Hæmmer biomassecertifikater den grønne omstilling?

Rådet for Grøn Omstilling peger på biomasse som en forhindring for investeringer i sol og vind.

30.01.2025

CSR.dk

Danmark kan fremme udbygningen af vedvarende energi uden at bruge offentlige midler. Et nyt notat fra Rådet for Grøn Omstilling viser, at oprindelsesgarantier fra biomasse forsinker investeringer i sol- og vindenergi.

Virksomheder bruger de billige biomassecertifikater til at ’green-washe’ deres elforbrug, men de tilfører ikke ny grøn strøm til systemet. Ordningen sikrer blot ekstra profit til biomasseværker, som i forvejen modtager statsstøtte.

Hvis Danmark stopper med at udstede oprindelsesgarantier til biomasse, vil virksomheder være nødt til at investere i ny sol- og vindenergi. Notatet anslår, at det kan udløse investeringer på op til 3 milliarder kroner årligt.

Dobbelt statsstøtte

Biomasseværker modtager statsstøtte både gennem direkte tilskud og afgiftsfritagelse. Samtidig sælger de oprindelsesgarantier, hvilket giver dem en ekstra indtægt, som sol- og vindenergi ikke har adgang til.

Ifølge Rådet for Grøn Omstilling står biomasseanlæg til at modtage 4,6 milliarder kroner i statsstøtte i perioden 2022-2028. Samtidig anslår Danmarks Statistik, at biomasseafbrænding i den danske elproduktion i 2022 medførte en reel udledning på 7,9 millioner ton CO2.

Denne dobbeltstøtte giver biomasse en konkurrencefordel, da værkerne både modtager offentlig støtte og kan profitere på salg af certifikater. Og med FN’s klassificering af biomasse som CO₂-neutral giver det et direkte incitament til at bruge biomasse frem for andre vedvarende energikilder.

Kan komme på tværs af EU

EU-Kommissionen har tidligere foreslået at afskaffe certifikater til statsstøttede anlæg, da de skaber konkurrenceforvridning. Flere eksperter bakker op om, at Danmark bør følge trop.

EU’s regler fastslår, at oprindelsesgarantier skal fremme udbygningen af vedvarende energi. Flere medlemslande har allerede stoppet udstedelsen af certifikater til statsstøttede anlæg for at undgå konkurrenceforvridning.

Hvis Danmark fortsætter den nuværende praksis, risikerer staten at være i strid med EU-reglerne. Eksperter advarer om, at det kan føre til krav om tilbagebetaling af statsstøtte til biomasseværker.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle