Tre klassikere, en overraskelse og en opsang

Mærsk vandt hovedprisen, de administrerende direktører var stolte af deres virksomheders indsats og SMV’erne skal også med på verdensmålene. Lyder det bekendt? Det var det også. Men så var det alligevel helt anderledes, da vi var til CSR-konferencen anno 2019.

Sådan ser et udsnit af CSR-Danmark ud, når Katherine Richardson giver rygklapperiet en opsang. Foto: Carsten Lundager/Dansk Erhverv.

01.11.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det virkede som om, alt var som det plejede, da CSR-Danmark mødtes til den årlige CSR-konference i den gamle børssal i Børsbygningen i København d. 31. oktober. Her havde Dansk Erhverv, FSR – danske revisorer og Erhvervsstyrelsen nemlig for sjette år i træk inviteret til CSR-konference. Men det viste sig, slet ikke at være rigtigt. 

En minister med en grøn plan
For det første kom der en erhvervsminister med et helt klart budskab og et nyt initiativ, han gerne ville engagere virksomhederne i:

Læs også: Erhvervsministeren vil styrke virksomhedernes CSR-rapportering

”Virksomhederne skal opføre sig ordentligt – betale deres skat, ikke svindle, forbedre medarbejdernes vilkår, gøre fremskridt på miljø og klima – også i deres leverandørkæder. Til gengæld skal vi som politikere levere det bedste erhvervsklima. Det er den samfundskontrakt vi har, og den er mit vigtigste pejlemærke,” sagde erhvervsminister Simon Kollerup.

Pointen med samfundskontrakten er, at på den måde kan virksomhederne og Danmark komme ud og tjene ”de grønneste penge i verden”, som ministeren sagde. Og hvem vil ikke gerne det?

Det nye initiativ, som blev lanceret, er en undersøgelse af, om kravene til virksomhedernes rapportering om samfundsansvar kan gøres skarpere. Det vil ministeriet undersøge og har straks gjort det muligt for alle interesserede at give deres mening til kende gennem en helt åben høringsrunde

Erhvervsstyrelsens direktør, Katrine Winding, som rundede dagen af, forsikrede salen om, at de virkelig mente det.

”Sådan noget med en hjemmeside og en mailadresse kan godt se ud som om, det er lidt proforma. Men jeg kan garantere, at det er det ikke. Høringsinvitationen er virkelig ærligt ment. Vi har brug for masser af input – fra mindre pointer til de helt skæve,” sagde hun.

"Vi kan jo godt gå herfra og have klappet"
Det næste, der var helt anderledes end det plejer, var, at allerede i dagens første paneldebat i den første time af CSR-konferencen, var der en, der skældte ud. Det plejer vi ellers ikke at gøre.

Men Katherine Richardson, en af Danmarks førende klima- og verdensmålseksperter, kom midt i erhvervsledernes ellers gode refleksioner over det at have et purpose og kunder og medarbejderes krav til at skære en grimasse. Det blev opdaget, og hun fik ordet.

”Lever virksomhederne virkelig op til samfundskontrakten? Kernen i bæredygtighedsudfordringen er, at vi skaber velstand ved at bruge af de fælles globale ressourcer, så vi er nødt til indse, at samfundskontrakten ikke er noget vi har i Danmark, men noget globalt. Og den har vi slet ikke styr på i Danmark, hvis alle forbrugte som os, skulle vi bruge næsten fire planeter,” understregede hun.

”Vi kan da godt gå herfra og have klappet af hinanden. Men faktum er, at vi er lige så langt fra at nå verdensmålene som Burkina Faso, det er bare nogle andre udfordringer vi har. For virksomhedernes er opgaven ikke noget med at gøre godt for verden, det er at sikre menneskehedens overlevelse, og det betyder at den vigtigste opgave er, at producere med absolut minimal påvirkning af miljøet. Det handler ikke om rummet mellem politikere og virksomheder – det handler om rummet mellem mennesker og ressourcer,” fortsatte hun.

Det gav lidt uro i salen. Men også et par gode svar fra henholdsvis Jakob Riis fra Falck og Eva Berneke fra KMD, begge administrerende direktører.

”Jeg køber præmissen om ressourcerne, og vi arbejder på at gøre vores drift langt mere energieffektiv. Men jeg tror også, at Falcks største bidrag ligger i forhold til nye og bedre måder at levere sundhed på. Som sagtens kan ende med, at skabe gevinster for klimaet indirekte,” sagde Jakob Friis.

”Vi arbejder også med CO2-besparelser, men det vi helst vil er at få bæredygtighed ind i vores forretning, så vi kan udvikle løsninger, der f.eks. kan sørge for, at Falck skal køre meget mindre rundt i biler, for at levere sine løsninger,” sagde Eva Berneke.

Er bestyrelserne klar til opgaven?
Konferencens overordnede tema var ”Verdensmål og ansvarlighed i direktions- og bestyrelseslokalet”. For at komme helt tæt på den overskrift, var der et oplæg af Thomas Thune Andersen, som bl.a. er bestyrelsesformand i Ørsted og en efterfølgende paneldebat med andre bestyrelsesledere og en toprådgiver.

Bestyrelsesledere? Hvad er nu det? Det er hvad Thomas Thune Andersen opfordrede til, at vi skulle kalde dem, der i dag kaldes formænd. For en del af diskussionen kom til at handle om diversitet og kvinder i bestyrelserne. (Tilsyneladende fordi nogen havde en ny virksomhed, de gerne lige ville fortælle om. Jeg kigger på dig nu, Helle Thorning Schmidt. Som i dag er i gang med en ny karriere som bestyrelsesmedlem).

Den bredere diversitetsdebat gav dog god mening, for emnet for paneldebatten var, om danske bestyrelser har de kompetencer, der skulle til, for at hjælpe virksomheder med den transformationsopgave, der ligger foran dem. Til en fossilfri fremtid, altså.

Svaret på det spørgsmål var nej.

”Generelt set er de danske bestyrelser gode, men på bæredygtighedsområdet er der helt klart brug for en opprioritering. Man kan sammenligne det med behovet for kompetencer på det digitale område, som opstod for nogle år siden, men her er det lidt anderledes, fordi man også skal arbejde sig ind i en helt anden økonomisk model, hvor virksomhedernes opgave ikke bare er at tjene så mange penge som muligt,” sagde Henrik Mulvad, som er administrerende direktør for KPMG i Danmark.

Lars Frederiksen, som både er bestyrelsesleder i Matas og leder af Komiteen for god Selskabsledelse, kaldte det ”at have brug for at få en havkat i hyttefadet” og efterlyste mere tid til at diskutere ”de frække emner”.

Om fem år ser det helt anderledes ud
Løsningen er slet ikke så enkel, forklarede de erfarne bestyrelsesledere. For virkeligheden i bestyrelser er, at hovedparten af tiden går med at behandle emner, som falder under overskriften ”compliance”, fortalte Thomas Thune Andersen.

”Opgaven bliver jo ikke løst ved at vi inviterer nye og yngre kompetencer ind som medlem af bestyrelsen, hvis det, vi tilbyder, er at diskutere transformation og bæredygtighed mellem 14.10 og 14.50 fire gange om året,” sagde han.

Den erfarne bestyrelsesleder fortalte, at han forestiller sig, at bestyrelser og deres arbejde kommer til at ændre sig for at rumme og ramme denne opgave. Det kan handle om flere dele af en samlet bestyrelse, hvor én del har ansvar for transformation og en anden del for compliance-arbejdet, eller om advisory boards, hvor man ”virkelig kan få lov til at give den gas”.

”Man skal dog passe på, at man ikke får transformationsarbejdet for langt væk fra bundlinjen,” sagde Helle Thorning Schmidt.

”Det er vigtigt at et advisory board rådgiver virksomheden og ikke kun bestyrelsen. Det er jo hele virksomhedens ledelse, der har brug for at blive udfordret. Så jeg er meget enig, jeg tror også, at hele bestyrelsesarbejdets kontekst og arbejde vil ændre sig over de næste fem år,” sagde Lars Frederiksen.

Ikke et ansvar man tager
CSR-konferencen afsluttes altid med uddelingen af rapporteringsprisen for det pågældende år. Her var der ingen overraskelser. Mærsk vandt i kategorien for børsnoterede selskaber, mens Grundfos vandt i gruppen af ikke-noterede selskaber.

Læs også: Status på verdensmålene: Det går den gale vej med flere kritiske mål

Priserne uddeles af HKH Kronprinsesse Mary, som også holder en tale. Så lad os slutte med et citat fra denne. 

”Ansvaret for den fælles fremtid er ikke et vi kan vælge at tage – det er et vi har uanset hvad”.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus