Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten

Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.

29.03.2023

CSR.dk

The Intergovernmental Panel on Climate Change's (IPCC) udgav 20. Marts i år et overblik over hovedresultaterne i de tre rapporter IPCC har udgivet over det seneste år. Med denne fjerde rapport sætter IPCC punktum for sine udgivelser i denne omgang, og der vil nu gå en årrække før man igen får en samlet status fra verdens førende klimaforskere.

Hovedbudskaberne er ikke blevet bedre af at blive samlet i én rapport. Det står stadig klart, at verden på ingen måde har kurs mod Paris-aftalens mål om at holde den globale opvarmning under 2 grader og helst under 1,5. Hvis alle de nuværende målsætninger blev opfyldt ville resultatet være en opvarmning på 2,8 grader, hvilket ville gøre det umuligt at leve på mange områder, pga. stærkt øget risiko for oversvømmelser og mangel på mad og vand. Hele 3,3 milliarder menneskers levebrød vurderes at være truet i det scenarie.

Der er dog stadig en krog at hænge sit håb på, nemlig at metoder til at reducere udledningen af drivhusgasser i et omfang, der kan holde opvarmningen under 1,5, er tilgængelige nu og her. De bliver bare ikke brugt i tilstrækkeligt omfang eller hastighed.

Rapporten peger desuden på, at den aktør, der hurtigst kan ændre på dette billede, er virksomhederne. På den baggrund, peger det britiske medie Edie.com på fem måder, virksomheder kan og nok også bør handle på IPCC-rapportens konklusioner:

Genbesøg dekarboniseringsmål – de skal nok gøres mere ambitiøse, så virksomheden bliver CO2-neutral tidligere og i både scope 1, 2 og 3. En opgørelse fra Net-Zero Tracker viser at et fåtal af virksomheder har scope 3 med i deres dekarboniseringsmålsætninger. 

Begynd at planlægge efter klimatilpasning og skader – indsatsen for at reducere udledninger er udbredt i virksomheder, men kendte planer for hvordan en virksomhed tilpasser sig et ændret klima er få. Der findes dog et globalt netværk for store virksomheder, der vil samarbejde med byer og regeringer om at opbygge modstandsevne overfor klimaet. https://www.edie.net/news/9/600-business-giants-form-new-network-on-climate-resilience-and-adaptation/

Send jeres investeringer i grøn retning hurtigere – hvor IPCC spår at der er brug for mindst seks gange så store investeringer i at reducere udledninger inden 2030, set i forhold til hvad der er planlagt i dag. De peger også på, at investeringer bør drives af forskningsbaseret viden kombineret med lokal indsigt snarere end hvad der er politisk populære løsninger. Edie.com peger på, at ud over at skifte retningen på sine investeringer vil virksomheder skulle offentliggør langt flere oplysninger om sin klimaindsats til investorer, så deres beslutningsgrundlag for at investere bliver bedre.

Bak tydeligt op om store ambitioner i den nationale klimapolitik – en af IPCC’s hovedanbefalinger er at lande og regeringer skal øge deres klimaindsats massivt, og som modvægt til de ret tunge interesser, der historisk har modarbejdet højere klimakrav og -indsatser, kan og bør andre virksomheder bruge deres taletid på det modsatte. Edie.com peger på, at det med fordel kan ske i form af fælles udmeldinger og alliancer for ligesindede virksomheder. Der findes allerede i dag en investordrevet standard for ansvarlig klimalobbyisme, som har til formål at forhindre virksomheder i at ”forsinke, udvande og blokere” indsatser, der bakkes op af klimaforskning.

Vent ikke på næste rapport – næste gang IPCC udgiver de store overbliksrapporter forventes at være i 2030. Det gør i store træk denne rapport til sidste advarsel, og indholdet af den vil sandsynligvis udgøre grundlaget for alle klimaforhandlinger og -indsatser i de kommende syv år.

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024CSR.dk

Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024CSR.dk

Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

28.11.2024CSR.dk

Nyt studie belyser forunderligt forbrugerparadoks

27.11.2024CSR.dk

Efter tolv år uden fremskridt: Hvordan kommer shipping i mål?

26.11.2024CABI

Sponseret

Dokumentation af S’et i ESG åbner døre til nye kunder

26.11.2024CSR.dk

Årelang strid når et foreløbigt punktum

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom