SMV-leverandører står over for massive ESG-krav fra kunder

Danske SMV’er vil i de kommende år blive mødt med omfattende krav til levering af data og rapportering på ESG-området. Danfoss har taget hul på udviklingen og sætter sammen med deres leverandører fokus på de krav og udfordringer, leverandørerne står overfor. To forskere giver her anbefalinger til arbejdet med scope 1-3.

"ESG er et ordrevinderkriterie, men vil senere blive en basal kvalifikator – altså det der kvalificerer virksomheder til overhovedet at have en berettigelse på markedet”, fortæller Torben Munk Damgaard og Jan Stentoft. Foto: 123rf.com.

09.08.2024

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

Det er ikke kedeligt at arbejde med forsyningskæden i disse år. Pandemier, naturkatastrofer, grundstødning i Suezkanalen, angreb på skibstrafik i Det Røde Hav, krige i Ukraine og Gaza, prissvingninger og inflation, klimaændringer og opbrud i de globale forsyningskæder præget af re-, near- og friendshoring er eksempler på store megatendenser og hændelser, der udfordrer alle virksomheder og ikke mindst ledere med ansvar for forsyningskæder.

En af de seneste tilføjelser til køen af udfordringer er den grønne omstilling og ESG-agendaen. Den bliver grundlæggende drevet af behov for at drive forretning på ansvarlig vis, så virksomheder tænker hensyn til miljø, klima, sociale forhold og god ledelsesskik med i deres strategi og praksis. ESG er en forkortelse for ’environmental, social og governance’.

Den udfordring har lige fået lidt ekstra tommelskruer på de seneste år i kraft af omfattende EU-lovgivning som for eksempel CSRD (corporate social responsibility directive) og CSDD (corporate social due diligence). Direktiverne omfatter i første omgang kun større virksomheder, men da mange danske SMV’er (små og mellemstore virksomheder) lever af at være leverandører til større virksomheder, så smitter de nye skrappe krav til ESG-rapportering hurtigt af på de mindre leverandører. Fordi de store virksomheder har brug for data og standardiseret rapportering om ESG-forhold fra leverandørerne.

Lidt fakta om ESG-rapportering

  • Tilsammen udgør CSRD, CSDDD, og EU’s taksonomi en central trio af reguleringer, der har til formål at styrke bæredygtige aktiviteter hos virksomheder og i finanssektoren.
  • CSRD-direktivet - Corporate Sustainability Reporting Directive - definerer hvem, hvorfor og hvornår.
  • Rapporteringsstandarderne ESRS (European Sustainability Reporting Standards) fortæller hvad og hvordan.
  • CSDDD-direktivet - Corporate Sustainability Due Diligence Directive - handler om, hvad man er forpligtet til at gøre.
  • CSRD handler om, hvad man er forpligtet til at oplyse.
  • 6 miljømål i EU’s taksonomi: 1) Modvirkning af klimaændringer, 2) Tilpasning til klimaændringer, 3) Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer, 4) Omstilling til en cirkulær økonomi, 5) Forebyggelse og bekæmpelse af forurening og 6) Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.

De store har brug for SMV – og omvendt
De fleste virksomheders – store som små – miljø- og klimaaftryk er nemlig for 80-95 procents vedkommende placeret i scope 3, altså i leverandørbasen. Så store virksomheder kommer ikke langt i deres egen ESG-rapportering uden masser af kvalificerede data fra leverandørerne.

Det gælder også for Danfoss. Virksomheden har erfaret, at en del leverandører i SMV-segmentet mangler viden om og overblik over de ESG krav og data, som for alvor sætter agendaen for Danfoss’ forretningsstrategi. Danfoss har derfor iværksat målrettede aktiviteter som alle er rettede mod at hjælpe virksomhedens leverandører med at forstå, og ikke mindst, iværksætte tiltag i egen virksomhed i forhold til ESG.  Seneste har Danfoss i samarbejde med Syddansk Universitet afholdt et 1-dags kursus i ESG for virksomhedens danske leverandører.

Dansk erhvervsliv består ifølge Danmarks Statistik målt på antal virksomheder af 99,7 procent såkaldt SMV’er, som Danmarks Statistik definerer som virksomheder med færre end 250 ansatte. Danfoss tilhører andelen af 0,3 procent af store virksomheder, og Danfoss har drevet af EU-reguleringer og stigende markedskrav et meget stort fokus på ESG og tilhørende rapportering. Men virksomheden har erfaret, at mens nogle danske leverandører er ganske modne på en ESG-skala, så er der mange andre, der både mangler viden og fokus på ESG-arbejdet.

”Vi har derfor besluttet at bidrage til at løfte både viden og opmærksomhed blandt vores leverandører, og derfor er det en prioritet for os, at vi gennem forskellige tiltag såsom webinarer og kurser i ESG i endnu højere grad rækker ud til og samarbejder med vores leverandører omkring ESG-tiltag samt -rapportering”, fortæller Wioleta Smed Mortensen, som er ESG Procurement Director i Danfoss Climate Solutions. 

Danfoss er et godt eksempel på en stor virksomhed, der går proaktivt til værks og bestræber sig på at indgå samarbejde med leverandører på ESG-området. Danfoss har formuleret sine forventninger på følgende måde:

  • Leverandører bør være engagerede i at lære og anvende den viden, de har fået fra kurset.
  • Leverandører forventes at begynde at beregne deres emissioner, hvis de ikke allerede gør det. 
  • Leverandører bør begynde at arbejde med emissionsreduktionsaktiviteter.
  • Leverandører bør samarbejde med Danfoss, når de bliver kontaktet for yderligere samarbejde eller information.

CSRD – hvornår sker det?

  • 2024 – Store børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte.
  • 2025 – Øvrige store virksomheder med en balancesum på 156 millioner kroner eller derover (forventes at blive ændret til 195 156 millioner kroner), en nettoomsætning på 313 156 millioner kroner eller derover (forventes ændret til 391 156 millioner kroner) og 250 eller flere ansatte.
  • 2026 – Små og mellemstore børsnoterede virksomheder
  • SMV’er, der ikke er børsnoterede, bliver ikke omfattet af lovgivningen. Det forventes, at der vil komme en særskilt frivillig standard for de SMV’er, der ikke er omfattet af lovkravene, men som ønsker at rapportere om deres bæredygtighed.
  • EU udarbejder også et sæt frivillige standarder målrettet SMV’er. Virksomheder, der ikke er omfattet af CSRD, kan anvende disse standarder.

"... derfor er det en prioritet for os, at vi gennem forskellige tiltag såsom webinarer og kurser i ESG i endnu højere grad rækker ud til og samarbejder med vores leverandører omkring ESG-tiltag samt -rapportering”, fortæller Wioleta Smed Mortensen. Foto: Danfoss

Rapportering er også forbedringer
Kursusdeltagerne diskuterede en lang række udfordringer, hvor en af de mest gennemgående lyder: ”Vi kan ikke beregne CO2 på emneniveau. Det er en udfordring, fordi kunder efterspørger CO2-beregninger på produktniveau”.

En anden udbredt udfordring lyder: ”Opgørelse af CO2-udledning og andre miljøfaktorer stjæler enorme ressourcer – både i form af kompetence og kapacitet. Det er svært for os at leve op til”.

Andre udfordringer lyder:

  • ”Vi mangler en standard for dataudveksling”.
  • ”Ekstern sparring og rådgivning er livsvigtig”.
  • ”Vores kunder kræver i stigende grad små og hyppigere leveringer, det belaster CO2-regnskabet”
  • ”Mange kunder kræver specialprodukter, men det medfører dobbelt miljøaftryk”
  • ”Det er en stor udfordring for at holde styr på og vedligeholde miljødataene”.
  • ”Det er svært at trænge igennem til vores ledelse og få ledelsen til at indse vigtigheden og ikke mindst prioritere ressourcerne til arbejdet”.

De to undervisere Jan Stentoft og Torben Munk Damgaard fremhæver, at det er en god ide at starte med at opgøre og dokumentere bæredygtige indsatser og ESG-data, så man er på forkant med de krav og forventninger om rapportering og/eller gennemsigtighed, som SMV’erne alligevel vil blive mødt med fra kunder, investorer og andre i omverdenen.

De anbefaler dernæst at finde potentialer for forbedring i forretningen. Det kan for eksempel være at:

  • Reducere energiforbrug.
  • Reducere materialeforbrug.
  • Forbedre arbejdsforhold.
  • Reducere CO2-udledning.

De peger særligt på Klimakompasset som et glimrende værktøj til SMV’ernes ESG-arbejde. Klimakompasset er et digitalt værktøj, der hjælper virksomheder med at få indblik i deres CO2-udledninger. Værktøjet er udviklet i samarbejde mellem Erhvervsstyrelsen og Energistyrelsen.

”Klimakompasset er et frivilligt værktøj, som du kan bruge til at komme godt i gang med at opgøre din virksomheds CO2e-udledninger og få overblik over, hvordan udledningen fordeler sig på kategorierne energi og processer, indkøb, transport, affald og solgte produkter”, fortæller de to undervisere”. De supplerer:

”Klimakompasset kan give et godt billede af, hvor jeres virksomhed har de største CO2-aftryk, som dine kunder kan være interesseret i at høre om - og hvor der er de største potentialer for at reducere din CO2-udledning”.

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.09.2024CSR.dk

Globalt survey: Virksomheders klima-arbejde er gået i stå

18.09.2024CSR.dk

Cirkulært byggeri kræver politisk handling

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

14.08.2024CSR.dk

Nyt partnerskab om genanvendelse af plast fra udtjente biler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Miljømærkning Danmark
Seminar
Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Få værdifulde indsigter fra det nye nordiske forbrugerstudie og hør adfærds- og erhvervseksperter debattere, hvorfor det er helt afgørende, at jeres virksomhed kommer med på den grønne omstilling, for at vinde forbrugernes tillid. Få også inspiration til hvordan I som virksomhed via miljømærker kan styrke tilliden til jeres miljøkommunikation og gøre det nemmere for forbrugeren at træffe grønne valg.

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Fischersgade 56 · 9670 Løgstør

access2innovation
Morgenmøde
Bridging Danish Life Science Innovations for Africa

Bridging Danish Life Science Innovations for Business, Ecosystem Development and Societal impact in Low Income Countries

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DAKOFA
Konference
Bliv en del af den cirkulære omstilling på årets vigtigste konference!

Er du klar til at tage del i den store omstilling? Dakofa inviterer til årets vigtigste begivenhed for alle, der arbejder med cirkulær økonomi. Konferencen afholdes i Helsingør den 26.-27. september 2024.

Dato

26.09.2024

Tid

09:30

Sted

Hotel Marienlyst, Helsingør