Sådan bliver du bedre: Sæt dig et mål & vælg et værktøj

Den officielle fortælling er, at vi er gode til CSR i Danmark. Det er alle nu ikke enige i, især ikke når det handler om SMV’erne. Så hvad nu, hvis man gerne vil være bedre til CSR? Hvordan kan certificering og uddannelse hjælpe og hvilke muligheder findes der? Det kigger vi på i dette fokusområde. Hovedbudskabet må være at mulighederne er til stede, men ingenting kommer af sig selv.

Kaare A. Weng mener, at CSR er at tage aktivt stilling til de problemer, der er i et hvilket som helst samfund på et hvilket som helst tidspunkt.

22.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Når vi på CSR.dk har valgt at fokusere på certificering og uddannelse, så er det i virkeligheden for at få svar på et spørgsmål: Hvordan kan man blive bedre til CSR?

Det handler om kapacitetsudvikling i virksomheder og organisationer inden for et felt, hvor der endnu ikke findes et samlet, dansk uddannelsestilbud. Hvor fælles standarder måske nok findes, men hvor flere forskellige modeller konkurrerer og måske heller ikke er voldsomt udbredte i de danske virksomheder.

Uddannelse har vist sig at være lidt svært at få hånd om. Der findes en række private tilbud, og en del af udbyderne er repræsenteret i vores rådgiverguide på side 30. Vi fortæller i artiklerne på side 24 og 25 om et af de private tilbud og beskriver hvad én virksomhed fik ud af at deltage i deres uddannelsestilbud.

Ansvarlig uddannelse af ledere
En egentlig CSR-uddannelse kan man ikke få ved danske uddannelsesinstitutioner. Er man underskriver på FN’s principper for ”responsible management education”, hvilket både CBS og Aarhus Universitet er, forpligter man sig til at uddanne, forske og indgå i partnerskaber, så studerende inden for ledelse på alle niveauer forstår og er klar til at bidrage til udviklingen af bæredygtig vækst.

Ifølge institutionernes egen rapportering på området er viden om virksomheder og samfundsansvar integreret i en lang række fag og uddannelser, men det er mindre tydeligt, om det indebærer undervisning i de specifikke værktøjer, der er knyttet til CSR.

Hvad er det certificering kan?
En anden vej til kapacitetsopbygning inden for CSR er certificering i forhold til etablerede standarder. Men hvis certificering er svaret, hvad er spørgsmålet så?

Det spurgte vi Kåre Weng om, salg og marketing manager hos DNV GL i Danmark, en af verdens største certificeringsvirksomheder:

”Spørgsmålet er for os at se: Hvordan styrer jeg de risici, der er forbundet med CSR? Det, der er helt særligt ved certificering, er, at man får for det første adgang til best practice i form af en standard. For det andet får, man et værktøj, der angiver nogle måder at arbejde med det på i praksis i form af et le- delsessystem, dvs. en operationalisering. Endelig får man ekstern kontrol og certifikat, så man også udadtil kan bevise, at man gør det, man siger. Der er ikke andre værktøjer, som gør alle tre ting på en gang,” siger Kåre Weng.

Eksempler på certificerbare standarder

  • DS49001 – Dansk Standards omsættelse af ISO 26000-guidelinen (en vejledende CSR-standard) til noget, som kan Certificeres.
  • SA8000 – som fokuserer på medarbejder- og arbejdsforhold på virksomhed og leverandører.
  • B Corp – hvor virksomheder skal dokumentere indsats og impact inden for miljø, mennesker, lokalsamfund og governance.
  • ISO 14001 – en standard for miljøledelse.
  • ISO 50001 – en standard for energiledelse.
  • OHSAS 18001 – en international standard for arbejdsmiljøledelse.

En revolution fra 2015
Kritiske røster har typisk sagt og vil nok stadig sige, at certificeringer er bedre til at bevare end til at udvikle. Det trækker jo noget fra i påstanden om, at certificering er en god måde at udvikle sin kapacitet og kompetencer inden for CSR.

Selvom man må anerkende, at en standard principielt altid er bagudskuende og summen af tidligere erfaringer, så synes Kåre Weng nu alligevel ikke, at det er helt fair at lægge hele ansvaret på standarden:

”Krav til certificering angiver jo bare rammen for virksomhedens arbejde. Man skal jo selv sætte målene. Billedligt talt, så sætter standarden ”underliggeren”, men det er virksomheden, som skal definere overliggeren,” siger han.

Og så er standarder heller ikke helt, hvad de har været. I 2015 kom der ny struktur på de fleste af de meget brugte ISO-standarder:

”De har revolutioneret tankegangen. Det, de nye udgaver grundlæggende siger, er, at du skal forholde dig til, hvilken type virksomhed du er og svare på, hvilke udfordringer der er særlige for din virksomhed. Og så siger de, at man skal inddrage sine interessenter og arbejde med risikoledelse i forhold til det, som er særligt relevant for din virksomhed. Standarderne siger ikke, hvad du skal gøre, men at du skal forholde dig til, hvordan gør du det bedst,” fortæller Kåre Weng.

CSR er at tage aktivt stilling
Kåre Weng tror som repræsentant for et certificeringsorgan, i sagens natur at standarder kan noget og kan gøre virksomheders ledelse og medarbejdere bedre til at håndtere det, de bliver certificeret i – f.eks. CSR.

Beder man ham om at nævne andre måder, virksomheder kunne tage i brug for at øge deres kapacitet inden for CSR, starter han dog et helt andet sted:

”Jeg er ikke CSR-ekspert, men fra det jeg møder i de danske virksomheder, som jo især er SMV’er, så har mange af dem lidt misforstået CSR. De tror, det er noget, som ikke rigtig handler om dem. Den anden misforståelse er, at de krav der er omkring CSR, de er alligevel en del af den danske lovgivning, så hvis bare man overholder loven, så har man levet op til, hvad der måtte være af krav,” siger han.

”Men hvis du spørger mig, så er CSR at tage aktivt stilling til de problemer, der er i et hvilket som helst samfund på et hvilket som helst tidspunkt. Lige nu er det f.eks. klimaudfordringer, og det vil det sikkert være længe endnu. Og jeg kan ikke helt komme i tanke om nogen virksomheder, hvor det ikke kan konkretisere sig ned til noget konkret,” fortsætter han.

Tag en beslutning
Så rejsen mod at blive bedre til CSR starter med at beslutte sig for, at det er relevant for ens virksomhed og at man vil være en del af arbejdet. Herfra er der, ifølge Kåre Weng, kun en vej:

”Man sætter sig nogle mål og vælger et værktøj til at nå dem med. Det er ganske enkelt: Hvis man ikke beslutter sig for at gøre noget bedre, så bliver du ikke bedre.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: certificering og uddannelse

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Er din bestyrelse “Fit for 55”?

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

10.06.2024BSR

Sponseret

Double Materiality and Decision Quality: An Opportunity for the Courageous

07.06.2024CSR.dk

FN's generalsekretær: Reklamebureauer bør fyre sine oliekunder

07.06.20242030 Builders

Sponseret

Diversity and inclusiveness in Danish businesses

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C