Tekstilarbejdere kan ringe og fortælle om misbrug

To services giver arbejdere i tekstilproduktionen i bl.a. Bangladesh mulighed for at ringe direkte til en tast-selv-tjeneste, hvor de kan fortælle om forholdene på deres arbejdspladser. Indtil videre er børnearbejde blandt de største problemer.

Tekstilarbejdere i bl.a. Bangladesh har gennem et stykke tid haft mulighed for at ringe til to amerikanske telefonsystemer og fortælle om forholdene på deres arbejdspladser. Foto: Jankie.

05.10.2016

CSR.dk

Kontrolbesøg, overvågning via repræsentanter, uanmeldte inspektioner og forskellige spørgeskemaer er blandt de mest udbredte metoder, når nogle af verdens store sports- og modetøjsbrands forsøger at få et nærmere indblik i produktionsforholdene for medarbejderne i deres ofte vidtstrakte og uigennemskuelige forsyningskæder.

Læs også: Flere globale brands giver indsigt i leverandørkæder

På det seneste har en ny, mere direkte mulighed så set dagens lys. To amerikanskbaserede tjenester giver nemlig hundredtusindvis af arbejdere mulighed for at ringe gratis via deres mobiltelefoner til en tast-selv-tjeneste, hvor de via simple ja/nej-spørgsmål kan rapportere anonymt og misbrugsforhold på deres arbejdspladser, skriver Reuters.

Ideen bag de to systemer, Laborlink og LaborVoices, er at give de store mærkevarer en tidligere advarsel omkring problemer i selv de fjerneste led i deres forsyningskæder, når det kommer til overholdelsen af de stadigt strengere regler, der bliver indført i flere og flere produktionslande for at bekæmpe forskellige former for udnyttelse og moderne slaveri.

Høj risiko for børnearbejde
Ifølge en analyse fra LaborVoices, har over 5.000 arbejdere fra fabrikker i Bangladesh benyttet sig af muligheden for at ringe ind og svare på spørgsmål såsom ”Bliver du behandlet ordentligt?”, ”Bliver løn udbetalt til tiden?”, ”Er brandudgangene låst?”, ”Har du set børnearbejdere?”.

Her er sidstnævnte emne blandt de mest udbredte problemer, med en femtedel, der peger på det som en ”høj risiko”, og det illustrerer meget godt potentialet i den teknologiske tilgang, siger selskabet.

”Udbredelsen af mobiltelefoner er udviklingslandene er mere end 90 procent i dag, så det er en åbenlys teknologi at inddrage for at forbedre transparensen og ansvaret i forsyningskæderne. Systemet kommer rundt om de mange begrænsninger, der plager traditionelle kontrolbesøg, som er langsomme, tilfældige og kan være upræcise, fordi arbejderne er bange”, siger direktør i LaborVoices, Ayush Khanna, til Thomson Reuters Foundation.

Mere præcist ringede 5.239 arbejdere fra 85 fabrikker i hovedstaden Dhaka og den sydlige provinsby Chittagong til LaborVoices i løbet af årets første seks måneder. De kom ifølge Ayush Khanna fra fabrikker, der producerer for globale mærker som Walmart, Target, Zara, Adidas, H&M og Levi's. Herudover følger LaborVoices også syriske migrantarbejder i den tyrkiske tøjindustri.

Telefonsystem løser ikke problemerne alene
Det andet system, Laborlink, har ifølge sine egne opgørelser haft kontakt med over 750.000 arbejdere fra Colombia til Kina, men selvom der på denne måde er blevet kastet et nyt lys over nogle langt henad vejen kendte problemer, så løser det ikke sagerne i sig selv, påpeger en observatør.

”En af de store udfordringer for virksomheder med leverandører langt væk fra deres hjemmemarkeder er, hvordan de kan høre direkte fra deres arbejdere. I den sammenhæng er de her opringninger en et godt system at have, men det kan ikke afløse kontrolbesøg og bedømmelser. Vi har brug for begge dele for at tackle de store emner i forsyningskæderne,” siger co-director for Center for Business and Human Rights ved NYC Stern School of Business i New York, Sarah Labowitz.

Læs også: H&M med på liste over bedste etiske virksomheder

Bangladesh er verdens næststørste producent af tøj til det vestlige marked, kun overgået af Kina, og beklædning udgør 80 procent af landets eksport og beskæftiger omkring fire mio. arbejdere. De får en minimumsløn på 68 dollars (godt 450 kr.) om måneden, sammenlignet med $280 (knap 1870 kr.) i Kina.

-AK

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)