Samfundsansvar er en betingelse for vækst

Hensyn til klima, menneskerettigheder og sociale vilkår for arbejdstagere – ikke mindst i udviklingslandene skal prioriteres højere af både virksomhederne og den finansielle sektor. Tager virksomheden sit ansvar alvorligt, er det oven i købet en god forretning.

25.05.2009

CSR.dk

Vi står vi midt i en økonomisk krise og er på vej til at blive løbet over ende af en klimakrise. De sociale forskelle mellem nord og syd kan blive årsag til vores næste krise. En af oplægsholderne på Økonomi- og erhvervsministeriets konference, Ansvarlig vækst – svaret i en krisetid. mente, at den vil ramme os omkring 2015.

Mere end 500 personer fra Danmarks største virksomheder deltog i konferencen, der var arrangeret af Økonomi- og Erhvervsministeriet i samarbejde med energiselskabet SEAS-NVE. Konferencens tema var, hvordan man som virksomhed kan gøre arbejdet med samfundsansvar til en fordel for både virksomheden og det øvrige samfund.

En unik chance for at ændre verden
”Vi har lige nu en unik mulighed for at ændre verden,” sagde dagens første foredragsholder, Herman Mulder, tidligere Senior Executive Vice President and Group Risk Manager fra ABN AMRO, Holland, som trak sig tilbage i 2006 efter mange år i finanssektoren.

”Jeg håber, at stedet her (Bella Centret, red.) bliver ”hellig grund”, det er nødvendigt af hensyn til klimaet.”

Han mente, at vi havde brug for den nuværende krise for at forandre os og også for, at den bliver lang nok til, at vi ikke glemmer den. Han havde en klar fornemmelse af, at den næste krise bliver af en anden type.

”Jeg deltog for nylig i en international konference, og jeg kunne føle vreden fra syd. Jeg tror, at vi vil se vækst i populistiske bevægelser. I udviklingslandene ved de, at de er først i forsyningskæden, og at vi har brug for dem,” sagde han.
Han så klimakrisen som en enorm mulighed for at gøre noget, før det er for sent.

”Bankerne bør gå ind med en virkelig ambitiøs grøn dagsorden, og så må vi sende et stærkt signal til vores regeringer om at gøre noget. Brug krisen, det er en god krise.”

Han mente, at vi i de nordlige lande har forudsætningerne for virkelig at rykke. Derfor skal vi tvinge virksomheder og banker til at tage stilling til deres praksis og etiske profil.

Virksomheder skal stilles til ansvar
Også en anden taler, Donald McDonald tog sit udgangspunkt i den finansielle sektor (som Chair of UN Principles for Responsible Investments and Trustee of BT Pension Scheme).

”En virksomhed skal være ansvarlig for sine handlinger. Som det er nu, sendes regningen videre til samfundet, hvorimod omkostningerne ikke fremgår af virksomhedens regnskab. Det bør de!” sagde han og uddybede.

”Mange – måske flertallet af de investeringer, der foretages, er drevet af kortsigtede interesser, uden hensyn til de langsigtede konsekvenser. Finanskrisen er et godt eksempel, og samtidig har den afsløret meget, som vi ellers ikke havde set.”

Han mente, at pensionsfonde i fremtiden i langt højere grad ville investere etisk – ud fra hensyn til miljø, menneskerettigheder og socialt ansvar. Han så dog et problem i manglen på gennemsigtighed, men opfordrede til at grave dybere.

Samfundsansvar skal være strategisk
Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen tog tråden op og erklærede, at investorerne spiller en afgørende rolle, og herefter vendte hun sig mod virksomhederne.

”Nogle ser samfundsansvar som en udgift, som man er nødt til at skære væk under en krise. Det er helt forkert, det er tværtimod et afgørende kort at spille på,” sagde hun og tilføjede, at det var skadeligt for en virksomhed at havne på avisernes forsider på grund af børnearbejde og miljøsvineri. Hun understregede, at samfundsansvar oveni købet kan betale sig. Et eksempel var rederierne, som på en gang sparer brændstof og minimerer udledningen af drivhusgasser.
Forudsætningerne for at gøre samfundsansvar til en konkurrenceparameter er, at man sikrer en fokuseret indsats, som hænger sammen med virksomhedens forretningsstrategi, og at indsatsen er synlig.

”Derfor har vi indført en rapporteringspligt for store danske virksomheder,” sagde hun og pegede på, at synligheden var en hjælp for de enkelte virksomheder, samtidig med at den var et redskab til at gøre Danmark ”internationalt førende og anerkendt for ansvarlig vækst.”

Dyrere, men bedre chokolade
Adm. direktør Jesper Møller talte som repræsentant for de virksomheder, som allerede er godt i gang.

”VI engagerer os i at løse problemer, der hvor vi køber kakaobønnerne. Det vil blandt andet sige hjælp til uddannelse af børn og til udvikling af dyrkningsmetoder. Vi får kakaobønnerne fra 60 landsbyer, som vi kan besøge. Modsat tidligere, hvor vi kun vidste, at bønnerne kom fra Kenya, er sækkene nemlig mærkede, så vi kan se, hvilken landsby de kommer fra,” sagde Jesper Møller, som desuden pegede på, at de nye metoder givet bedre råvarer, så Toms kan producere bedre chokolade og dermed konkurrere med de dyre mærker. En udvikling, som i nogen grad kan kompensere for et generelt faldende salg af slik.

Dagens provokatør
Bestyrelsesformand Niels Due Jensen, Grundfos, blev af ordstyreren, Mads Øvlisen, nyudnævnt formand for Rådet for Samfundsansvar, præsenteret som dagens provokatør.

”Vi har for længst valgt at tage ansvar, og vi gør det ikke kun for at sige, at vi er ansvarlige. Det kan vi ikke leve af. Min far, Poul Due Jensen lærte mig i midten af 60’erne, at en virksomheds forpligtelser rækker ud over det, der står i lovgivningen, og han praktiserede det ved at beskæftige marginaliserede grupper i samfundet. Det gør vi stadig på vores fabrikker over hele verden,” sagde han.

Klimaudfordringen har Grundfos bl.a. taget op ved at producere cirkulationspumper med et meget lavt energiforbrug. EU har nu vedtaget, at kun pumper i denne energiklasse må anvendes i Europa.

Den besparelse, man opnår, svarer ifølge Niels Due Jensen til hele Danmarks energiforbrug.

”Anders Fogh Rasmussen sagde på Venstres landsmøde, at grøn udvikling skal være liberal. Det er helt forkert, for det klarer markedet ikke. Når det gælder klima, er politikerne nødt til at stille krav. Vi skal væk fra brug og smid væk-samfundet.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus