Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

I takt med det bliver tydeligt, at klimaforandringerne på en lang række områder rammer skævt, bliver principper om klimaretfærdighed centrale for mange klimabevægelser. Men er samtænkningen af opgør med kapitalisme, kolonialisme og racisme produktivt for klimakampen?

26.03.2025

CSR.dk

Klimaforandringerne er globale, men rammer ikke alle lige hårdt.

Ifølge FN’s Klimapanel var dødstallene fra ekstreme vejrhændelser mellem 2010 og 2020 femten gange højere i de mest sårbare regioner end i de mindst sårbare. Samtidig er det især stater og selskaber med historisk høje udledninger, der i dag har bedst mulighed for at tilpasse sig.

Denne ulighed i konsekvenser har skabt et stigende fokus på klimaretfærdighed. Det handler grundlæggende om, at dem, der har haft størst ansvar for krisen, også skal bære de største byrder i løsningen. Samtidig skal de mest udsatte lande og befolkningsgrupper sikres indflydelse og kompensation.

Begrebet har vundet frem både blandt forskere, aktivister og i internationale processer. I den seneste rapport fra FN’s Klimapanel fremgår det, at historiske uligheder som kolonialisme er blandt de strukturelle årsager til forskellene i sårbarhed over for klimaforandringer. Under COP27 i 2022 blev der oprettet en fond, der skal kompensere udsatte lande for tab og skader.

Klimakamp som systemkritik

I flere klimabevægelser kobles klimaretfærdighed i dag med bredere samfundskritik. Det ses blandt andet hos aktivister som Esther Michelsen Kjeldahl fra Fossilfri Fremtid. Hun var med til at stifte Den Grønne Ungdomsbevægelse og fremhæver, at forståelsen af klimakrisen i stigende grad kobles til ulighed og historisk uretfærdighed.

”Så det var en erkendelse af, at der findes en guldgrube af viden om de globale systemer, som klimakrisen også hænger sammen med, og at det er vigtigt at lytte til de perspektiver”, siger hun til Information.

Kritikere af denne tilgang har dog peget på, at klimabevægelsen risikerer at ekskludere brede grupper ved at koble dagsordenen til andre komplekse problemstillinger. Alligevel fastholder aktivister som Esther Michelsen Kjeldahl, at der er behov for at tale om strukturelle årsager og mobilisere flere grupper i samfundet.

”Vi er grundlæggende interesserede i at mobilisere så mange mennesker som muligt, og jeg synes også, det er smukt, at man kan kæmpe sammen for en kamp, uden at man nødvendigvis mener præcis det samme”, siger hun.

- lhs

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025CSR.dk

Hjælp til at støtte medarbejdere med psykiske lidelser

30.04.2025CSR.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

29.04.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Tænd lys i en mørk tid: Netto donerer lys i forbindelse med 80-året for Danmarks befrielse.

29.04.2025CSR.dk

Flere virksomheder giver fuld løn ved barns sygdom

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001:2022 Foundation – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer i informationssikkerhed med den internationale certificering fra PECB.

Dato

01.05.2025

Sted

Copenhagen

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online