Udbredelse af nordiske kriterier skal mindske plastaffald fra Europas hospitaler

Danske Regioner og Nordisk Råds danske delegation vil udbrede nye miljøkriterier ved indkøb af produkter til hospitaler i hele Europa.

06.07.2022

CSR.dk

I foråret lancerede Danske Regioner ”Nordiske Kriterier for mere Bæredygtig Emballage”, der skal få producenter af hospitalsudstyr til at bruge mindre mængder emballage i forbindelse med hospitalsudstyr til sundhedsvæsenet. Vi taler om alt fra skalpeller til stetoskoper og senge. Siden slutningen af 2021 har alle fem regioner benyttet kriterierne til indkøb af bl.a. stomiprodukter og skyllevæsker til en samlet kontraktsum, der nu har rundet 900 mio. kroner.

Region Nordjylland, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Syddanmark er gået sammen med repræsentanter fra indkøbsorganisationer på sundhedsområdet i Sverige, Norge, Finland og Island. Disse nordiske lande er i opstartsfasen med at anvende kriterierne.

Kriterierne skal ud og arbejde for miljøet i Europa
Nu vil Danske Regioner og den danske delegation til Nordisk Råd sikre miljøkriteriernes videre færd ud i Europa. Og de har både medicoIndustrien og regeringens opbakning. Senest har miljøminister Lea Wermelin og sundhedsminister Magnus Heunicke rost regionernes grønne emballagekriterier for deres potentiale og tilkendegivet, at de vil dele regionernes miljøkriterier i relevante internationale fora i regi af Nordisk Ministerråd og EU-Kommissionen og i relevante nationale fora som Forum for Bæredygtige Indkøb.

Læs også: Vi skal over i nogle andre industrier end affald for at få innovationshøjde

”Ved at stille krav i vores udbud, kan vi fremme bæredygtig emballage på hospitalerne. Tak til sundhedsminister Magnus Heunicke og miljøminister Lea Wermelin for at ville dele regionernes miljøkriterier med EU-kommissionen. Miljøet vinder, når flere lande bruger mindre emballage på hospitalerne. Norden er allerede med. På miljøets vegne er jeg utålmodig efter, at flere lande bruger regionernes grønne emballagekriterier,” siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.

Formand for Delegationen til Nordisk Råd, Bertel Haarder, siger:

”Kriterierne er grydeklare til resten af Europa. Regionernes grønne emballagekriterier er et mønstereksempel på et visionært nordisk samarbejde, som kan gøre en forskel for vores træk på jordens ressourcer. Kriterierne er tiltrængte, da der er tale om ufattelige mængder emballageaffald fra vores hospitaler.”

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

14.08.2024CSR.dk

Nyt partnerskab om genanvendelse af plast fra udtjente biler

14.08.2024CSR.dk

Danske finanselskaber får kritik for investeringer i våbenproducenter

13.08.2024CSR.dk

Flere producenter dropper elbilsløfter

12.08.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Samarbejde med kunderne er afgørende, hvis Scope 3-mål skal nås

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Introduktion til UN Global Compact & ESG-værktøjer

Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet UN Global Compact? Til dette informationsmøde fortæller vi, hvordan vi kan understøtte bæredygtig fremdrift i jeres virksomhed, mens Louise Funch, Senior Sustainability Manager, Communication, Sustainability & Public Affairs hos Salling Group fortæller om deres erfaringer som medlem af UN Global Compact.

Dato

11.09.2024

Tid

10:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Sep. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.09.2024

Tid

15:00

Sted

Online