Tre klassikere, en overraskelse og en opsang

Mærsk vandt hovedprisen, de administrerende direktører var stolte af deres virksomheders indsats og SMV’erne skal også med på verdensmålene. Lyder det bekendt? Det var det også. Men så var det alligevel helt anderledes, da vi var til CSR-konferencen anno 2019.

Sådan ser et udsnit af CSR-Danmark ud, når Katherine Richardson giver rygklapperiet en opsang. Foto: Carsten Lundager/Dansk Erhverv.

01.11.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det virkede som om, alt var som det plejede, da CSR-Danmark mødtes til den årlige CSR-konference i den gamle børssal i Børsbygningen i København d. 31. oktober. Her havde Dansk Erhverv, FSR – danske revisorer og Erhvervsstyrelsen nemlig for sjette år i træk inviteret til CSR-konference. Men det viste sig, slet ikke at være rigtigt. 

En minister med en grøn plan
For det første kom der en erhvervsminister med et helt klart budskab og et nyt initiativ, han gerne ville engagere virksomhederne i:

Læs også: Erhvervsministeren vil styrke virksomhedernes CSR-rapportering

”Virksomhederne skal opføre sig ordentligt – betale deres skat, ikke svindle, forbedre medarbejdernes vilkår, gøre fremskridt på miljø og klima – også i deres leverandørkæder. Til gengæld skal vi som politikere levere det bedste erhvervsklima. Det er den samfundskontrakt vi har, og den er mit vigtigste pejlemærke,” sagde erhvervsminister Simon Kollerup.

Pointen med samfundskontrakten er, at på den måde kan virksomhederne og Danmark komme ud og tjene ”de grønneste penge i verden”, som ministeren sagde. Og hvem vil ikke gerne det?

Det nye initiativ, som blev lanceret, er en undersøgelse af, om kravene til virksomhedernes rapportering om samfundsansvar kan gøres skarpere. Det vil ministeriet undersøge og har straks gjort det muligt for alle interesserede at give deres mening til kende gennem en helt åben høringsrunde

Erhvervsstyrelsens direktør, Katrine Winding, som rundede dagen af, forsikrede salen om, at de virkelig mente det.

”Sådan noget med en hjemmeside og en mailadresse kan godt se ud som om, det er lidt proforma. Men jeg kan garantere, at det er det ikke. Høringsinvitationen er virkelig ærligt ment. Vi har brug for masser af input – fra mindre pointer til de helt skæve,” sagde hun.

"Vi kan jo godt gå herfra og have klappet"
Det næste, der var helt anderledes end det plejer, var, at allerede i dagens første paneldebat i den første time af CSR-konferencen, var der en, der skældte ud. Det plejer vi ellers ikke at gøre.

Men Katherine Richardson, en af Danmarks førende klima- og verdensmålseksperter, kom midt i erhvervsledernes ellers gode refleksioner over det at have et purpose og kunder og medarbejderes krav til at skære en grimasse. Det blev opdaget, og hun fik ordet.

”Lever virksomhederne virkelig op til samfundskontrakten? Kernen i bæredygtighedsudfordringen er, at vi skaber velstand ved at bruge af de fælles globale ressourcer, så vi er nødt til indse, at samfundskontrakten ikke er noget vi har i Danmark, men noget globalt. Og den har vi slet ikke styr på i Danmark, hvis alle forbrugte som os, skulle vi bruge næsten fire planeter,” understregede hun.

”Vi kan da godt gå herfra og have klappet af hinanden. Men faktum er, at vi er lige så langt fra at nå verdensmålene som Burkina Faso, det er bare nogle andre udfordringer vi har. For virksomhedernes er opgaven ikke noget med at gøre godt for verden, det er at sikre menneskehedens overlevelse, og det betyder at den vigtigste opgave er, at producere med absolut minimal påvirkning af miljøet. Det handler ikke om rummet mellem politikere og virksomheder – det handler om rummet mellem mennesker og ressourcer,” fortsatte hun.

Det gav lidt uro i salen. Men også et par gode svar fra henholdsvis Jakob Riis fra Falck og Eva Berneke fra KMD, begge administrerende direktører.

”Jeg køber præmissen om ressourcerne, og vi arbejder på at gøre vores drift langt mere energieffektiv. Men jeg tror også, at Falcks største bidrag ligger i forhold til nye og bedre måder at levere sundhed på. Som sagtens kan ende med, at skabe gevinster for klimaet indirekte,” sagde Jakob Friis.

”Vi arbejder også med CO2-besparelser, men det vi helst vil er at få bæredygtighed ind i vores forretning, så vi kan udvikle løsninger, der f.eks. kan sørge for, at Falck skal køre meget mindre rundt i biler, for at levere sine løsninger,” sagde Eva Berneke.

Er bestyrelserne klar til opgaven?
Konferencens overordnede tema var ”Verdensmål og ansvarlighed i direktions- og bestyrelseslokalet”. For at komme helt tæt på den overskrift, var der et oplæg af Thomas Thune Andersen, som bl.a. er bestyrelsesformand i Ørsted og en efterfølgende paneldebat med andre bestyrelsesledere og en toprådgiver.

Bestyrelsesledere? Hvad er nu det? Det er hvad Thomas Thune Andersen opfordrede til, at vi skulle kalde dem, der i dag kaldes formænd. For en del af diskussionen kom til at handle om diversitet og kvinder i bestyrelserne. (Tilsyneladende fordi nogen havde en ny virksomhed, de gerne lige ville fortælle om. Jeg kigger på dig nu, Helle Thorning Schmidt. Som i dag er i gang med en ny karriere som bestyrelsesmedlem).

Den bredere diversitetsdebat gav dog god mening, for emnet for paneldebatten var, om danske bestyrelser har de kompetencer, der skulle til, for at hjælpe virksomheder med den transformationsopgave, der ligger foran dem. Til en fossilfri fremtid, altså.

Svaret på det spørgsmål var nej.

”Generelt set er de danske bestyrelser gode, men på bæredygtighedsområdet er der helt klart brug for en opprioritering. Man kan sammenligne det med behovet for kompetencer på det digitale område, som opstod for nogle år siden, men her er det lidt anderledes, fordi man også skal arbejde sig ind i en helt anden økonomisk model, hvor virksomhedernes opgave ikke bare er at tjene så mange penge som muligt,” sagde Henrik Mulvad, som er administrerende direktør for KPMG i Danmark.

Lars Frederiksen, som både er bestyrelsesleder i Matas og leder af Komiteen for god Selskabsledelse, kaldte det ”at have brug for at få en havkat i hyttefadet” og efterlyste mere tid til at diskutere ”de frække emner”.

Om fem år ser det helt anderledes ud
Løsningen er slet ikke så enkel, forklarede de erfarne bestyrelsesledere. For virkeligheden i bestyrelser er, at hovedparten af tiden går med at behandle emner, som falder under overskriften ”compliance”, fortalte Thomas Thune Andersen.

”Opgaven bliver jo ikke løst ved at vi inviterer nye og yngre kompetencer ind som medlem af bestyrelsen, hvis det, vi tilbyder, er at diskutere transformation og bæredygtighed mellem 14.10 og 14.50 fire gange om året,” sagde han.

Den erfarne bestyrelsesleder fortalte, at han forestiller sig, at bestyrelser og deres arbejde kommer til at ændre sig for at rumme og ramme denne opgave. Det kan handle om flere dele af en samlet bestyrelse, hvor én del har ansvar for transformation og en anden del for compliance-arbejdet, eller om advisory boards, hvor man ”virkelig kan få lov til at give den gas”.

”Man skal dog passe på, at man ikke får transformationsarbejdet for langt væk fra bundlinjen,” sagde Helle Thorning Schmidt.

”Det er vigtigt at et advisory board rådgiver virksomheden og ikke kun bestyrelsen. Det er jo hele virksomhedens ledelse, der har brug for at blive udfordret. Så jeg er meget enig, jeg tror også, at hele bestyrelsesarbejdets kontekst og arbejde vil ændre sig over de næste fem år,” sagde Lars Frederiksen.

Ikke et ansvar man tager
CSR-konferencen afsluttes altid med uddelingen af rapporteringsprisen for det pågældende år. Her var der ingen overraskelser. Mærsk vandt i kategorien for børsnoterede selskaber, mens Grundfos vandt i gruppen af ikke-noterede selskaber.

Læs også: Status på verdensmålene: Det går den gale vej med flere kritiske mål

Priserne uddeles af HKH Kronprinsesse Mary, som også holder en tale. Så lad os slutte med et citat fra denne. 

”Ansvaret for den fælles fremtid er ikke et vi kan vælge at tage – det er et vi har uanset hvad”.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online