Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

En række rapporter fra Erhvervslivets Tænketank bliver af ledende danske forskere beskyldt for at male et skønmaleri af atomkraft med finansiel støtte fra eksplicitte atomkraftsfortalere i Novo Nordisk Fonden.

Foto: 123rf.com

03.04.2025

CSR.dk

Et usædvanligt opgør er under opsejling mellem en række af Danmarks førende energiforskere og Erhvervslivets Tænketank, som med støtte fra Novo Nordisk Fonden har udarbejdet to nye rapporter om atomkraftens rolle i Danmarks fremtidige energiforsyning. 

Rapporterne er endnu ikke offentligt tilgængelige, men indholdet har i flere måneder været genstand for skarp kritik fra blandt andet forskere fra Aalborg Universitet, DTU og SDU.

Ifølge Jakob Zinck Thellufsen, hovedforfatter på FOA-rapporten Fakta om Atomkraft i Danmark, giver tænketankens analyser et fortegnet billede, hvor atomkraft fremstår langt mere konkurrencedygtigt end det, uafhængige undersøgelser fra universitetsverdenen viser. 

“De maler et potentielt skræmmebillede af vedvarende energi, og så får de atomkraft til at fremstå meget positivt,” udtaler han til Finans.

En tidligere rapport udarbejdet af 16 forskere fra fem universiteter konkluderer, at atomkraft vil kræve markante prisfald for at matche sol og vind, og at et energisystem med 100 procent vedvarende energi kan opretholde høj forsyningssikkerhed. Kritikerne frygter, at tænketankens nye beregninger kan skabe forvirring og potentielt bremse den grønne omstilling.

Afviser skævvridning og bias

Hos Erhvervslivets Tænketank afviser cheføkonom Finn Lauritzen, at der er tale om skønmaleri. 

“Vi har ikke tegnet et skræmmebillede. Det vil jeg fuldkommen afvise. Og vi har heller ikke lavet et skønmaleri,” siger han til Finans og understreger, at der har været løbende dialog med forskere, selvom uenigheder består.

Direktør Joachim Sperling anerkender, at rapporterne præsenterer atomkraft som mere økonomisk levedygtigt, men mener, at det er en nødvendig modvægt til universiteternes analyser. 

Her henviser han også til, at Danmark i et internationalt perspektiv er forholdsvist alene om atomkraftsmodstanden.

Rapporterne er finansieret af Novo Nordisk Fonden, hvor bestyrelsesformand Lars Rebien Sørensen er kendt fortaler for atomkraft. Ifølge fondens kommunikationschef, Steffen Lüders, har tænketanken haft fuld metodefrihed, og fonden har ikke blandet sig i konklusionerne.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle