Turistorganisation: København skal være et bæredygtigt forbillede

For første gang samler turismeerhvervet sig om en fælles målsætning, der skal gøre København til samlingspunkt for gensidig bæredygtig inspiration.

Flere virksomheder har allerede meldt sig på banen i målet om et grønnere København. Arkivfoto..

30.09.2022

CSR.dk

København skal være verdens mest bæredygtige turistdestination.

Sådan lyder den overordnede vision i et netop offentliggjort manifest, Planet Copenhagen, som hovedstadens turismeorganisation Wonderful Copenhagen står bag.

Med manifestet vil Wonderful Copenhagen samle turismeerhvervets aktører om en fælles vision, der skal sørge for, at København ligger i toppen, når internationale turister skal vurdere byen som et miljøvenligt rejsemål.

Læs også: Store TV 2-produktioner får internationalt bæredygtighedsstempel

Og omvendt skal hovedstaden også give de millioner af mennesker fra hele verden, der hvert år besøger byen, grøn inspiration med hjem i bagagen.

Hvis det skal lykkes, bliver man i turistbranchen nødt til at slå sig sammen om fælles målsætninger, mener Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen.

”Den bæredygtige omstilling af hovedstadens turisme er en stor og kompleks opgave. Det kræver, at vi som erhverv sætter en klar, ambitiøs og fælles retning, og at vi løfter i flok”, siger han.

Overordnede mål kræver individuelle handlingsplaner
Mikkel Aarø-Hansen tilføjer, at det er første gang, virksomheder i turistbranchen samler sig, og hvor virksomhederne samtidig forpligter sig til en række bæredygtige initiativer.

”Erhvervet er allerede i fuld gang med den bæredygtige omstilling, men det er første gang nogensinde, at vi går sammen om fælles ambitiøse mål kombineret med et klart ’commitment’ til handling. Vi skal sikre, at turismeudviklingen sker med opbakning fra borgere, og vi kan og skal i langt højere grad vise verden – gennem de millioner af internationale gæster, der hvert år besøger hovedstaden – hvordan bæredygtighed og livskvalitet i hverdagen er to sider af samme sag”, siger direktøren.

Læs også: Danske modevirksomheder opnår fælles sprog for bæredygtighed med ny certificering

Når virksomhederne tilslutter sig manifestet, forpligter de sig nemlig også til at udarbejde individuelle handlingsplaner, der skal bidrage til, at hovedstaden samlet kan indfri de overordnede mål.

Det kan eksempelvis være bæredygtighedscertificeringer, synliggørelse af grønne valg og at fremme lokal produktion af fødevarer og materialer.

Populært initiativ
Selv om arbejdet med at få branchen med først rigtig går i gang her i efteråret, så har de første virksomheder allerede meldt sig på banen.

Blandt andet Dansk Arkitektur Center, der fremhæver vigtigheden af at være frontløber på den grønne bane.

”Det vil smitte af på hele Danmark. Dansk Arkitektur Centers opgave er at formidle og skabe netværk, blandt andet om bæredygtige byer, så vi har noget at byde ind med, ikke mindst i 2023, hvor København bliver verdens arkitekturhovedstad – World Capital of Architecture. Her er spotlightet rettet mod os, og vi har alle muligheder for at gøre en forskel både for klima og miljø, for bæredygtig turisme og for hovedstaden som destination”, siger Dorthe Weinkouff Barsøe, vicedirektør i Dansk Arkitektur Center.

Læs også: Fremtidens bæredygtige byliv skal realiseres i nyt NREP-samarbejde

Også Stromma, der blandt andet står bag Canal Tours og Hop On-Hop-Off-busserne, støtter op om projektet.

”Vi vil være med til at fastholde Københavns position på verdenskortet og sørge for, at det klimaaftryk, vi afsætter, bliver minimalt for fremtidige generationer. Manifestet underbygger vores allerede eksisterende bæredygtighedsaktiviteter og positionerer København helt fremme i førerfeltet, nu også når det kommer til bæredygtighed. Stromma arbejder aktivt for at gennemføre vores ambitioner for udledning, som er en 50 procent reduktion af emissionerne i 2030 og 100 procent reduktion eller bedre i 2040”, siger Mads V. Olesen, CEO Stromma.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

01.05.2025BSR

Sponseret

Board Oversight Amid Uncertainty: Doubling Down on Strategic Sustainability

01.05.2025BSR

Sponseret

Board Oversight Amid Uncertainty: Doubling Down on Strategic Sustainability

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025CSR.dk

Nye klimakrav skal pege byggebranchen i en grønnere retning

30.04.2025CSR.dk

Ny klimalov: Tiden presser på for nye mål og større ansvar

29.04.2025CSR.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

28.04.2025CSR.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V