Tysk vindmølle gør dansk virksomhed CO2-neutral

Det århusianske hostingselskab DIR A/S mærker en stigende efterspørgsel efter grønne it-ydelser. Derfor har virksomheden investeret i en vindmølle, der sikrer kunderne 100 procent CO2-neutral it-drift.

DIR mærker tydeligt, at flere og flere kunder efterspørger grønne it-ydelser, fortæller administrerende direktør Vibeke Hansen..

21.12.2009

Kristina Øby Pedersen, CSR.dk

It-industrien står for cirka to procent af verdens samlede CO2-udledning og ligger dermed på niveau med den udskældte luftfartsindustri. Derfor er ”grøn it” for længst blevet et ”buzz-word”, som bliver taget særdeles alvorligt på direktionsgangene i it-selskaberne, og et stigende antal aktører i branchen arbejder da også hårdt på at skabe sig et grønnere image.

En af dem er den århusianske gazellevirksomhed DIR, som tjener sine penge på traditionel hosting og it-outsoursing. Virksomheden har netop investeret i en Vestas vindmølle, der producerer hvad der svarer til 150 procent af DIRs aktuelle forbrug.

Dermed kan virksomheden sælge CO2-neutrale ydelser til sine kunder - eller i hvert fald 'CO2-kompensere' for det energiforbrug som serverne i virksomhedens datacenter genererer. DIR leverer it-løsninger til over 3000 danske virksomheder af forskellig størrelse – heriblandt sværvægtere som Coloplast, SAS og NRGI.

Direktør i DIR A/S Vibeke Hansen begrunder den noget utraditionelle investering med, at DIR ønsker at give sine produkter en ny, grøn dimension.

"Nogle af vores konkurrenter er begyndt at sælge CO2-kvoter til deres kunder på basis af en sindrig model, som beregner hvor meget CO2, der bliver udledt som følge af trafikken på kundens hjemmeside. Den model syntes vi ikke, var den rigtige for os, så vi diskuterede en række forskellige idéer og endte med at bygge en vindmølle, som sikrer, at alle it-ydelser købt hos DIR nu som standard er CO2-netrale. Dermed slipper vi for at diskutere kvoter med hver enkelt kunde, fordi vi har taget beslutningen for dem", forklarer Vibeke Hansen og tilføjer, at DIRs investering i vindkraft er omkostningsneutral for kunderne, fordi virksomheden sparer sin sædvanlige elregning, og oveni købet kan sælge den overskydende strøm.

Kunderne efterspørger grønne ydelser
De seneste år er produkterne i hosting-branchen blevet mere standardiserede og gennemskuelige for kunderne, så derfor er det, ifølge Vibeke Hansen, vigtigt at skille sig ud fra mængden med en klar profil. Hun er ikke i tvivl om, at DIR gør det rigtige ved at satse hårdt på en kreativ, grøn forretningsmodel.

"Vi kan mærke, at det er blevet et stærkt salgsargument, at der via vindmøllen automatisk bliver CO2 kompenseret for vores ydelser. Jeg tror, at den grønne samvittighed ofte er en afgørende faktor, når kunderne skal vælge hostingselskab. Et andet godt argument for at satse grønt netop nu er selvfølgelig, at flere og flere virksomheder er underlagt krav om, at de skal oplyse i regnskabet, hvad de har gjort for at mindske deres CO2-udledninger. It fylder som regel meget i den samlede opgørelse, så det er et oplagt sted at spare", siger DIR-direktøren.

Hun ser investeringen i vindmøllen som seneste skridt i en række, som DIR har taget for at skabe et grønt image, der er attraktivt for hosting-kunderne. I 2006 byggede DIR et nyt og moderne datacenter, der blandt andet er udstyret med to 83 kilowatt køleanlæg med frikøl og spareventilatorer, som, ifølge DIRs egne tal, reducerer CO2 udledningen med mindst 224 tons om året.

"Ved at bygge et nyt datacenter fra grunden har vi kunnet indrette det, så vi udnytter ressoucerne optimalt. Vi har også fået nogle klare stordriftsfordele ved at samle alt i ét datacenter. For eksempel håndterer vores kølesystem rigtig mange kunder på samme tid. Vi har altså tænkt grønne, energibesparende tanker i en årrække, og det glæder mig, at vi med vindmøllen tager endnu et skridt i den retning", siger Vibeke Hansen

Møllen placeret på tysk grund
Hun er til gengæld ked af, at DIR har været nødsaget til at placere den nybyggede vindmølle cirka 14 kilometer nordøst for Berlin i Tyskland. Virksomheden ville ellers gerne have udnyttet signalværdien i at placere vindmøllen bag det århusianske hovedsæde i Danmark, men den plan hang ikke sammen økonomisk.

"I Tyskland er det, i modsætning til Danmark, en meget sikker investering at opstille en vindmølle, fordi man får nogle helt klare fordele. I øjeblikket er afregningsprisen per kilowatttime 72 øre i Tyskland mod 25 øre i Danmark. Samtidig er det i Tyskland muligt at fastlåse afregningsprisen i 20 år, så man kan lægge et sikkert budget. Hvis den tyske markedspris på en kilowatttime pludselig stiger, er det oven i købet muligt at træde ud af aftalen og få den høje pris, og så træde ind i aftalen på ny, hvis prisen falder igen", forklarer Vibeke Hansen og fastslår, at Danmark derfor aldrig rigtig var en seriøs mulighed.

DIRs investering i et styk Vestas V90-2.0 vindmølle har ligget på 25 millioner danske kroner svarende til en tilbagebetalingstid på ti år - i Tyskland.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

18.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf

18.06.2024CSR.dk

Lederne: Sådan får unge en stærkere klimastemme

18.06.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Accelerate the Green Transformation: Empower Your Workforce with the Necessary Sustaibility Skills

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online