CSR.dk

Midt i grøntsagskastende landmænd og 1000 traktorer i gaderne i Bruxelles kom EU-kommissionen i går med sit forslag til et nyt 2040-klimamål for medlemslandene. Forslaget er baseret på anbefalinger fra EU’s eget klimaråd og er støttet af 12 lande – heriblandt Danmark.

Kommissionen foreslår et reduktionsmål på 90 procent sammenlignet med 1990. 

”I dag tager EU endnu et skridt mod klimaneutralitet i 2050. Vi skal handle nu, ellers bliver regningen for klimaomstillingen større i fremtiden,” sagde EU-Kommissær for klima, Wopke Hoekstra, under en debat om forslaget i EU-Parlamentet. 

Det kan ligne uhørt dårlig timing, at Kommissionen vælger at lægge sit forslag frem lige nu, hvor der er massive protester fra landbrugssektoren i en række lande, og den politiske højrefløj er ved at gøre klimaspørgsmålet til den nye modstands- og protestplatform.

Men logikken er snarere omvendt, for de udbredte landmandsprotester er ikke tilfældigt opstået på dette tidspunkt. Kommissionen er nemlig ifølge EU’s klimalovgivning forpligtet til at foreslå et mål for 2040 for at sikre, at det kan lykkes at nå det lovfæstede mål om, at EU skal være klimaneutralt i 2050 og bidrage til at holde temperaturstigningerne under 1,5 grader, som foreslået i Paris-klimaaftalen.

Lang vej igen

Det er dog langtfra sikkert, at målsætningen ender på 90 procent for 2040. For at imødekomme modstandere og skeptikere, var Wopke Hoekstra i EU-parlamentet meget åben for diskussion: 

”I dag indleder vi en dialog om vejen til 2040. Og lad mig understrege, at der er tale om en dialog,” sagde Wopke Hoekstra.

Landbruget har da også allerede fået en enkelt indrømmelse, efter Kommisionsformanden Ursula von der Leyen mødtes med repræsentanter for erhvervet tidligere på ugen. De europæiske bønder har således fået lov til at fortsat at dyrke visse jorder, der ellers skulle have været taget ud af drift af hensyn til klimaet og miljøet., fortæller Klimamonitor.

Og som den store ubekendte i alt, der foregår i EU de næste måneder, så kommer der til sommer både nyt parlament og ny kommission. EU-Kommissionen lægger op til, at der først efter valget til EU-Parlamentet til juni skal fremlægges konkret lovgivning om forslaget. Dermed bliver det op til en ny EU-Kommissionen at udmønte forslaget.

  • EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle