Som et skib uden kaptajn

Hvis jeg var miljøminister, ville jeg nok ikke få sovet de første par måneder, fordi der var så meget at gå i gang med. Mit første mål ville dog være at få iværksat en plan for Danmarks natur. Alt for længe har vi manglet en vision for, hvilken natur vi vil have i Danmark, hvor den skal være, hvor meget den skal fylde, og hvilken kvalitet den skal have. Som et skib uden kaptajn har vi sejlet i forskellige retninger og kun af og til rettet kursen lidt op, når EU truede med sagsanlæg.

07.11.2008

CSR.dk

Vi mangler en egentlig Naturplan for Danmark, der kan udstikke ny retning og sætte en ny vision op. SF har for nyligt fremlagt sin Naturplan Danmark, som netop rummer en sådan ny vision for Danmarks natur. Her opsætter vi et klart mål for, hvor meget af landet, der skal være natur i 2050, ligesom vi for første gang definerer helt klart, hvad natur er.
Og det er på høje tid med en ny kurs. Danmark dratter ned af de internationale ranglister, når det kommer til miljøpolitikken. Det amerikanske universitet Yale offentliggjorde tidligere på året en opgørelse over, hvordan det går de forskellige lande på miljøområdet. Her ligger Danmark på en foruroligende 26. plads efter lande som Litauen, Albanien og Ungarn, mens vores naboer i nord Sverige, Norge og Finland besætter hhv. 2., 3. og 4. pladsen. Ikke ligefrem det man forstår ved at være ”grønt foregangsland”.

Frivillige aftaler virker ikke
Også OECD har været efter Danmark. I deres seneste gennemgang af Danmarks miljøpolitik (2007), står der bl.a. om naturområdet:
Landbruget, urbaniseringen og øget infrastrukturudvikling har fortsat en negativ indvirkning på naturen og den biologiske mangfoldighed. Handlingsplanen for biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse savner klare tidsbestemte mål. Mål for bevarelse af den biologiske mangfoldighed mangler. I 2006 indledte Europa-Kommissionen en overtrædelsesprocedure mod Danmark for overtrædelse af både fugle- og habitatdirektivet.
Den miljøpolitik, der bliver ført i Danmark i øjeblikket, fører altså til en forringelse af Danmarks natur i stedet for en forbedring. Det er ikke tilfældigt, hvis du har set færre sommerfugle de senere år, for vi mister stadig mange dyre- og plantearter hvert år. Danmarks natur er også under pres fra arter, der kommer til os udefra: vores haver invaderes af dræbersnegle og vores have af dræbergopler. Hvis ikke vi får styrket den danske natur, vil vi se endnu flere danske arter bukke under og nye dukke op, og denne proces vil blive speedet op af klimaændringerne.
En af de store kilder til, at naturen er under så hårdt pres, er landbrugets udledninger af kvælstof, fosfor og pesticider. De frivillige aftaler med dansk landbrug virker med al tydelighed ikke: landmændene sprøjter mere end tidligere år, behandlingshyppigheden er steget væsentligt siden regeringen kom til i 2001, man har ikke fået styr på kvælstofudledningerne, og så er der ikke blevet oprettet de 40.000 ha randzoner, som landbruget forpligtede sig til i Vandmiljøplan III – tværtimod er der ifølge nye opgørelser fra DMU forsvundet 4.000 ha i samme periode, hvor de 40.000 skulle være oprettet.
En Naturplan må ikke pakkes ind i en vækststrategi for landbruget, sådan som regeringen lægger op til med sin ”Grøn vækst”-strategi, men det er klart, at til en Naturplan hører også en ny kurs for dansk landbrug, der indebærer et helt andet ambitionsniveau med hensyn til implementering og udvikling af ny miljøteknologi (en satsning, der på sigt gerne skulle føre til endnu et grønt eksporteventyr for Danmark).

Axelborg skal ikke bestemme naturpolitik
Som miljøminister ville jeg – ud over at overtale min kollega fødevareministeren til at få styr på landbruget – sætte SF’s naturplan i værk. Planen indeholder 4 klare mål og 10 virkemidler, der kan bringe os tilbage i klasse med vores nordiske kollegaer og stoppe tabet af dyre- og plantearter. Den vigtigste målsætning drejer sig om, at 35 % af Danmark skal være naturarealer (heraf skal de 3,5 % være vild natur). Det efterlader stadig 2/3 af landet til intensiv dyrkning og bebyggelse. De tre forskellige former for arealer skal være klart definerede: vild natur (3,5 %) skal lades urørt bortset fra, at der skal ryddes stier, så befolkningen har adgang, naturarealer (31,5 %) må ikke gødes, sprøjtes, drænes eller bebygges og resten (65 %) må udnyttes intensivt som nu. Der skal udarbejdes en arealforvaltningslov, der gør det helt klart, hvilke typer land, man har hvor, således at den enkelte lodsejer ikke er i tvivl om, hvilke regler der gælder på hans grund (modsat i dag, hvor arealer kan vokse ud og ind af naturbeskyttelsen). En sådan klargørelse ville også bane vejen for en regelforenkling, som kan lette livet for den enkelte borger, kommunerne og staten.
Dertil kommer udarbejdelsen af en sammenhængende planlægning fx i forhold til kystbeskyttelse Hvilke områder skal gives helt fri til naturen, hvilke områder skal beskyttes med diger? Det kræver en samlet indsats sådan at det ene kystområde ikke bare skubber et problem videre til den næste kommune og kyststrækning. Dertil kommer en udlægning af 10 % af de danske have til fiskeri- og forstyrrelsesfri områder. Dette ville medføre, at fiskene havde visse områder, hvor de kunne yngle i fred – og ligesom vi har set med jagten, så er jagten på de ikke-fredede områder blevet bedre, fordi fuglene har steder at søge tilflugt.
En sådan Naturplan for Danmark ville altså være banebrydende, fordi den ville medføre, at vi fik en klar strategi for udviklingen af Danmarks arealer og Danmarks natur. Den ville medføre en fordobling af Danmarks natur (areal) og hjælpe til at vende tilbagegangen af dyre- og plantearter samt deres levesteder i Danmark til fremgang. Planen ville ligeledes få stor betydning for Danmarks muligheder for at leve op til EU’s vandrammedirektiv og Natura2000 direktiver, da den ville medføre renere grundvand og mindre iltsvind i søer og fjorde. Derudover ville det være nyt, at vi fik klare definitioner på, hvad der er natur og hvad der ikke er, hvilket ville medføre en helt anderledes god og lovbunden beskyttelse af naturen, så det ikke er kornpriserne eller Axelborg, der bestemmer Danmarks naturpolitik.

Skandaløs braklægningsplan
Hvis vi havde haft en Naturplan for Danmark ville regeringens skandaløse brakhandlingsplan, der uden hensyn til naturværdierne har ødelagt omkring 20 % af Danmarks lysåbne natur i 2008, aldrig være blevet effektueret, da den ville have været i klar modstrid med planen. Med en Naturplan Danmark tager vi selv ansvaret for at beskytte vores natur og vores havområder (i dag skal EU svinge pisken for at havet bliver beskyttet i Danmark), ligesom vi skaber sammenhængende naturområder. Danskerne - såvel som natur og planter - skal kunne vandre i grønne korridorer og natur fra Skagen til Tysklandsgrænse og fra Blåvandshuk til Dragør.
Marianne Jelved sagde engang, at der ikke var grænser for, hvad man kan få gennemført i dansk politik, så længe man ikke vil have æren for det. Hvis det er rigtigt, så skal jeg nok kigge væk, hvis den nuværende miljøminister hugger lidt fra denne vision. Tag endelig så meget som muligt, ja jeg vil endda tillade regeringen at bruge copy- paste direkte fra SF’s naturplan ind i regeringens kommende ”Grøn Vækst”-strategi, på samme måde, som regeringen tilsyneladende har hentet formuleringerne til store dele af ”Grøn Vækst” direkte fra Landbrugsraadets strategi for landbrugserhvervet.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus