Sunde virksomheder har styr på deres CSR

CSR-manager Irene Quist Mortensen fra Grundfos er ikke i tvivl om, at social ansvarlighed blandt virksomheder kommer til at fylde stadig mere i fremtiden. ”Både fordi der er et stigende ønske om at bidrage til at skabe et velafbalanceret samfund og fordi god opførsel altid vil kunne aflæses på bundlinien”, mener hun.

09.02.2009

CSR.dk

”Alle nyere undersøgelser peger på, at de fleste mennesker foretrækker at lade sig ansætte på arbejdspladser, som opfører sig socialt ansvarligt - både i forhold til den enkelte og i forhold til det omgivende samfund.” Det siger Grundfos’ CSR-manager, Irene Quist Mortensen. Hun afviser samtidig, at det kun er store virksomheder, som endnu har indført en kodeks for social ansvarlighed: ”Ganske vist er det overvejende de større virksomheder, som har en formaliseret CSR-politik. Imidlertid er der efterhånden overraskende mange mindre virksomheder, som har gjort en indsats for f.eks. at integrere svage grupper i samfundet. De har ikke udarbejdet bæredygtighedsrapporter eller andre fine manualer for Corporate Social Responsibility og de slår i det hele taget ikke så meget på tromme for deres sociale og etiske værdier. De håndhæver dem blot i praksis”, siger Irene Quist Mortensen, der selv har en faglig baggrund som cand. mag i antropologi og kommunikation.
Hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at CSR i fremtiden kommer til at fylde stadig mere i relation til at skabe et velafbalanceret samfund.
”Lige for tiden er det afgjort klimaudfordringen, som fylder mest, når virksomheder udtænker en CSR-politik. Det synes dog at blive stadig mere klart, at alle virksomheder må tage et ansvar for at de samfund, hvor de driver handel, også fungerer på en menneskeværdig måde. Det bedste argument for at indføre CSR, er i al sin enkelhed, at man skal opføre sig ordentligt, også når man driver forretning. Der er kommet mange bud på, hvordan CSR giver værdi for en virksomhed samt hvordan social ansvarlighed kan aflæses på bundlinien. Grundlæggende handler det imidlertid om at man vil dette her - og når CSR først er indført, vil det medføre nogle positive afledte effekter.

Adgangen til nye netværk
I en tid med lav arbejdsløshed, betyder et godt omdømme f.eks., at det er lettere at rekruttere personale. En virksomhed, som konsekvent nægter at samarbejde med udenlandske underleverandører, der benytter sig af børnearbejde - eller som afviser leverandører, der lader deres medarbejdere arbejde i farlige kemikaliedampe, vil hurtigt blive respekteret for sin beslutsomhed. Og respekten opnås både fra forbrugere og fra det øvrige erhvervsliv.
Samtidig får virksomheden ofte adgang til en række innovative netværk, og via disse får man indflydelse på den dagsorden som knytter sig til de globale udfordringer – det kan være klimadebatten, fattigdomsbekæmpelse eller knaphed på vand. Dette har atter betydning for, hvordan virksomheder kan bidrage med innovative løsninger i deres produktudvikling”, mener Irene Quist Mortensen.

Pioneren i Bjerringbro
Hendes egen arbejdsplads, Grundfos i Bjerringbro, har været pionér inden for CSR.
Virksomhedens stifter, Poul Due Jensen, voksede op på en fattiggård. Derfor var hele idéen om at tage sig af det omgivende samfund og støtte de svage, en del af hans menneskesyn. Af samme grund har CSR - længe før begrebet blev kendt - været en integreret del af pumpekoncernens filosofi.
Allerede i 1968 oprettede Grundfos således sine såkaldte fleksværksteder. Målet er, at tre procent af de ansatte skal være ansat under særlige vilkår. Det drejer sig om mennesker med fysiske eller psykiske handicaps, kriminelle, langtidssyge samt flygtninge. I dag har Grundfos fleksværksteder i såvel det danske moderselskab som i sine udenlandske datterselskaber.

Ledelsen skal gå forrest
”Fleksværkstederne handler i høj grad om at vise samfundssind samt om i praksis at indføre det rummelige arbejdsmarked, som er en del af dansk social- og beskæftigelsespolitik”, mener Irene Quist Mortensen. Hun understreger dog samtidig, at CSR kun lykkes, hvis ledelsen går forrest og bakker den vedtagne politik op: ”Det skal være en del af virksomhedens forretningsgrundlag. Kun herved kan medarbejderne engageres i CSR, så det også bliver en del af selve virksomhedskulturen”
Som udvikler af miljøvenlig energiteknologi, har Grundfos i sin CSR-strategi særligt fokus på klimadebatten, og deltager aktivt i en lang række aktiviteter op til klimatopmødet i København næste år.
”At forholde sig til de store globale udfordringer er en del af de visioner vi ønsker at realisere i vores måde at drive forretning på. Det indebærer også, at vi stiller krav til vores leverandører om at de skal følge FN’s principper om Global Compact. Hertil har vi nedskrevet en Code of Conduct for leverandørerne. Vi accepterer således ikke, at de benytter sig af børnearbejde, lige som de selvfølgelig skal overholde gældende love om arbejdsmiljø. Vi samarbejder med et internationalt audit-firma, som hjælper med at kontrollerer vores underleverandører.”
Irene Quist Mortensen er ikke i tvivl om, at økonomisk sunde virksomheder tænker langsigtet, og er kendetegnede ved, at de har styr på deres CSR. Hun tror samtidig, at ønsket om social ansvarlighed gennem alle virksomhedens led, vil blive et endnu tydeligere krav fra virksomhedernes topledelse.
”Ledelsen vil melde meget klart ud om, hvorledes man vil agere - også i globale sammenhænge,” vurderer Grundfos’ CSR-manager.

Vil påvirke lovgivningen
For nylig deltog hun i en konference i Sydafrika, arrangeret af World Business Council for Sustainable Development. Det er et netværk bestående af godt 200 af verdens største internationale virksomheder.
”Dette netværk repræsenterer virksomhedernes stemme i forhold til de globale problemer, som verden står over for, eksempelvis klima, fattigdom, mangel på rent vand samt forskydninger i de globale vækstcentre. Og disse virksomheder ønsker at gøre en forskel. De kan gøre det, fordi de til sammen er så indflydelsesrige, at de kan lægge en særdeles stærk vægt bag deres ord. Således har de udarbejdet en køreplan til FN’s klimakonference i København til november. Herved søger de at påvirke de rammer og den lovgivning, som skal være til stede, hvis det skal lykkes at fremme salget af bæredygtige produkter. Derved kan de også bidrage til at løfte udviklingen i alle afkroge af jorden. At forholde sig aktivt til social ansvarlighed, strækker sig med andre ord lige fra det meget lokale og nære til det globale. Social ansvarlighed er derfor ikke længere noget, vi har patent på her i de nordiske velfærdssamfund”, siger Irene Quist Mortensen.

www.csr.dk/strategi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus