Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

Den grønne aktivismes hidtidige opbyggelige tilgang har ikke båret nok af sig. Ifølge forsker følger den grønne bevægelses stigende vrede og radikalisering en historisk tendens blandt progressive bevægelser.

29.11.2024

CSR.dk

Da det stod klart at parterne i den grønne trepart ville gå med den mindste afgift på landbruget, var det som om systemets potemkinkulisse endeligt faldt sammen for den grønne ungdomsbevægelse.

De havde heppet på forhandlerne udenfor, delt flyers ud, inviteret til spontane samtaler. Alt sammen i håbet på, at situationens alvor var sunket ind for beslutningstagerne.

Skuffelsen har ført til en sommer fuld af selvransagelse og refleksion. Og til årsmødet i efteråret blev kimen til Den Grønne Ungdomsbevægelses langt mere radikale udtryk lagt. 

Smertelig fortrydelse

Den opbyggelige linje hidtil har simpelthen ikke virket godt nok ifølge Caroline Bessermann fra den grønne ungdomsbevægelse. Hun frygter deres tidligere metoder har givet beslutningstagerne et carte blanche i stedet for at presse dem til at handle hurtigere. 

Derfor fortryder hun nu den søde aktivisme også selvom hun havde ønsket det modsatte:

”Fortrydelsen ærgrer mig SÅ meget. Også på den søde aktivisme og dialogens vegne. Det er jo den, vi danskere holder af. Men jeg så fra første række, at det ikke gjorde en forskel – måske snarere tværtimod. Det efterlod os ikke med andre muligheder end at skrue op. For nogle er det måske den søde aktivismes bortgang”, siger hun til Klimamonitor.

I giganternes fodspor

Ifølge den fremmeste aktivismeforsker, Dana R. Fisher, er udviklingen imidlertid helt naturlig og følger mange andre progressive bevægelser gennem historien. Hun er professor på School of International Service på American University og leder af Center for Environment, Community, & Equity samme sted.

Fra borgerrettighedsbevægelsen i USA over kampen mod Apartheid i Sydafrika til sufragetternes kamp for kvinders stemmeret i Storbritannien, er stort set alle progressive bevægelser gennem tiden begyndt fredelige og sluttet med, at dele af bevægelsen har bevæget sig over i mere konfronterende aktioner, uddyber hun.

Det betyder ikke nødvendigvis voldelige aktioner understreger hun og Caroline Bessermann stemmer i. Bevægelsen er dedikeret til ikke-vold og har netop som mål at undgå den store krise. 

Klimabevægelsen har dog måtte ændre kurs og tage mere radikale midler i brug.

- lhs

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

05.12.2024CSR.dk

Høringer ved FN-domstol kaldes en ”Gamechanger for klimaretfærdighed”

04.12.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Randers Kommune kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2024’

03.12.2024CSR.dk

Det næste klimamål spøger allerede i kullisen

02.12.2024CSR.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

02.12.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

Kære CFO, kan du både regne og regne den ud?

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024CSR.dk

Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

29.11.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

6 pointer om CFO’ens rolle i ESG

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

access2innovation
Morgenmøde
Vitual A2i Talk: Visions for improved trade relations with Africa

Boosting trade relations between Denmark and the African continent with a focus on value chains and sustainable transition.

Dato

06.12.2024

Tid

09:30

Sted

Virtualt