Sådan ser den gode klimastrategi ud … foreløbig

Det er krævende, men det er dét, der skal til. En gennemgang af to analyser af klimastrategier, afslører ingredienserne i en klimastrategi, som er relevant i dag. Dog kan man allerede nu se, at kravene kommer til at stige igen.

11.06.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Virksomheders arbejde med bæredygtighed har altid været kendetegnet ved, at målet flyttede sig. Det gælder også klimaområdet. For 30 år siden var store sager, hvis en virksomhed overhovedet havde og offentliggjorde data på energiforbrug og udledninger af drivhusgasser. I dag vil frontløbervirksomheder neutralisere alle emissioner fra virksomhederne begyndte deres virke til nu og/eller have negative emissioner.

Analyser fra Climate Action 100+ og fra Transition Pathway Initiative i 2020 viste dog, at ganske få virksomheder har helt fat i den lange ende, når det handler om klimastrategier. Førstnævnte viste f.eks. at mindre end 10 procent levede op til kriterierne for en kvantificeret dekarboniserings-strategi. Sidstnævnte analyse viste, at ud af de 292 virksomheder, de havde analyseret, havde kun 25 sat egentlige net zero-mål.

Samme usikkerhed i virksomhederne er tilfældet i Danmark, hvor en analyse af de 100 største virksomheders klimastrategier fra december 2020 viste, at kun 20 virksomheder oplyste alle tal for CO2-udledninger og havde målsætninger for CO2-reduktioner, mens hele 34 slet ingen oplysninger eller målsætninger havde kommunikeret.

Elementer i en klimastrategi
Så hvad skal man som virksomhed have med i en klimastrategi i dag? Opgaven stillet af investoerer er: I skal decarbonisere, have alle jeres væsentlige påvirkninger med, og forholde jer til både risici og muligheder relateret til de fysiske konsekvenser, såsom voldsomt og uforudsigeligt vejr, og relateret til samfundets omstilling til et stort set CO2-frit samfund.

På et overordnet niveau kan man derfor læne sig op ad Transistion Pathway Initiative’s råd til virksomheder om, hvilke fire krav de skal leve op til, for at investorer kan se, at de effektivt tager hånd om deres klimarelaterede risici, muligheder og påvirkninger. De kan ses i figuren neden for. 

Mere specifikt skal en virksomhed, der fuldt vil leve op til opgaven om at have en kvalificeret klimastrategi, ifølge Climate Action 100+ kunne fremvise en plan der indeholder:

  • En ambition om netto-nul udledninger af drivhusgasser i 2050 eller tidligere, for hele scope 1 og 2 og relevante emissioner i scope 3.
  • CO2-reduktionsmål for kort, mellem og langt sigt, defineret som hhv. 2021-2025, 2026-2035 og 2036-2050, som er på linje med Paris-aftalens mål om maksimalt 1,5 graders global opvarmning.
  • En dekarboniserings-strategi, som angiver hvad virksomheden vil gøre, for at nå sine reduktionsmål. Disse handlinger skal være direkte forbundet med virksomhedens hovedkilder til CO2-udledning, inklusiv scope 3 hvor relevant. Strategien skal også påpege om og hvor virksomheden vil får grønne indtægter.
  • En investerings- og kapitalallokeringsplan, som viser, at virksomheden til bruge sine fremtidige investeringer på måder, der fremmer dekarbonisering på linje med Paris-aftalens mål. Virksomheden er åben om de forudsætninger og den metode, der er brugt til at sørge for, at man er på linje med Paris-aftalen.
  • En lobby-/indflydelsesstrategi der er på linje med virksomhedens egne klimamålsætninger. Det gælder på for virksomhedens egne lobbyaktiviteter og dem udført af brancheorganisationer, den er medlem af. Disse medlemskaber skal offentliggøres.
  • En klar ledelsesstruktur i forhold til klima, som bl.a. betyder at virksomhedens bestyrelse har fuldt overblik over klimaindsatsen og direktionen er direkte involveret i arbejdet. Ledelsens aflønning skal også være afhænging af resultater ift. klimastrategien.
  • Et overblik over hvad dens omstillingsstrategi betyder for dens medarbejdere og lokalsamfund, den er til stede i. Det kaldes Just transition og her er indikatorerne stadig under udvikling.
  • Rapportering i forhold til retningslinjerne fra Taskforce on climate-related financial disclosures (TCFD). Det indebærer ud over offentlig rapportering på strategi, risiko, governance og målsætninger med målbare indikatorer, også udvikling af scenarier for at teste om virksomheden er tillpasningsdygtig ift fremtidige risici og muligheder.

Målet kommer til at flytte sig igen
Der er som nævnt meget få virksomheder, med klimastrategier som lever op til disse forventninger. Den gode nyhed er, at det må forventes, at jo flere standarder og gode eksempler, der udvikles, jo lettere bliver det at se, hvordan man kan løse opgaven. F.eks. arbejder både EU og senest G7’s finansministre for standardiserede rapporteringskrav.

Hvem står bag analyserne?

Climate Action 100+ er verdens største investor engagement initiativ med fokus på klimaforandringer. Mere end 320 investorer er med i initiativet og engagerer herigennem mere end 161 virksomheder, som tilsammen er ansvarlige for op til to tredjedele af den årlige udledning af drivhusgasser fra industriel aktivitet globalt set.

Transition Pathway Initiative samler flere end 100 investorer, som benytter sig af TPI’s vurderinger af virksomheders klimaindsats baseret på en analyseramme udviklet af London School of Economics.

Den dårlige nyhed er, at alt peger i retning af, at kravene kommer til at vokse igen. For der er dårligt nyt fra klimaforskningen.

Nogle af de tydeligste indikatorer på hastigheden i den globale opvarmning er udvikling i de globale gletsjere, og eksperter i dem ser kun kraftigt blinkende røde lygter på det område. De smelter med langt større hast end håbet, hvilket indebærer en fare for at nogle allerede kendte og frygtede tipping points udløses, hvilket vil ”udløse en dominoproces af løbske processer og destabilisere hele systemet”, som det formuleres i Information.

De foreløbige rygter fra det internationale klimapanels næste rapport, som udkommer i september i år, fortæller, at forskerne i denne vil konstatere, at selv 1,5 graders opvarmning nu er for meget, hvis vi skal holde udviklingen nogenlunde i skak.

Når det er tilfældet, så skal der nye værktøjer og nye ambitioner på bordet. Så er netto-nul udledninger af CO2 ikke nok. Derfor skal alle – inklusiv alle virksomhederne – langt hurtigere end forventet til meget konkret at finde ud af, hvordan de vil skabe negative emissioner, dvs. hvordan de opsuger og holder på CO2. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus