Svært at se at olieselskabers klimahandlinger batter

De forpligter sig til at være en del af løsningen i den grønne omstilling. Men de henter fortsat stigende mængder olie og gas op af jorden og efterforsker nye steder, hvor produktion kan begynde. Forskere langer hårdt ud efter deres troværdighed.

18.02.2022

CSR.dk

Olieselskaberne er for mange en svær nød at knække i den grønne omstilling. På den ene side skal brugen af deres produkter udfases så snart som muligt. På den anden side er der stadig finansielle gevinster at hente, og et åbenlyst behov for de samme produkter på kort sigt.

Derudover har mange af selskaberne sat klimamål og investeret i nye, grønne energiformer. Enten på eget initiativ og andre efter pres fra investorer, aktivister og medarbejdere.  Hvilket nogle fejrer som en sejr for dialog og fortsatte investeringer, så man får adgang til ”rummet”, selskaberne er i. Mens andre mener, at det rum har man haft adgang til i årtier uden at det har afstedkommet den store forandring.

Læs også: Rådgivere skal også stilles til ansvar for greenwashing

Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt selskaberne faktisk gør, det der skal til, for at nå målene?

Ny analyse peger på greenwashing
Forskere fra to japanske universiteter har undersøgt netop dette spørgsmål. De har derfor fortaget den til dato største forskningsbaserede analyse af ExxonMobil, Chevron, Shell og BP, som siden 1965 har stået for mere end 10 procent af de globale CO2-udledninger. Analysen har set på data fra 12 år op til 2020.

Konklusionen er, at virksomhedernes kommunikation udadtil ikke stemmer overens med deres praksis. Der var f.eks. stærkt stigende brug af begreber som klima, low-carbon og omstilling i årsberetninger, især hos BP og Shell, og stadigt flere løfter om handling i strategier. Forskerne havde dog svært ved at finde konkrete aktiviteter og beslutninger, der matchede løfterne, og så i stedet ”…en forretningsmodel, der afhang aldeles af fossile brændstoffer og ubetydelige og ugennemsigtige investeringer i ren energi.” Det skriver The Guardian. 

Gregory Trencher fra Kyoto University i Japan er hovedkraften bag undersøgelsen og mener, at der er god grund til at være skeptisk over for olieselskabernes løfter om nye, grønnere tider.

”Hvis de var ved at bevæge sig væk fra fossile brændstoffer, så ville vi man forvente at se et fald i aktiviteter inden for efterforskning og produktion af samt salg og profit fra fossile brændstoffer. Men så vidt vi kan se, er der bevis for at det modsatte sker,” siger Gregory Trencher.

Det gælder også for de mest ambitiøse af de fire selskaber, Shell og BP, som har lovet et skære i deres investering til efterforskning af fossile brændstoffer, men hvor begge selskaber har øget arealet, hvor de leder efter olie eller gas, i de senere år.

Investeringerne i grøn energi stiger
Selskaberne oplyser ikke selv omfanget af deres investeringer i ren energi, men ud fra deres rapporter til CDP, konkluderer forskerne, at det udgør fra 0,2 procent hos ExxonMobil til 2,3 procent af selskabernes årlige anlægsinvesteringer. En analyse fra det Internationale Energiagentur, anslår dog at olie- og gasselskabernes investeringer i ren energi i 2021 udgjorde omkring fire procent af anlægsinvesteringerne i gennemsnit, et tal som var omkring en procent i 2020, og op mod 10 procent hos nogle europæiske selskaber. 

Læs også: Udvikling af grønt brændstof bliver holdt nede af høje afgifter

The Guardian har indhentet kommentarer fra de fire virksomheder, som indgår i analysen. De genkender ikke det billede af manglende handling, som forskernes analyse tegner, og peger på reorgansiering, strategier på linje med Parisaftalen, nye projekter og samarbejder, samt fremtidige investeringer for 10 milliarder dollars. 

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

06.09.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i 2024

05.09.2024CSR.dk

Tre tunge spillere vil sammen styrke ejendomssektorens grønne omstilling

04.09.2024CSR.dk

Pensionsselskaberne rykker på den grønne omstilling

02.09.2024Industriens Fond

Sponseret

Virksomheder bliver nødt til at forsøge at forudsige fremtiden

30.08.2024VIA University College

Sponseret

For få danskere har den indre bæredygtighed der er nødvendig for at nå klimamålene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Introduktion til UN Global Compact & ESG-værktøjer

Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet UN Global Compact? Til dette informationsmøde fortæller vi, hvordan vi kan understøtte bæredygtig fremdrift i jeres virksomhed, mens Louise Funch, Senior Sustainability Manager, Communication, Sustainability & Public Affairs hos Salling Group fortæller om deres erfaringer som medlem af UN Global Compact.

Dato

11.09.2024

Tid

10:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Sep. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.09.2024

Tid

15:00

Sted

Online