Savner politisk opbakning til ”grøn” IT

”Endnu er der ingen lovkrav om mærkning af energiklasse. Derfor er vi afhængige af, at politikerne hjælper med at rette op på de mangler, som findes”, siger formanden for IT-Branchens Grøn IT kampagne, Keld Jersild Olsen. Han tvivler på, at forbrugerne og virksomhederne ændrer adfærd, før miljøvenlig IT bliver sat på den politiske dagsorden.

02.02.2009

CSR.dk

IT skønnes at stå for to procent af den samlede udledning af CO2. Dette tal vil vokse til fire procent i 2020, hvis der ikke gøres noget dramatisk. Navnlig nedkøling af de store servere koster dyrt i strøm.
Inden for de seneste år er det imidlertid lykkedes IT-branchen at udvikle ”grønne” produkter, herunder effektive batterier samt strømforsyninger og servere med et minimalt energiforbrug. Alligevel vælger forbrugerne samt de fleste virksomheder fortsat deres IT-udstyr efter hvor smart og kraftigt det er - og ikke ud fra om det er miljøvenligt.
Hewlett-Packard A/S’s adm. direktør, Keld Jersild Olsen, som også er formand for IT-Branchens Grøn-IT kampagne, undrer sig over denne forbrugeradfærd, og han er ikke i tvivl om, at branchen paradoksalt nok er forud for sine kunder, når det gælder miljøbevidsthed.
”IT-virksomhederne har produkter på stort set alle hylder, som kan hjælpe kunderne med at blive væsentlig ”grønnere”. Personligt er jeg overbevist om, at forbrugerne i dag er parate til at købe miljøvenligt IT. Problemet er imidlertid, at vi mangler tilstrækkelig information på området - både i forhold til private forbrugere og erhvervskunder. Derfor må det være den politiske vilje, som mangler”, siger han.
”Politikerne kan ikke længere bruge erhvervslivet som en undskyldning for ikke at handle. De nye miljøvenlige IT-produkter er tilmed relativt billige og samfundet efterspørger grøn IT, som kan reducere klimapåvirkningen. Hvis vi ikke i tilstrækkelig omfang køber disse produkter, må politikerne derfor gribe ind og rette fejlene.

IT-cheferne bør stå til ansvar
Samtidig afspejler priserne på produkterne heller ikke den reelle omkostning for samfundet, idet computerens samlede levetidsomkostninger, herunder energiforbruget, ikke er synligt. Ydermere er der heller ikke noget lovkrav om mærkning af energiklasse eller de totale omkostninger for miljøet. Det er ellers en markedsfejl, som man lærer om på handelshøjskolen. Dette medfører skævhed og uhensigtsmæssig brug af samfundets ressourcer, mener Keld Jersild Olsen. Han påpeger samtidig, at virksomhedernes IT-chefer ikke bliver målt på ”deres” strømforbrug og dermed har de heller ikke noget incitament til at reducere strømforbruget: ”Således bliver der ikke sat handling bag de mange fine ord”, mener han.

Visioner ikke nok
”I det hele taget kan markedet ikke klare sig uden politisk opbakning. Vi er afhængige af, at politikerne hjælper med at rette op på de mangler, som findes, også når det drejer sig om brug af ”grøn” IT. Jeg er da glad for regeringens aktuelle udmelding om, at klimaet skal frem på den politiske dagsorden. Imidlertid er det udelukkende en uforpligtende politisk vision, man indtil videre har meldt ud med. Endnu mangler vi konkret handling, og hvad det angår, bør regeringen gå forrest, ikke mindst på grund af FN’s store klimakonference i København i november. For tiden er der jo maksimal opmærksomhed omkring emnet, både i Danmark og udlandet, og jeg kan ganske enkelt ikke forså, at regeringen ikke udnytter denne oplagte chance.”

Brug vores viden
I forbindelse med Folketingets åbning understregede statsministeren, at Danmark skal være et center for grøn vækst. Keld Jersild Olsen noterer sig imidlertid, at Anders Fogh Rasmussen ikke med ét ord nævnte IT som en specifik og væsentlig del af løsningen.
”IT-branchen sidder tilbage med store udviklingsomkostninger og derfor må politikernes passivitet naturligvis give os anledning til en vis selvransagelse. Alligevel mener jeg, at vi har gjort, hvad vi kunne”, siger Keld Jersild Olsen, som tilføjer, at branchen til stadighed har været i dialog med politikerne.
”Alligevel synes jeg ikke, at man i tilstrækkelig grad har lyttet til os og draget nytte af vores viden. Eksempelvis er jeg lidt skuffet over, at vi ikke blev inviteret til at deltage i regeringens erhvervs-klimapanel, som bl.a. skal rådgive regeringen om grønne vækstmuligheder og håndtering af klimaudfordringen. Den eneste mulige forklaring herpå må være, at de folkevalgte ikke er opmærksomme på den rolle, som vores branche kan spille, når det drejer sig om miljøforbedringer. Derfor må vi jo også erkende, at vi som branche ikke har været gode nok til at forklare politikerne, hvorfor IT skal op i toppen af den klimapolitiske dagsorden. Ét er dog sikkert: Så længe der ikke stilles krav, vil forbrugere og erhvervsliv næppe ændre deres indkøbsmønster”, forudser Keld Jersild Olsen.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.05.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Energieffektivisering og bæredygtighed med ista

09.05.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København