Storbanker i åbent brev: Vi kan ikke ignorere de åbenlyse klimarisici

En gruppe på 36 af verdens største banker og finansielle organisationer anerkender de akutte risici forbundet med klimaforandringerne, og kommer i en ny rapport med seks bud på, hvordan sektoren kan lave klimarelaterede udmeldinger om til konkret handling.

Bank of England er blandt medlemmerne i NGFS, der er sat sammen for at danne den finansielle sektors spydspids i kampen mod klimaforandringerne..

29.04.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Ikke alene er klimaforandringerne og den medfølgende globale opvarmning en enorm trussel mod mennesker over hele verden, udviklingen er også ekstremt omkostningstung for verdenssamfundet. Hvis vi skal leve op til de målsætninger, klodens regeringer har fremsat i Parisaftalen, så vil det derfor kræve massiv kapital støtte.

Læs også: Organisationer opfordrer banker til at sikre mål i Paris-aftalen

Sådan skriver guvernørerne fra Bank of England, Mark Carney, og Banque de France, François Villeroy de Galhau, sammen med formanden for Network for Greening the Financial System (NGFS), Frank Elderson, i et åbent brev, hvor de på netværkets vegne tager stilling til netop klimaforandringerne.

I brevet peger parterne på, at det primære ansvar for at udvikle klimapolitik ligger hos regeringerne, og at den private sektor vil afgøre, hvor succesfuld, omstillingen bliver. ”Men som finansielle beslutningstagere og forebyggende kontrollanter (prudential supervisors, red.) kan vi ikke ignorere de åbenlyse risici foran os”, lyder det.

Det var på den baggrund, at NGFS, der for nylig fik Danmarks Nationalbank blandt medlemmerne, blev skabt i 2017. Netværket tæller i dag 36 medlemmer og seks observatører, som nu mener, at det er tid til handling på klimafronten ved at gøre det finansielle system grønnere.

Seks anbefalinger; åbenhed i centrum
I en ny rapport, “A call for action - Climate change as a source of financial risk”, serverer gruppen derfor seks anbefalinger rettet mod centralbanker, politikere, finansielle institutioner og andre interessenter for at styrke deres rolle i føromtalte omstilling og håndteringen af de miljø- og klimarelaterede risici.

De første fire anbefalinger skal tjene til direkte inspiration for bankerne og deres drift, mens de sidste to mere er adresseret til de relevante lovgivere etc., der skaber rammerne for bankernes arbejde.

  1. Integrering af klimarelaterede risici i monitorering af finansiel stabilitet og mikro-supervision. Dette step omfatter en grundig kortlægning af alle fysiske og omstillingsmæssige risici og hvordan disse kan/vil påvirke fremtiden, samt hvordan sektoren kan samarbejde for at håndtere udfordringen.
  2. Integrering af bæredygtighedsfaktorer i egne porteføljer. Bankerne bør lede pr. eksempel, mener NGFS. Det indebærer at de tager højde for bæredygtighed i sine investeringer af egne midler, pensionsfonde, reserver etc. Derudover vil NGFS også undersøge, om denne tilgang kan udvides til at omfatte central- og nationalbankernes egentlige mandag i form af monetær politik.
  3. Håndtering af data. NGFS vil gerne have ’bygget bro over datagabet’, hvorfor man anbefaler, at de relevante offentlige myndigheder offentliggør viden om klimarisikobedømmelse. Konkret foreslår netværket at oprette en arbejdsgruppe for alle interesserede parter.
  4. Skabe opmærksomhed og intellektuel kapacitet og understøtte teknologisk assistance og videndeling. NGFS opfordrer centralbankerne, de finansielle institutioner osv. til at opbygge kapacitet og samarbejde internt og eksternt for at forbedre forståelsen af, hvordan klimarelaterede faktorer bliver til finansielle risici og muligheder, herunder gennem teknologisk udvikling.
  5. Opnå robust og ensartet international gennemsigtighed om klima- og miljørelaterede risici. Åbenhed om klimatruslen er essentiel, mener NGFS, og derfor opfordrer man alle til at følge anbefalingerne fra den såkaldte Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), herunder med yderligere politisk opbakning.
  6. Støtte udviklingen af en taksonomi for økonomiske aktiviteter. NGFS vil skabe en form for fælles sprog, der kan øge transparensen omkring hvilke økonomiske aktiviteter, der dels bidrager til den grønne omstilling, og dels er mere udsatte for klima- og miljørelaterede risici. Taksonomien skal hjælpe de finansielle institutioner med at identificere, bedømme og håndtere disse risici, hjælpe dem til en bedre forståelse for risici kontra aktiver, og hjælpe med at mobilisere kapital til grønne og low-carbon-investeringer i tråd med Parisaftalen.

Medlemmer af NGFS (pr. 17/4-2019)

Banca d’Italia, Banco de España, Banco de México, Banco de Portugal, Bank Al Maghrib, Bank of Canada, Bank of England, Bank of Finland, Bank of Greece, Bank Negara Malaysia (Central Bank of Malaysia), Bank of Thailand, Banque centrale du Luxembourg, Banque de France / Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution (ACPR), Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin), Central Bank of Hungary, Central Bank of Ireland, Danmarks Nationalbank, De Nederlandsche Bank, Deutsche Bundesbank, European Banking Authority, European Central Bank, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA), Finansinspektionen (Swedish FSA), Finanstilsynet (Norwegian FSA), Japan FSA, Monetary Authority of Singapore, National Bank of Belgium, Norges Bank, Oesterreichische Nationalbank, People’s Bank of China, Reserve Bank of Australia, Reserve Bank of New Zealand, Sveriges Riksbank, Superintendencia Financiera De Colombia, Swiss National Bank og Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA).

I brevet påpeger forfatterne, at succesen for disse anbefalinger hænger på to faktorer: international åbenhed om risici og muligheder forbundet med klimaforandringerne, og et passende klassificeringssystem, der kan identificere, hvilke økonomiske aktiviteter, der bidrager til den grønne omstilling.

’Hvis den finansielle sektor reagerer og følger disse anbefalinger, så er vi to skridt tættere på at sikre en ordentlig omstilling til en low-carbon-økonomi’, lyder det i brevet. Men som forfatterne også påpeger, så er de ’udfordringer, vi står overfor, uden sidestykke, presserende og analytisk svære.’

Læs også: Etiske investeringer vinder frem i de danske banker

Der er meget på spil, og det finansielle system har en nøglerolle i omstillingen. Så længe temperaturer og verdenshave fortsætter med at stige, ’vil banker og institutioner ligeledes fortsætte med at hæve barren for at håndtere klimarisici og gøre det finansielle system grønt’, fastslår bankfolkene i brevet afslutningsvis.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

23.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024BSR

Sponseret

The Elephant in the Sustainability Room

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online