Take back-ordninger er hjertet i cirkulært byggeri

Hvordan kommer brugte materialer i brug i nyt byggeri og anlæg? Ved at virksomheder samler dem ind. Ny rapport undersøger hvordan i byggesektoren.

Producent af gulvløsninger, Tarkett, indsamler og genbruger en række materialer. Foto: Circle House Lab..

28.04.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Jo længere vi kan bruge byggeprodukter, jo mindre træk udgør de på jordens ressourcer.  Og hvis de ikke længere kan bruges som de er, er det næstbedste, at de kan genanvendes til andre formål og på den måde erstatte produktionen af nye produkter.

Hvis sidstnævnte skal kunne lade sig gøre, er der nødt til at være systemer, der sørger for at holde materialerne i brug. Et af de første led i et sådant system er take back-ordninger, hvor producenter hjemtager enten egne eller andres produkter for at anvende dem i nye. Take back-ordninger er på mange måder kernen i den cirkulære omstilling.

Virksomhedspartnerskabet Circle House Lab, hvor 120 virksomheder fra den danske byggebranche afsøger cirkulære løsninger, har derfor undersøgt, hvor langt virksomhederne i byggebranchen er kommet med at udvikle gode take back-modeller og hvordan modellerne ser ud. Undersøgelsen er netop udkommet i et såkaldt Green Paper.

Stort behov, umodne svar
Undersøgelsens hovedkonklusion er, at der pågår mange eksperimenter i byggebranchen, og mange aktører er på vej med gode modeller, understøttet af kommende lovgivning om udvidet produktansvar og bæredygtigt byggeri.

Tal på byggebranchens materialer og affald

  • Branchen genererer 374 mio. tons bygge- og nedrivningsaffald om året i EU, hvilket er den største afaldsstrøm målt på masse.
  • Det gennemsnitlige værditab på brugte byggematerialer er i dag 95 procent.
  • Afskrivninger af byggematerialers værdi i det byggede miljø udgør hvert år omkring 15 trillioner kroner (15 millioner milliarder).

Kilde: Green Paper 05, Circle House Lab

Det står dog også klart, at der mangler ganske meget viden om, hvordan træ, beton og stål bedst genbruges og genanvendes, f.eks. om hvordan man kan leve op til krav om renhed i genanvendte materialer, og om hvordan virksomheder kan dokumentere og spore produkter. To forhold, som skal på plads, hvis man skal kunne benytte genanvendte materialer uden at gå på kompromis med sikkerhed, sundhed og kvalitet.

Der er således brug for mere samarbejde og mere videndeling, så både bygherrer og materialeproducenter får et bedre udgangspunkt for deres beslutninger, og så markedet for disse materialer kan modnes, hvilket der er et betydeligt behov for. 

Der er desuden brug for at udvikle scenarier for, hvordan man kan udnytte brugte ressourcer på måder, så deres genbrug ikke blot fører til et træk på nye ressourcer et andet sted i produktionssystemet. Som eksempel på dette nævnes, at brugt beton i dag anvendes ved anlægning af veje. Hvis denne materialestrøm stopper, fordi man udvikler nye og mere avancerede måder at genanvende betonen på, kan konsekvensen være, at man i stedet skal hente grus i de i forvejen pressede grusgrave, hvilket heller ikke er hensigtsmæssigt.

Tre typer take-back
Rapporten viser med en række velbeskrevne virksomhedscases, at forskellige virksomheder i dag har etableret vidt forskellige adgange til rest- eller brugte ressourcer. Tre hovedmodeller træder dog frem:

  1. Tilbagetagning af egne produkter, hvor f.eks. bygherrer genbruger tegl, fliser, vinduer og lignende i nye byggerier, tæppevirksomheder tager egne produkter tilbage, behandler dem og bruger materialerne i nye produkter, eller anlægsprojekter genbruger jord.
  2. Leverandøraftale om andres restprodukt, hvor nedrivere og bygherrer videresælger nedtagne produkter og materialer eller skrothandlere opkøber jern og andre materialer.
  3. Platforme for genbrug og genanvendelse, hvor aktører sælger og formidler brugte tegl, fliser, vinduer etc, eller fra en anden branche Dansk Retursystem, der er ejet af bryggeribranchen og som både indsamler flasker mm., bearbejder dem og sælger plasten videre til omsmeltning.

I rapporten kan man således læse om gulvproducenten Tarkett, som bruger materialer fra bilindustrien og i stigende grad tjener penge på leasingmodeller. Eller om designvirksomheden Stykka, som har digitaliseret dialogen med deres producenter, hvilket vil gøre det
muligt at genbruge køkkenelementer i massivt træ.

Circle House Lab Green Paper 05: Take back kan downloades her

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri 2021

Mange nye tilbud og krav til at gøre bygninger og branchen mere bæredygtig vælder frem i form af certificeringer, bygningsreglementsændringer, materialer og cirkulære modeller. Vi ser på, hvor der kan sættes ind og hvem har gode løsninger?

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

22.02.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark