Svært at se at olieselskabers klimahandlinger batter

De forpligter sig til at være en del af løsningen i den grønne omstilling. Men de henter fortsat stigende mængder olie og gas op af jorden og efterforsker nye steder, hvor produktion kan begynde. Forskere langer hårdt ud efter deres troværdighed.

18.02.2022

CSR.dk

Olieselskaberne er for mange en svær nød at knække i den grønne omstilling. På den ene side skal brugen af deres produkter udfases så snart som muligt. På den anden side er der stadig finansielle gevinster at hente, og et åbenlyst behov for de samme produkter på kort sigt.

Derudover har mange af selskaberne sat klimamål og investeret i nye, grønne energiformer. Enten på eget initiativ og andre efter pres fra investorer, aktivister og medarbejdere.  Hvilket nogle fejrer som en sejr for dialog og fortsatte investeringer, så man får adgang til ”rummet”, selskaberne er i. Mens andre mener, at det rum har man haft adgang til i årtier uden at det har afstedkommet den store forandring.

Læs også: Rådgivere skal også stilles til ansvar for greenwashing

Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt selskaberne faktisk gør, det der skal til, for at nå målene?

Ny analyse peger på greenwashing
Forskere fra to japanske universiteter har undersøgt netop dette spørgsmål. De har derfor fortaget den til dato største forskningsbaserede analyse af ExxonMobil, Chevron, Shell og BP, som siden 1965 har stået for mere end 10 procent af de globale CO2-udledninger. Analysen har set på data fra 12 år op til 2020.

Konklusionen er, at virksomhedernes kommunikation udadtil ikke stemmer overens med deres praksis. Der var f.eks. stærkt stigende brug af begreber som klima, low-carbon og omstilling i årsberetninger, især hos BP og Shell, og stadigt flere løfter om handling i strategier. Forskerne havde dog svært ved at finde konkrete aktiviteter og beslutninger, der matchede løfterne, og så i stedet ”…en forretningsmodel, der afhang aldeles af fossile brændstoffer og ubetydelige og ugennemsigtige investeringer i ren energi.” Det skriver The Guardian. 

Gregory Trencher fra Kyoto University i Japan er hovedkraften bag undersøgelsen og mener, at der er god grund til at være skeptisk over for olieselskabernes løfter om nye, grønnere tider.

”Hvis de var ved at bevæge sig væk fra fossile brændstoffer, så ville vi man forvente at se et fald i aktiviteter inden for efterforskning og produktion af samt salg og profit fra fossile brændstoffer. Men så vidt vi kan se, er der bevis for at det modsatte sker,” siger Gregory Trencher.

Det gælder også for de mest ambitiøse af de fire selskaber, Shell og BP, som har lovet et skære i deres investering til efterforskning af fossile brændstoffer, men hvor begge selskaber har øget arealet, hvor de leder efter olie eller gas, i de senere år.

Investeringerne i grøn energi stiger
Selskaberne oplyser ikke selv omfanget af deres investeringer i ren energi, men ud fra deres rapporter til CDP, konkluderer forskerne, at det udgør fra 0,2 procent hos ExxonMobil til 2,3 procent af selskabernes årlige anlægsinvesteringer. En analyse fra det Internationale Energiagentur, anslår dog at olie- og gasselskabernes investeringer i ren energi i 2021 udgjorde omkring fire procent af anlægsinvesteringerne i gennemsnit, et tal som var omkring en procent i 2020, og op mod 10 procent hos nogle europæiske selskaber. 

Læs også: Udvikling af grønt brændstof bliver holdt nede af høje afgifter

The Guardian har indhentet kommentarer fra de fire virksomheder, som indgår i analysen. De genkender ikke det billede af manglende handling, som forskernes analyse tegner, og peger på reorgansiering, strategier på linje med Parisaftalen, nye projekter og samarbejder, samt fremtidige investeringer for 10 milliarder dollars. 

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)