Sol er den bedste og billigste løsning for mange

Energikrisen har sat ekstra gang i etableringen af solcelleanlæg på egen matrikel. Det kan man godt forstå, for man slår to fluer med et smæk uden at skulle have penge op af lommen på forhånd.

Er dit tag det næste, der skal opsættes solcelleanlæg på? Det kan være et Kinderæg af grøn omstilling, stabile prise og forsyningssikkerhed på en gang. Foto: NRGreen.

16.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Dansk erhvervslivs elregning stak af i 2022. Hvor virksomhederne i andet halvår af 2019 betalte 3,5 milliarder kr., viste en undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv i august 2022, at man forventede at skulle aflevere op mod 20 mia. kr. for el i andet halvår af 2022.

Selvom priserne løjede noget af mod slutningen af 2022, så er det ikke mærkeligt, at virksomheder leder mere ihærdigt efter ikke blot måder at nedsætte forbruget, men også alternative forsyningsformer. Og hvis man tænker sig godt om, vælger man noget, der også bidrager til at reducere ens virksomheds CO2-udledninger.

Etablering af solcelleanlæg på egne faciliteter er en løsning, der både kan etablere forsyningssikkerhed til faste priser og reducere mængden af udledninger. Netop sådanne projekter hjælper virksomheden NRGreen, som er partner på CSR.dk, med at få fra idé til virkelighed. 

”Det er helt enkelt. Hvordan kan man hurtigst og billigst få sikret og dækket noget af mit energiforbrug? Det kan man kun med solceller. De er billigst pr kWh at implementere holdt op mod vind og biomasse – og der er kun de tre at vælge mellem. Så der er ikke så mange muligheder, hvis man gerne vil holde det på egen matrikel,” siger Andrew Peck, der er partner og administrerende direktør i NRGreen.

”Derudover får du en forudsigelig pris på dele af din energi, og det er meget værd i dagens energimarked,” fortsætter han.

Kortere tilbagebetaling giver stigende efterspørgsel
Virksomheden har da også mærket en tydelig vækst i efterspørgslen i forbindelse med de stigende energipriser.

”Flere kigger i retning af løsninger som vores for at opnå selvforsyning. Den aktuelle krise har været en øjenåbner for mange, ift. hvor sårbar en virksomhed er over for udsving i energipriserne,” siger Andrew Peck.

”Opfattelsen af, hvad en fornuftig tilbagebetalingstid er på en investering i et solcelleanlæg, har ændret sig. For et par år siden mente mange, at de kunne investere deres penge bedre i f.eks. nyt produktionsudstyr end i energiforsyning, hvis tilbagebetalingstiden var mere end tre-fire år. Det har ændret sig, og det har tilbagebetalingstiderne også. Vi er gået fra måske 10 år til fem-seks år, på et anlæg der kan leve i 30 år,” siger Lasse Jensen, projektleder i NRGreen.

Fra venstre: Lasse Jensen og Andrew Peck er henholdsvis projektleder og administrerende direktør i NRGReen. Foto: NRGreen..

En one stop shop for selvforsyning
NRGreens kunder vælger typisk at få installeret et solcelleanlæg, der leverer mellem 25-50 procent af deres elforbrug. Fælles for alle kunder er, at samarbejdet begynder med udarbejdelsen af en energirapport, der viser CO2- og energibesparelser, investeringer og økonomi.

”Vi er en one stop shop. Forstået på den måde, at udover at designe projektet for kunden, så installerer vi og står for al myndighedskontakt i form af tilladelser og tilmelding osv. Vi tager ansvar for hele leverancen. Det eneste du skal gøre, er at åbne døren,” siger Lasse Jensen.

Det ansvar omfatter også finansiering af investeringen – hvis kunden ønsker det.

”Nogle kunder har finansieringen klar selv.  Men mange vælger den model, hvor de betaler anlægget med de opnåede besparelser. Vi har gjort det til en del af vores tilbud til markedet, at man ikke selv skal regne økonomien ud,” siger Andrew Peck.

Så hvis man i dag har en udgift på 1.000 kr. til el, og denne med anlægget reduceres til 500 kr., så får NRGreen en andel af besparelsen i en aftalt periode. Resten beholder kunden, så de også kan mærke de lavere energiudgifter.

”Vi er meget optaget af at denne aftale er krystalklar. Alle skal vide, hvad de har at regne med, og man kan være sikker på, at den månedlige ydelse ikke er højere end besparelserne,” understreger Andrew Peck.

Tid er afgørende for virksomheders valg
At gå i gang med at få eget solcelleanlæg er dog stadig et stort projekt for de fleste virksomheder. Så de vil være sikre på, at de er parate, før de trykker på startknappen.

En del af opgaven som leverandør er derfor også at skabe klarhed om, hvad projektet kræver.

”Alle har meget travlt, og der kan frygtes for kompleksiteten, og at projektet bliver en rigtig tidsrøver, der stjæler tid fra at drive forretningen. Derfor er det meget vigtigt, at vi får kommunikeret, at kunden ikke behøver dedikere op til flere medarbejdere til projektet,” siger Andrew Peck.

Gode råd til at komme i gang med solenergi

NRGreen deler gerne ud af sine erfaringer med at beslutte sig for og gennemføre et solcelleanlægsprojekt. De er:

  • Få hjælp til at se om solenergi er relevant for jer. Hos NRGreen begynder man med at få overblik over elforbruget og om sammensætningen af dette egner sig til et solcelleanlæg.
  • Indhent konkrete tilbud og vær sikker på, at I kigger grundigt på, hvilke forudsætninger og valg, der ligger bag tilbuddet. F.eks. produktmærke og dets performancehistorik, hvilke garantier der er med og om der er taget hensyn til spændingsfald i ledningerne og skidt på panelerne i vurderingen af besparelsespotentialet.
  • Sørg for at den øverste ledelse bliver involveret tidligt. NRGreens erfaring er, at paratheden til at gå i gang med et projekt stiger, jo højere oppe i ledelseshierarkiet ideen er født.
  • Spørg! Det er lidt ligesom lån til boligkøb. Det ved de fleste ikke så meget om, så derfor spørger vi i banken og håber på, at vi får god rådgivning.

”Sådan et projekt har nogle bestemte faser, som vi kan udpege på forhånd og prøve at tidssætte. Men også at vi er afhængige af udefrakommende forhold som vi ikke er herrer over. Det skal italesættes, for så oplever vi, at kunden bliver helt rolig. Det handler om at afstemme forventningerne. Og vi gør os meget umage med ikke at love ikke noget, vi ikke kan holde,” siger Lasse Jensen.

Det stopper ikke her
NRGreen er helt sikre på, at fremtiden for deres virksomhed er lysere end nogensinde før.

I både internationale og nationale klimaplaner er solceller, biogas og vindmøller udpeget som nøgler i den grønne omstilling – inklusive den seneste energirapport fra den daværende regering fra april 2022. I den er ambitionen at firedoble den samlede produktion af energi fra sol og landvind.

”Behovet og incitamenterne for at investere i grønne energiløsninger bliver ikke mindre i fremtiden, hvilket vi allerede mærker nu. Et stort antal af virksomheder tilslutter sig den grønne omstilling, og det er vores stigende antal kunder et tydeligt tegn på. Flere virksomheder henvender sig fortsat, mens adskillige af vores allerede eksisterende kunder vælger at udvide deres anlæg,” afslutter Andrew Peck.

Eksempler på NRGreens projekter og kunder kan ses her

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Vejen til nul: køb og salg af energi

For at komme i nul skal al energiforsyning komme fra vedvarende kilder. Hvordan sørger man for, at køb af energi sker med troværdige produkter?

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

12.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik

12.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

11.06.2024CSR.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København