Tit syg tit fyret
En medarbejder med mange og hyppigt tilbagevendende sygedage står før i fyringskøen end sin mere regelmæssige kollega herunder den langtidssygemeldte. Det viser en undersøgelse som Capacent har lavet for CABI Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats.
Undersøgelsen har deltagelse af den personaleansvarlige i 403 forskellige virksomheder, der har svaret på, hvilken betydning finanskrisen har for virksomhedens sociale engagement, herunder sygefravær. Et af de mere bemærkelsesværdige resultater er, at 24 %, eller næsten hver fjerde af de adspurgte, ville vælge at fyre de medarbejdere der var oftest syge, hvis de kom i en situation, hvor afskedigelser var uundgåelige. Det omfatter dog ikke de langtidssygemeldte. Dem ville kun tre procent nemlig skille sig af med og det er der en god grund til.
”Undersøgelsen viser, at mange virksomheder bruger finanskrisen til at komme af med de medarbejdere, som klatsygemelder sig. Det hyppige og korte fravær er en stor belastning for ledelse og raske kollegaer, fordi det skaber produktionsforstyrrelser. Virksomhederne kan i mange tilfælde planlægge sig ud af de langvarige fraværsforløb, men når så få vil skille sig af med de langtidssyge, er det også et signal om, at det sociale engagement er intakt. Det er meget positivt,” siger Camilla Høholt Smith, CABI’s temaleder for sygefraværsområdet.
Det korte sygefravær kan desuden begrænses med relativt enkle midler. Ansvaret ligger hos lederen for at skabe et på flere fronter sundt arbejdsmiljø.
”Vi ved, at god trivsel på arbejdspladsen spiller en stor rolle. Derudover er det vigtigt at have nogle klare rammer for, hvordan sygefraværet bliver håndteret, så alle ved, hvad der gælder. Og så må lederen ikke være bange for at tage sygefraværssamtalen med medarbejderne,” slutter Camilla Høholt Smith.