Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten

Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.

29.03.2023

CSR.dk

The Intergovernmental Panel on Climate Change's (IPCC) udgav 20. Marts i år et overblik over hovedresultaterne i de tre rapporter IPCC har udgivet over det seneste år. Med denne fjerde rapport sætter IPCC punktum for sine udgivelser i denne omgang, og der vil nu gå en årrække før man igen får en samlet status fra verdens førende klimaforskere.

Hovedbudskaberne er ikke blevet bedre af at blive samlet i én rapport. Det står stadig klart, at verden på ingen måde har kurs mod Paris-aftalens mål om at holde den globale opvarmning under 2 grader og helst under 1,5. Hvis alle de nuværende målsætninger blev opfyldt ville resultatet være en opvarmning på 2,8 grader, hvilket ville gøre det umuligt at leve på mange områder, pga. stærkt øget risiko for oversvømmelser og mangel på mad og vand. Hele 3,3 milliarder menneskers levebrød vurderes at være truet i det scenarie.

Der er dog stadig en krog at hænge sit håb på, nemlig at metoder til at reducere udledningen af drivhusgasser i et omfang, der kan holde opvarmningen under 1,5, er tilgængelige nu og her. De bliver bare ikke brugt i tilstrækkeligt omfang eller hastighed.

Rapporten peger desuden på, at den aktør, der hurtigst kan ændre på dette billede, er virksomhederne. På den baggrund, peger det britiske medie Edie.com på fem måder, virksomheder kan og nok også bør handle på IPCC-rapportens konklusioner:

Genbesøg dekarboniseringsmål – de skal nok gøres mere ambitiøse, så virksomheden bliver CO2-neutral tidligere og i både scope 1, 2 og 3. En opgørelse fra Net-Zero Tracker viser at et fåtal af virksomheder har scope 3 med i deres dekarboniseringsmålsætninger. 

Begynd at planlægge efter klimatilpasning og skader – indsatsen for at reducere udledninger er udbredt i virksomheder, men kendte planer for hvordan en virksomhed tilpasser sig et ændret klima er få. Der findes dog et globalt netværk for store virksomheder, der vil samarbejde med byer og regeringer om at opbygge modstandsevne overfor klimaet. https://www.edie.net/news/9/600-business-giants-form-new-network-on-climate-resilience-and-adaptation/

Send jeres investeringer i grøn retning hurtigere – hvor IPCC spår at der er brug for mindst seks gange så store investeringer i at reducere udledninger inden 2030, set i forhold til hvad der er planlagt i dag. De peger også på, at investeringer bør drives af forskningsbaseret viden kombineret med lokal indsigt snarere end hvad der er politisk populære løsninger. Edie.com peger på, at ud over at skifte retningen på sine investeringer vil virksomheder skulle offentliggør langt flere oplysninger om sin klimaindsats til investorer, så deres beslutningsgrundlag for at investere bliver bedre.

Bak tydeligt op om store ambitioner i den nationale klimapolitik – en af IPCC’s hovedanbefalinger er at lande og regeringer skal øge deres klimaindsats massivt, og som modvægt til de ret tunge interesser, der historisk har modarbejdet højere klimakrav og -indsatser, kan og bør andre virksomheder bruge deres taletid på det modsatte. Edie.com peger på, at det med fordel kan ske i form af fælles udmeldinger og alliancer for ligesindede virksomheder. Der findes allerede i dag en investordrevet standard for ansvarlig klimalobbyisme, som har til formål at forhindre virksomheder i at ”forsinke, udvande og blokere” indsatser, der bakkes op af klimaforskning.

Vent ikke på næste rapport – næste gang IPCC udgiver de store overbliksrapporter forventes at være i 2030. Det gør i store træk denne rapport til sidste advarsel, og indholdet af den vil sandsynligvis udgøre grundlaget for alle klimaforhandlinger og -indsatser i de kommende syv år.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus