Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

Den grønne aktivismes hidtidige opbyggelige tilgang har ikke båret nok af sig. Ifølge forsker følger den grønne bevægelses stigende vrede og radikalisering en historisk tendens blandt progressive bevægelser.

29.11.2024

CSR.dk

Da det stod klart at parterne i den grønne trepart ville gå med den mindste afgift på landbruget, var det som om systemets potemkinkulisse endeligt faldt sammen for den grønne ungdomsbevægelse.

De havde heppet på forhandlerne udenfor, delt flyers ud, inviteret til spontane samtaler. Alt sammen i håbet på, at situationens alvor var sunket ind for beslutningstagerne.

Skuffelsen har ført til en sommer fuld af selvransagelse og refleksion. Og til årsmødet i efteråret blev kimen til Den Grønne Ungdomsbevægelses langt mere radikale udtryk lagt. 

Smertelig fortrydelse

Den opbyggelige linje hidtil har simpelthen ikke virket godt nok ifølge Caroline Bessermann fra den grønne ungdomsbevægelse. Hun frygter deres tidligere metoder har givet beslutningstagerne et carte blanche i stedet for at presse dem til at handle hurtigere. 

Derfor fortryder hun nu den søde aktivisme også selvom hun havde ønsket det modsatte:

”Fortrydelsen ærgrer mig SÅ meget. Også på den søde aktivisme og dialogens vegne. Det er jo den, vi danskere holder af. Men jeg så fra første række, at det ikke gjorde en forskel – måske snarere tværtimod. Det efterlod os ikke med andre muligheder end at skrue op. For nogle er det måske den søde aktivismes bortgang”, siger hun til Klimamonitor.

I giganternes fodspor

Ifølge den fremmeste aktivismeforsker, Dana R. Fisher, er udviklingen imidlertid helt naturlig og følger mange andre progressive bevægelser gennem historien. Hun er professor på School of International Service på American University og leder af Center for Environment, Community, & Equity samme sted.

Fra borgerrettighedsbevægelsen i USA over kampen mod Apartheid i Sydafrika til sufragetternes kamp for kvinders stemmeret i Storbritannien, er stort set alle progressive bevægelser gennem tiden begyndt fredelige og sluttet med, at dele af bevægelsen har bevæget sig over i mere konfronterende aktioner, uddyber hun.

Det betyder ikke nødvendigvis voldelige aktioner understreger hun og Caroline Bessermann stemmer i. Bevægelsen er dedikeret til ikke-vold og har netop som mål at undgå den store krise. 

Klimabevægelsen har dog måtte ændre kurs og tage mere radikale midler i brug.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle