Tøjmilliardær giver sin virksomhed væk til klimakamp

Stifteren af tøjvirksomheden Patagonia har designet en i USA hidtil uset ejerskabsstruktur, som sikrer at virksomheden i al fremtid vil blive drevet ansvarligt og overskuddet brugt på at beskytte planeten.

Patagonia laver tøj i friluftssegmentet, og nu vil alt overskuddet gå til velgørende formål. Arkivfoto..

16.09.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Jorden er nu vores eneste aktionær".

Med den overskrift offentliggjorde stifteren af tøjproducenten Patagonia, Yvon Chouinard,  i går, at han har ændret ejerskabsstrukturen for forretningen. 

Der er således oprettet to nye enheder: The Holdfast Collective, som er en nonprofitorganisation med fokus på at "bekæmpe miljøkrisen og forsvare naturen" og Patagonia Purpose Trust, som ejer alle stemmebærende aktier i virksomheden Patagonia og har som formål at "beskytte vores virksomheds værdier og mission". 

Patagonia beskriver beslutningen som "Instead of going public you could say we're going purpose".  Chouinard og hans familie vil stå i spidsen for såvel Holdfast Collective som Patagonia Purpose Trust. 

Yvon Chouinard fortæller i et intervieww med New York Times, at hans familie har oprettet fonden, så virksomhedens uafhængighed sikres, og så overskuddet på omkring 744 millioner kroner årligt, kan gå til klimakampen.

Planen er, at alle midler, som ikke investeres i Patagonias udvikling, vil blive brugt på at beskytte planeten. Man anslår, at det vil betyde uddeling af knap 750 millioner dollars hvert år, rettet mod klimaforandringer og arealbeskyttelse i hele verden. Ligesom virksomheden vil fortsætte med at donere en procent af salget til grønne græsrodsbevægelser. 

Læs også: Debat: Forbrugerne er ved at miste troen på verdensmålene

Patagonias fokus har siden etableringen for knap 50 år siden været på natur og bæredygtighed, og virksomheden er f.eks. kronjuvelen i B Corp-bevægelsen, hvor de certificerede medlemmer lever op til brede og dybe krav til ansvarlighed og bæredygtighed.

Med overdragelsen vil Yvon Chouinard ikke længere være ejer, men i stedet formand for bestyrelsen. Chouinards to børn får fortsat udbetalt løn af virksomheden. Men familien ejer den ikke længere og vil derfor heller ikke få andel i overskuddet eller udbetalt udbytte. 

For 83-årige Yvon Chouinard, som indtil den nye ejerskabsmodel var verdens måske mest modvillige milliardær, har det i høj grad handlet om at sikre sig, at Patagonia ikke blot blev til en almindelig, ensidigt profit-orienteret virksomhed.

"Det er en stor lettelse, at jeg haf fået orden på mit liv. For os er dette den ideelle løsning," siger han til New York Times.

En kronik på fortune.com af bestyrelsesmedlem for Patagonia, Charles Conn, benytter nyheden om den nye ejerskabsstruktur til at melde klart ud, i den verserende amerikanske krig mod ESG og samfundsansvar. I den skriver han:

"Fortalere for shareholderkapitalismen tror andre målsætninger end profit vil forvirre investorerne. Sludder."

Patagonias nye ejerskabsmodel er hidtil uset i USA og iagttagere bider mærke i, hvordan den ligger helt uden for skiven, når man sammenligner med, hvordan andre milliardærer forvalter deres ansvar i forhold til det omgivende samfund. 

I en dansk kontekst er der dog ikke langt til de erhvervsdrivende fonde, som ejer og forvalter udbyttet fra de fleste af Danmarks største virksomheder, f.eks. Carlsberg, Mærsk og Danfoss, mens de i deres egne aktiviteter lever op til et formål fastsat i en fundats ved fondens oprettelse. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)