Træf et valg og hold fast

I alt seksten vidt forskellige virksomheder deltager i et såkaldt bæredygtighedslaboratorium, som skal hjælpe dem videre eller i gang med en CSR-proces. Det første møde fandt sted den 13. november. Vi har talt med en af foredragsholderne og to af deltagerne.

28.11.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Deltagerne i Bæredygtighedslaboratorium 2008-2009 repræsenterede brancher så forskellige som byggeri, luftfart, is, kosmetik, tobak, børnetøj, it, sport, frisørvirksomhed og design, og virksomhedernes størrelser er lige så forskellige. Eneste fællesnævner er en interesse for bæredygtig udvikling og et ønske om at indgå i dialog med andre virksomheder – vil man nøjes med at lytte, er det også tilladt. InterfaceFLOR er initiativtager til bæredygtighedslaboratoriet, som består af seks eftermiddagsmøder med spændende og kvalificerede oplægsholdere. Det første møde blev indledt af faglig sekretær Preben Kristensen, Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling (RBE). Den anden oplægsholder var direktør Claus Stig Pedersen, Novozymes.

Der er mange indgange
Han fortæller, at Novozymes har som udgangspunkt at fremstille et produkt, der giver flere ressourcer, end det tager, men Novozymes arbejder også med at undgå belastning af klimaet. ”Vi har købt en andel i DONG’s vestsjællandske vindmøllepark, som kan forsyne os med vindenergi til produktionen, og vores energiforbrug skal være CO2-neutralt i 2012,” fortæller han. Novo/Novozymes har mere end 20 års erfaring med arbejde med bæredygtighed, fordi det under Mads Øvlisens ledelse var en integreret del af virksomhedens strategi og praksis. Han understreger, at produktet ikke behøver at være omdrejningspunktet for CSR-arbejdet: ”Det handler om ikke at ødelægge fremtiden for os selv og vores efterkommere. Derudover er der ingen absolutter,” siger han og tilføjer, at man naturligvis skal være ærlig om sit produkt.

Topledelsen skal med
I nogle tilfælde er det medarbejderne, der tager initiativet. Det gælder også for nogle af deltagerne i bæredygtighedslaboratoriet, men uden topledelsen kommer de ifølge Claus Stig Pedersen ikke langt: ”Hvis medarbejderne vil drive initiativet, skal de have toppen med. Når medarbejderne er den drivende kraft er der oftest en god portion idealisme med, men pak den væk i appellen til ledelsen, og brug i stedet de forretningsmæssige argumenter, så kommer man længst”, siger han.

Reaktiv eller proaktiv
”Gør man ikke selv en indsats, kan det ende med, at man bliver presset til det af fx sine kunder - det er den reaktive tilgang,” siger Claus Stig Pedersen, som langt foretrækker rollen som øjenåbner: ”Vi skal være proaktive og åbne vores kunders øjne, og vi skal stille krav til underleverandører og forhandlere hele vejen ned.” Han lægger vægt på, at der ligger en stor kontrolopgave i at sikre underleverandører – ikke mindst i udviklingslande, hvor det er nemt at sætte sit omdømme over styr, men til gengæld er det hans opfattelse, at både NGO’er og presse har en tilgivende holdning, hvis bare man har gjort sit bedste.

Kan tobak være bæredygtig?
Ikke alle produkter er lige ”populære”. Cigaretter, alkohol, cola og sprøjtemidler er - alt efter temperament - nogle få eksempler, men det er ingen hindring for at arbejde med bæredygtighed. Det er glimrende illustreret af, at House of Prince er en af deltagerne i bæredygtighedslaboratoriet.
”Det kan godt være, at cigaretter ikke er politisk korrekte, men det er lovligt at producere dem, og ligesom alle andre har vi et ansvar for at gøre det ordentligt,” siger communications manager Trine Blücher, som absolut ikke ser nogen forhindringer for at arbejde med bæredygtighed, selvom virksomhedens produkt måske ikke kan kaldes sundt
Et af indsatsområderne er børnearbejde. British American Tobacco, som har opkøbt House of Prince, køber nogle af sine råvarer i USA, mens andre leverandører er udviklingslande: ”Vi ved godt, at en del af arbejdet i tobaksplantagerne udføres af børn. Vi kan ikke forhindre børnearbejde, for børnene er med til at forsørge familierne. Men vi kan stille krav til leverandørerne om, at børnene ikke arbejder for meget, så de får tid til at gå i skole og tage en uddannelse. Det er faktisk noget, vi lægger ret stor vægt på,” siger hun.
Arbejdet med bæredygtighed er dog ikke begrænset til udviklingslande. Også lokalområdet (Søborg) er mål for indsatsen. ”Vi bor i et blandet industri- og villakvarter, derfor arbejder vi meget med miljø, så vi ikke generer vores naboer.”
Blandt de øvrige indsatser nævner hun et omfattende arbejde med energieffektivitet, samt at virksomheden tager sig godt af sine ansatte.
”Vi vil kort sagt gerne opføre os som en ansvarlig del af det samfund, vi befinder os i, og når vi deltager i bæredygtighedslaboratoriet, er det fordi, vi har brug for at udarbejde en samlet strategi, og i den sammenhæng tegner bæredygtighedslaboratoriet til at blive en rigtig god hjælp,” slutter hun.

Vil gerne inspirere og inspireres
Danske Arkitektvirksomheder (DANSKE ARK), som er arbejdsgiverforening for de danske arkitektvirksomheder, har en lidt anden indfaldsvinkel til deltagelsen: ”Vi har indstillet til vores generalforsamling, at vi melder os ind i FN’s Global Compact. Ti af vores medlemsvirksomheder har allerede gjort det, og vi vil gerne inspirere flere. RBE mener, at Global Compact er uambitiøst, og det er det måske også i dansk sammenhæng, men derfor kan derfor kan det godt være ambitiøst andre steder, og vores arbejdsområde er jo ikke kun Danmark,” siger bæredygtighedskonsulent Mikael Koch.
Med deltagelsen i bæredygtighedslaboratoriet forventer han at møde mennesker, som har gjort praktiske erfaringer med for eksempel afrapportering, og som kan fortælle om faldgruberne.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

09.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Sustainable Finance i Danske Bank

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online