Tre trin til mere grøn transport

En af de nemmeste måder, en virksomhed kan forbedre transportens miljøvenlighed på, er at samarbejde med en logistikpartner eller ekstern rådgiver, der har forstand på grøn transport.

”Der tegner sig et klart billede af, at voksende pres fra både forbrugere og lovgivning er ved at ændre opfattelsen af grøn transport og bæredygtige forsyningskæder fra at være nice-to-have til need-to-have”, siger global director Alan Amling fra UPS’ Supply Chain Solutions. .

04.12.2014

CSR.dk

Mere end to-tredjedele af lederne i forsyningskæden vurderer, at bæredygtighed vil spille en voksende rolle for fremtidens forsyningskæder. Det konkluderer revisionsselskabet PwC’s Global Supply Chain Survey 2013.

”Der tegner sig et klart billede af, at voksende pres fra både forbrugere og lovgivning er ved at ændre opfattelsen af grøn transport og bæredygtige forsyningskæder fra at være nice-to-have til need-to-have”, fortæller Alan Amling, der er Global Director, Contract Logistics Marketing fra kurerfirmaet UPS’ Supply Chain Solutions.

Læs også: Grønnere transport kræver en holistisk tilgang

Der er ingen tvivl om, at produktion, transport og endda varelager er primære kilder til virksomheders totale udledning af CO2 samt belastning af miljøet. Det er derfor afgørende, at virksomheder evaluerer deres aktuelle forsyningskædepraksis med henblik på både at reducere miljøbelastning og samtidig reducere omkostninger gennem højere effektivitet. Der er nemlig en tæt sammenhæng mellem miljøeffektivitet og omkostningseffektivitet.

En af de nemmeste måder, en virksomhed kan forbedre transportens miljøvenlighed på, er at indgå i et samarbejde med en logistikpartner eller 3PL (tredjepartslogistikudbyder), der har forstand på grøn transport og kan tilbyde ekspertrådgivning om, hvordan virksomheder gør transport og logistik mere bæredygtigt. Alan Amling identificerer tre trin for virksomheder, der ønsker at gøre transporten mere grøn gennem et samarbejde med en 3PL.

1. Mål miljøbelastningen
Første skridt i processen er at måle det nuværende miljøbelastningsniveau. Det kan for eksempel ske ved hjælp af værktøjer som Carbon Footprint Analysis, som flere 3PL’er udbyder. Måling af miljøbelastningen er en forudsætning for at kunne arbejde systematisk med at forbedre belastningen og danner første skridt på rejsen. 

Erfarne 3PL kan hjælpe virksomheder med at opnå troværdige målinger af CO2-udledningen for eksempel med basis i standarden Greenhouse Gas Protocol. GHG Protocol er et resultat af ti års samarbejde mellem the World Resources Institute og the World Business Council for Sustainable Development og er ifølge Alan Amling den mest udbredte og anerkendte standard for måling og styring af udledning af drivhusgasser. Processen kaster lys på virksomhedens udledning af drivhusgasser, som danner grundlaget for at arbejde med og rapportere på gasserne. Det vil ofte være en troværdighedsfordel at få foretaget målingerne af en kompetent og anerkendt tredjepart.

2. Se driften efter med grøn lup
En anden måde, 3PL ifølge Alan Amling kan bidrage til at forbedre virksomhedens bæredygtighed på, er ved at hjælpe virksomheden til at optimere forsyningskædedriften med særlig fokus på pakke- og transportdelene. En kompetent 3PL vil være i stand til at analysere og rådgive om, hvordan en virksomhed kan optimere organiseringen og eksekveringen af transport- og pakkepraksis i kæden ud fra et bæredygtighedsperspektiv.

Læs også: Danske vækstmuligheder i omstilling til grøn transport

Det kan for eksempel ske ved at fjerne overflødig transport, skifte transportmodus eller omlægge lagerstrukturen, så varer er placeret mere hensigtsmæssigt i forhold til kunde- og forretningsbehov. Det kan også ske ved at omlægge placeringen af merværdiskabende logistikservices såsom pakning, ompakning, mærkning eller ommærkning til en central placering eller andet. 3PL’en kan rådgive om pakkedesign og -strategier, der skaber mindst muligt emballageaffald, eller som genbruger emballagematerialet. Der er også mange kilder til forbedret bæredygtighed i opvarmningen af lagerfaciliteter, belysning ved hjælp af LED, bevægelsessensorer der tænder og slukker for lyset, genbrugsprogrammer etc.

3. Reducer miljøpåvirkningen
Alan Amling peger desuden på, at en ekstern rådgiver også kan hjælpe en virksomhed til at reducere miljøpåvirkningen på en række andre måder udover måling og optimering af forsyningskædedriften. Det kan for eksempel involvere øget brug af transportformer som tog eller skib, der udleder mindre CO2 eller samarbejde med transportører, der investerer i køretøjer, der bliver drevet af hybride former, naturgas eller el.

Den eksterne rådgiver kan endvidere hjælpe virksomheden til at indføre mere digitalisering og mindre papir i den administrative drift. Endelig er der særligt et område, hvor en 3PL for alvor kan gøre en forskel, nemlig ved at hjælpe kunder til at etablere en effektiv returkæde, der kan håndtere returvareflowet på en måde, der skaber mindre affald og spild.

Et spørgsmål om kernekompetence
Udfordringen med at gøre forsyningskæden mere bæredygtig kan virke ganske overældende og uoverskuelig for mange virksomheder. Det er jo forståeligt, eftersom virksomheden har sin kernekompetence et helt andet sted. Det kan derfor være værdifuldt at indgå samarbejde med en ekstern rådgiver, der har grøn transport som et af sine kerneområder og derfor kan gøre processen mere håndterbar og overskuelig. Ved valg af rådgiver eller partner anbefaler Alan Amling at stille sig selv følgende spørgsmål:

  • Prioriterer partneren bæredygtighed, og praktiserer partneren, det de siger?
  • Udgiver partneren en årlig bæredygtighedsrapport?
  • Er der transparens i partnerens bæredygtighedsindsats?
  • Vil partnerens kompetencer, aktiver og netværk gøre min virksomhed bedre i stand til at forbedre bæredygtighed og effektivitet i forsyningskæden?
  • Har partneren adgang til førende teknologi og værktøjer?
  • Har partneren en dokumenteret referenceliste med kunder, der har forbedret bæredygtighed i kæden?

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online